Kijev

Premijer Plenković otvorio Centar za hrvatski jezik i kulturu

9. prosinca 2021. u 17:29

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Andrej Plenković/Facebook

Premijer Andrej Plenković u srijedu je otvorio Centar za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom nacionalnom sveučilištu Taras Ševčenko, javlja Vlada RH.

Plenković u Janjevu: Želimo da Hrvati ovdje opstanu i imaju dostojne uvjete za život

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković tijekom jučerašnjeg boravka na Kosovu posjetio je Janjevo, gdje se susreo s predstavnicima hrvatske manjine. Obišao je i crkvu sv. Nikole u društvu župnika don Mateja Palića te Sebastijana Čolakića, predsjednika Udruge sv. Nikole Janjevo. Premijer je iskazao veliko zadovoljstvo što je u Janjevu te poručio kako je posebno […]

“Veliko mi je zadovoljstvo što sudjelujem na otvaranju ovog Centra koji će i u budućnosti svjedočiti o bliskosti hrvatskog i ukrajinskog naroda, a ovdje posebno i o bliskosti i sličnosti hrvatskog i ukrajinskog jezika”, rekao je Plenković, obraćajući se rektoru i studentima.

Premijer je podsjetio kako na Filozofskom fakultetu u Zagrebu postoji katedra ukrajinistike: “Tako gradimo prijateljstvo, gradimo odnose, jačamo u konačnici i položaj ukrajinske manjine u Hrvatskoj i položaj onih Hrvata koji žive u Ukrajini”.

Tijekom otvaranja Centra za hrvatski jezik i kulturu, premijer Plenković darovao je stotinjak knjiga kako bi oplemenio njihovu biblioteku.

“Veselim se nastavku suradnje i ovim mladim naraštajima koji će gajiti hrvatsko-ukrajinske odnose”, zaključio je premijer.

Plenković se u Kijevu susreo s hrvatskom zajednicom u Ukrajini, hrvatskim gospodarstvenicima, sudionicima Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma i njihovim ukrajinskim gostima. Tom je prilikom premijeru uručeno posebno priznanje, Red Kneza Sv. Vladimira Velikog, krstitelja Kijevske države.

Studenti kroatistike u Kijevu: Samo treba biti hrabar i krenuti na put

Katedra slavenske filologije Sveučilišta Taras Ševčenko u prijestolnici Ukrajine Kijevu, bila je jedna od prvih na kojima se počeo učiti hrvatski jezik u inozemstvu. Početci studija hrvatskoga jezika na katedri sežu u godinu 1993. „Moja prva godina na sveučilištu bila je zanimljiva jer sam prvi put uronila u slavensku filologiju. Mnogi od mojih kolegica i […]

Premijer je u Lavovu posjetio Ukrajinsko grkokatoličko sveučilište i održao predavanje na temu budućnosti Europe, a najavio je i otvaranje Ureda Hrvatske turističke zajednice.