Hrvati u Švicarskoj

Pogledajte kako je bilo na prvoj svetoj pričesti u Luzernu

26. svibnja 2023. u 9:00

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Luzern

Hrvatska katolička misija Luzern sredinom svibnja svečano je proslavila prvu svetu pričest na temu: „Ja sam trs, a vi loze!“ Crkva sv. Karla za tu prigodu bila je posebno dekorirana s velikom slikom Isusa, trsom i grozdovima sa slikama prvopričesnika.

Korizmenu duhovnu u Luzernu vodio don Grgo Grbešić

U crkvi sv. Karla u Luzernu od 23. do 26. ožujka održana je korizmena duhovna obnova koju je vodio dr. don Grgo Grbešić, profesor na Teološkom fakultetu u Đakovu. Nakon prigode za sakrament ispovijedi i duhovni razgovor, molitveni program započeo je krunicom. Tema razmatranje prve večeri bila je „Duh i istina“, a voditelj je tumačio […]

Prvopričesnici su u crkvu ušli u pratnji roditelja. Otac je nosio procvjetalu lozu, a majka košaru grožđa. Na čelu procesije bila je s. Ana Marija s trsom u ruci. Nakon što ih je voditelj misije prozvao po imenu, djeca su svoju spremnost izrazila riječima „Evo me!“ i nakon toga s lozom u ruci stajali oko velikog grozda napravljenog od košara.

Hrvatska katolička misija Luzern

Uz prvopričesnike na misnom slavlju aktivno su sudjelovali i njihovi roditelji te drugi članovi obitelji. Predvodili su pokajnički čin, navjestili Božju riječ i predmolili molitvu vjernika.

Hrvati u Luzernu proslavili svetkovinu svog nebeskog zaštitnika: I danas smo pozvani ovom svijetu kazati i posvjedočiti da je Isus živ

Za proslavu svoga nebeskog zaštitnika sv. Franje Asiškoga vjernici Hrvatske katoličke misije Luzern pripremali su se prigodnom trodnevicom koja je održana u crkvi sv. Karla od 29. rujna do 1. listopada. Svaku večer bila je prilika za ispovijed, molila se krunica i pobožnost sv. Franji, slavila sveta misa i organizirano je euharistijsko klanjanje ili čašćenje […]

Predajući prvopričesnicima svijeću obećali su iznova da će i nadalje bdjeti nad svojom djecom. U prinosu darova mališani su prinijeli simbole prvopričesničke euharistije: zemlju, trs, loze, škare, Bibliju, grožđe, vino i kruh. Zatim su u kalež ulili svoju kap vina.

Hrvatska katolička misija Luzern

Misu je glazbeno animirao misijski zbor mladih – Vis Natanael. Nakon svete ispovijedi, koja je upriličena dan ranije, prvi put oltaru Gospodnjem pristupilo je 16-ero djece: Katalea Kljajić, Sara Ćurić, Julia Rajić, Jelena Domić, Ella Barun, Lorena Skeleđija, Lana Vučić, Ivano Garić, Ivan Tadić, Niko Vidošević, Damian Nikić, Marko Domić, Mihael Pavić, Mateo Đotlo, Frano Dujak i Mihael Lučić.

Prvopričesničko slavlje moguće je pogledati u nastavku…

Hrvatska katolička misija Luzern