Maksimilijan Vanka

Pogledajte online izložbu Hrvata koji je čak četvrt stoljeća živio izvan domovine

28. siječnja 2021. u 9:57

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Obiteljski album

Izložba umjetnina iz Memorijalne zbirke Maksimilijan Vanka HAZU u Korčuli može se pogledati na ovoj poveznici…

Hrvatski slikar iz Kanade umjetnički odgovorio na koronavirus

Slikar Anton Cetin ovih je dana u Kanadi završio ciklus radova inspiriran izazovima pandemije koronavirusa i kušnjama te bolesti. Slikarevo nadahnuće koje dođe od Apokalipse opisuje ugledni filolog i likovni kritičar Vinko Grubišić… Pojava kuge, kolere ili neke druge pandemije, koja se – prema nekima – javlja ciklički svakih stotinu godina, nerijetko je rezultirala značajnim […]

Maksimilijan Vanka (11. 10. 1889. – 2. 2. 1963.) važan je hrvatski umjetnik, djelatan od drugog desetljeća prošloga stoljeća sve do iznenadne smrti. Kako je četvrt stoljeća živio izvan domovine, njegov je velik i raznolik opus nedovoljno istražen među domaćim povjesničarima umjetnosti, a široj je javnosti razmjerno nepoznat.

Virtualna Izložba umjetnina iz Memorijalne zbirke Maksimilijan Vanka HAZU u Korčuli predstavlja Akademijinu zbirku umjetnina ustrojenu 1960-ih na temelju donacije Margaret Stetten Vanka – koja je, osim stotinjak umjetničkih radova i vrijedne dokumentarne ostavštine darovateljičina pokojnog supruga, uključivala i obiteljsku vilu u Korčuli – s ciljem da se u njoj formira umjetnikova memorijalna zbirka.

Povod izložbi jest planirani zahvat obnove vile i revitalizacije Zbirke u suradnji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Grada Korčule. Upravo je stoga posebna pozornost posvećena povijesti Zbirke te su rekonstruirani njezini stari izložbeni postavi.

Korisnicima će biti zanimljiva mogućnost njihova “oživljavanja” primjenom funkcionalnosti interaktivnosti na arhivskim fotografijama. Izložba je istodobno prvi cjelovitiji pregled Vankina stvaralaštva pod skrbi Akademije.

Pogledajte fotogaleriju koja prikazuje život Hrvata u Južnoj Moravskoj

U galeriji Doma nacionalnih manjina u Pragu može se razgledati izložba “Moravski Hrvati očima Othmara Růžičke” (1877. – 1962.), koju je osmislila i pripremila Lenka Kopřívova, dopredsjednica Udruge moravskih Hrvata, a pokroviteljstvo dali Dom nacionalnih manjina i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu. Moravski Hrvati jedna su od najstarijih narodnosnih skupina u Češkoj na čijim su […]

Autorica izložbe je Ivana Gržina, viša kustosica u Strossmayerovoj galeriji starih majstora, Akademijinoj muzejsko-galerijskoj jedinici koja posljednjih desetljeća skrbi o Zbirci.