Smirivanje tenzija

Plenković u Mostaru: Želimo da se riješi ta jedna anomalija koja postoji od 2006.

14. prosinca 2021. u 11:49

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: vlada.gov.hr

Posjet Bosni i Hercegovini predsjednik Vlade RH Andrej Plenković završio je u Mostaru, gdje se susreo s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, krovne političke organizacija Hrvata Bosne i Hercegovine. Razgovarali su o položaju Hrvata u BiH, pitanju reforme Izbornog zakona BiH te o drugim pitanjima važnima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Ugledni članovi hrvatske dijaspore pisali premijeru Plenkoviću

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu protivi se uklanjanju zgrada 59, 60 i 61, kako je predviđeno Arhitektonskim projektom Državnog hidrometeorološkog zavoda, Građevinskim projektom uklanjanja Državnog hidrometeorološkog zavoda i točkom V. prvostupanjske Građevinske dozvole Grada Zagreba. To se ističe u Apelu protiv uklanjanja zgrada na kampusu Borongaj, koji je Fakultetsko vijeće Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta […]

Premijer Plenković naglasio je da je bilo važno čuti od predstavnika različitih političkih stranaka, koje djeluju u okviru Hrvatskog narodnog sabora, vrlo jasnu i snažnu poruku političkoga konsenzusa.

Istaknuo je da u Bosnu i Hercegovinu dolazi kao prijatelj i susjed. Rekao je i da se Hrvatsku gleda kao nekoga tko na razini institucija Europske unije ima dodanu vrijednost i dodatno znanje te praktično dnevni kontakt i mikro sliku događanja u Bosni i Hercegovini…

“Zato je naša uloga u pojedinim trenucima i uloga dodatnoga pojašnjenja. I vjerujem da su i razgovori koje smo danas vodili pridonijeli smirivanju tenzija i jednom konstruktivnom pristupu. Želimo da se riješi ta jedna anomalija koja postoji od 2006. i muči Hrvate u Bosni i Hercegovini”, potvrdio je Plenković, naglasivši da će Hrvatska podržavati Bosnu i Hercegovinu u svim aspektima.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović zahvalio je premijeru na dolasku…

“Danas u jednoj izuzetno teškoj situaciji za Bosnu i Hercegovinu, on je ponovno došao da nas kao veliki prijatelj ohrabri u sastancima oko izvršne i zakonodavne vlasti, da napravimo jedan unutarnji red i dogovor između predstavnika konstitutivnih naroda, da olakšamo put kad je u pitanju izborno zakonodavstvo i priprema za iduće izbore, ali isto tako da nam vrlo snažno kaže – dogovorite se i recite kako Hrvatska može pomoći kad je u pitanju unutarnja, ekonomska i socijalna stabilnost, kao i europski put Bosne i Hercegovine”, naglasio je Čović.

Sastanak s mostarsko-duvanjskim biskupom Palićem

Uoči susreta s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, predsjednik Vlade Plenković položio je vijenac u čast poginulim pripadnicima HVO-a i hrvatskim civilnim žrtvama. Tijekom boravka u Mostaru, susreo se i s mostarsko-duvanjskim biskupom mons. Palićem, koji predano radi na koheziji i jedinstvu hrvatskog naroda u BiH.

Premijer Plenković otvorio Centar za hrvatski jezik i kulturu

Premijer Andrej Plenković u srijedu je otvorio Centar za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom nacionalnom sveučilištu Taras Ševčenko, javlja Vlada RH. “Veliko mi je zadovoljstvo što sudjelujem na otvaranju ovog Centra koji će i u budućnosti svjedočiti o bliskosti hrvatskog i ukrajinskog naroda, a ovdje posebno i o bliskosti i sličnosti hrvatskog i ukrajinskog […]

“Nastavit ćemo pomagati i podržavati aktivnosti Katoličke Crkve koja je iznimno važna za Hrvate u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Plenković.