Ane Mljećka

HRT će u nedjelju emitirati film o poznatoj američkoj Hrvatici

20. rujna 2022. u 8:19

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Facebook

Prošlog ljeta snimljen je film o Ani Stražičić Rodriguez Mljećki koja od rane mladosti živi i radi u Americi, a s obje strane oceana svi je znaju kao Anu Mljećku, humanitarku i promotoricu Hrvatske u svijetu.

Poziv Hrvatima u Torontu na premijeru filma o Stepincu i Titu

Igrani film “THE CONVERSATION” koji se temelji na jedinom razgovoru koji su vodili nadbiskup Stepinac i maršal Tito, bit će prikazan u petak 7. listopada 2022. u 19 sati, u Dvorani Hrvatskog franjevačkog centra Norval. Taj povijesni susret dogodio se 4. lipnja 1945. u Zagrebu i umnogome je odredio (još uvijek određuje) noviju hrvatsku povijest. […]

Urednica Ljiljana Šišmanović i redatelj Davor Borić prepoznali su filmsku priču univerzalne vrijednosti koja portretirajući jednu ženu i jedan otok te njihovu neraskidivu vezu govori o tradicijskoj kulturi i svim izazovima da se ona sačuva u suvremenom svijetu.

Osobnost Ane Mljećke, njezine vještine i znanja, kulinarsko umijeće, entuzijazam i angažman na očuvanju tradicijskih otočkih vrijednosti, pokretač su radnje koja prati Anu u njezinoj mljetskoj svakodnevici tijekom nekoliko dana ljeta, te uoči i za vrijeme održavanja Južnodalmatinske regate. Već desetljećima sudionici ove regate i kluba Orsan tradicionalno se okupljaju ispod bora Anine roditeljske kuće u Pomeni, a Ane ih ugošćuje uz tradicionalne mljetske specijalitete koje osobno za njih priprema.

Direktor fotografije je Dušan Vugrinec, tonski snimatelj Dario Macesić, majstor rasvjete Damir Staneković, vozač Krešo Grić, asistentica redatelja Žaklina Komljen, producent Filip Marešić, scenaristi Ljiljana Šišmanović i Davor Borić, redatelj Davor Borić, a urednica Ljiljana Šišmanović. Film je sniman od 28. srpnja do 8. kolovoza 2021. na Mljetu, u produkciji Hrvatske radiotelevizije.

Hrvati iz Teksasa napravili film o Oluji

Hrvatski filmski institut utemeljen je kako bi filmsku umjetnost predstavio kao bitnu osobinu hrvatske kulture i identiteta te ujedno postavio hrvatski film na zasluženo mjesto u nacionalnom i svjetskom umjetničkom fundusu. Institut su u Teksasu pokrenuli 2015. američko-hrvatski producent i redatelj Nikola Knez te američko-hrvatski rodoljub Damir Radoš, uz potporu brojnih filmskih entuzijasta iz SAD-a […]

Dokumentarac “Ane Mljećka” bit će premijerno emitiran u novoj jesenskoj shemi Hrvatske televizije u nedjelju 25. rujna na Prvom programu u 11.05 sati, a repriziran u ponedjeljak 26. rujna na Trećem programu u 15 sati te u petak 30. rujna na Satelitu (za Hrvate u dijaspori) u 9.22 sati.