Baja

Podignut spomenik biskupu Ivanu Antunoviću. Državni tajnik Milas pružio potporu Hrvatima u Mađarskoj

25. studenoga 2021. u 5:45

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: ktabkbih.net

Hrvati u Mađarskoj, u bačkom mjestu Baja, podigli su spomenik biskupu i narodnom preporoditelju Ivanu Antunoviću.

Održani Dani biskupa Ivana Antunovića: Božja providnost vodi svačiji život

Dani biskupa Ivana Antunovića održani su od 10. do 22. siječnja u Subotici, u organizaciji Katoličkoga društva “Ivan Antunović”. Događaj je obilježen misom, polaganjem vijenaca na spomenik i tradicionalnim “Razgovorom” koji je posvećen djelovanju redovnica u Subotičkoj biskupiji. Misu je 10. siječnja u subotičkoj katedrali-bazilici Svete Terezije Avilske predvodio vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik […]

Svečanosti je prisustvovao i đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić koji je predvodio i misno slavlje u tamošnjoj crkvi. U ime Republike Hrvatske prisutnima se obratio i državni tajnik Zvonko Milas…

“Pozivam vas na zajedništvo i potičem da i nadalje čuvate i razvijate svoj hrvatski identitet, svoju vjeru i bogatu kulturnu baštinu, kao što je to činio i biskup Ivan Antunović. U svim aktivnostima koje budete poduzimali u tome smjeru i s tom namjerom institucije Republike Hrvatske pružit će vam svoju punu potporu”, poručio je tom prigodom Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

ktabkbih.net

Biskup Antunović (Kunbaja 1815. – Kalača 1888.) jedna je od najznačajnijih osoba među Hrvatima u Ugarskoj u 19. stoljeću. Bio je veliki narodni prosvjetitelj i preporoditelj, kalački kanonik i naslovni biskup bosonski, pokretač preporoda među ugarskim Bunjevcima i Šokcima, publicist i prozni pisac. Pokretač je “Bunjevačkih i šokačkih novina” i “Bunjevačke i šokačke vile”.

Dodajmo ovome kako je spomenik biskupu Antunoviću prošle godine otkriven i u Subotici. Rezultat je to inicijative Hrvatskog nacionalnog vijeća, KD-a “Ivan Antunović” i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata nastale povodom 200. obljetnice rođenja ovog velikana.