Za obitelj Brajković iz Čučerja

Pomoć iz Gradišća. Prva montažna kuća ukrcana na teretnjake

23. travnja 2021. u 11:41

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: ORF/Screenshot

Nakon serije teških potresa krajem prosinca prošle godine, dijeceza Željezno pokrenula je humanitarnu akciju sa sloganom “Krov za Hrvatsku“. Konkretno, skupljaju novac za gradnju montažnih drvenih kuća za žrtve potresa.

Hrvati u Chicagu prikupljaju pomoć za obnovu u potresima srušenog samostana

Samostan sestara klarisa u Mikulićima u Zagrebu potpuno je stradao u seriji potresa koji su u proteklih godinu dana pogodili Hrvatsku. Ove časne sestre već mjesecima tako žive ispod svih standarda, budući da je veći dio njihova samostana neupotrebljiv. Samostanska crkva također je značajno oštećena te se vjernici više ne mogu u njoj okupljati, kako […]

Prvu takvu u četvrtak su u hali tesarskog poduzeća Golubić u Željeznom, koje je razvilo prototip, počeli ukrcavati na teretnjake, javlja austrijska ORF televizija.

Svoj novi dom dobit će obitelj Brajković iz Čučerja, čiju je kuću uništio potres. Sedmero članova ove obitelji stanovalo je na tri adrese.

“Dosad je ovom akcijom prikupljen novac za tri montažne drvene kuće. Jednu je darovala dijeceza Željezno, drugu Gradišćanska zemaljska vlada, a treću luteranske župne općine Gradišća i Evangelička Đakonija”, rekao je dijecezanski biskup Egidije Živković za ORF televiziju, koji se nada kako će skupljanjem milodara moći financirati još nekoliko kuća. Biskup je pozvao i sve austrijske biskupije i savezne zemlje da pomognu.

Akcija će biti dugotrajna, budući da se ne može na brzinu skupiti 100 tisuća eura, svota koja je potrebna za jednu kuću. Živković je i u okviru Biskupske konferencije molio za potporu. Ako se dodatno i sve savezne zemlje pridruže akciji, mogla bi se skupiti sredstva za oko 20 montažnih kuća. U Gradišću se proizvode drveni kostur i okvir kuće, a ostalo će preuzeti lokalne tvrtke u Hrvatskoj.

Ovako to radi dijaspora. Tiho skuplja novac za stradale u potresu na Banovini. Odlučeno i za koju namjenu su sredstva

Zajedno s još gotovo 30 različitih hrvatskih udruga sa svih strana svijeta, MEETING G2 udružio se u globalnom prikupljanju novčane pomoći za Banovinu koja je teško nastradala u potresu. Otkako je ovu akciju započelo Američko-hrvatsko udruženje profesionalaca, više od tisuću ljudi diljem svijeta dosad je doniralo preko 190 tisuća američkih dolara, a kao krajnji cilj […]

Biskup Egidije Živković drugi vikend u svibnju s nadbiskupom zagrebačkim Josipom Bozanićem blagoslovit će prvu montažnu kuću iz Gradišća.