Novalja

Održan prvi susret Hrvata izvan domovine: U Srbiji nam je prioritet hrvatska manjina

9. listopada 2023. u 9:36

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

“Nama je u odnosima sa Srbijom prioritet hrvatska manjina, to je mjera našeg odnosa. Nama je to najvažnije pitanje i sva ostala podređujemo kada je u pitanju položaj hrvatske manjine u Srbiji”, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova na prvom susretu hrvatske nacionalne manjine i Hrvata izvan domovine koji je protekli vikend održan u Novalji.

Evo kako za dobre projekte možete dobiti do 20 tisuća eura

S ciljem promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Lijepe Naše, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je 2. Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan RH u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2023. godinu. Ukupno planirana vrijednost Javnog poziva je 880.000,00 eura. […]

Ministar Grlić Radman istaknuo je da su Hrvati u 12 zemalja nacionalna manjina, a kao primjer dobre međusobne uređenosti tog pitanja naveo je Mađarsku, zemlju u kojoj je bio i veleposlanik.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

“Hrvatska se ponosi svojim Hrvatima u svim državama koje nas okružuju, hrvatskom nacionalnom manjinom i iseljenim Hrvatima diljem svijeta. Oni daju vrijedan doprinos svojim radom i uspjesima, istaknuti su građani države u kojoj žive, ali s ponosom predstavljaju i državu svojih korijena”, dodao je Grlić Radman, istaknuvši je da je važno “povezivati Hrvate s matičnom zemljom Hrvatskom, jačati komunikaciju i boriti se za njihov što bolji standard”.

Jedan od najuspješnijih Hrvata u Americi: Kapital je uvijek moguće pronaći

U poduzetničkom inkubatoru Siska PISAK jučer je službeno otvorena već tradicionalna poslovna konferencija MEETING G2.9 koja ove godine nosi naziv „Zemlja izlazećeg optimizma“. Cilj susreta je povezati poslovnu i iseljeničku Hrvatsku. Na otvorenju se okupilo više od 200 poduzetnika i javnih osoba iz tradicionalnih iseljeničkih zemalja kao što su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija, Nizozemska […]

“Skrb i briga za hrvatsku manjinu i iseljeništvo temeljna je zadaća RH i njezinih institucija. Oni su most koji povezuje matičnu domovinu s tim državama”, zaključio je ministar.