Maslinove grančice

Hrvati u Chicagu prikupljaju pomoć za obnovu u potresima srušenog samostana

27. ožujka 2021. u 14:29

Potrebno za čitanje: 2 min

fra Antonio Musa

Vijesti

FOTO: Ivan Ril

Samostan sestara klarisa u Mikulićima u Zagrebu potpuno je stradao u seriji potresa koji su u proteklih godinu dana pogodili Hrvatsku.

Dubrovčanin iz Chicaga posvetio pjesmu bl. Stepincu

Danas je 61. obljetnica smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Mnogi Hrvati u domovini i dijaspori odaju počast ovom dobrom čovjeku, koji se borio za vrijednosti na kojima počiva moderna i slobodna Hrvatska. Kardinala Stepinca često se sjete i u Chicagu. Naime, tamošnja hrvatska katolička misija od 1972. godine nosi njegovo ime, Stepinčevu sliku u crkvi […]

Ove časne sestre već mjesecima tako žive ispod svih standarda, budući da je veći dio njihova samostana neupotrebljiv.

Samostan sestara klarisa u Mikulićima

Samostanska crkva također je značajno oštećena te se vjernici više ne mogu u njoj okupljati, kako je to bio slučaj prije.

Samostan sestara klarisa u Mikulićima

Sestre klarise jedan su od najstrožih redova u Katoličkoj Crkvi. Živeći u siromaštvu i strogoj klauzuri, potpuno odvojene od vanjskoga svijeta, prikazuju sebe kao žrtvu za Crkvu i svijet. Sestre je u Zagreb doveo blaženi kardinal Alojzije Stepinac.

Ivan Ril

Hrvatska žena grana br. 1 Chicago odlučila je pomoći obnovu samostana i crkve sestara klarisa. Na Cvjetnu nedjelju u svim trima hrvatskim crkvama u Chicagu ovo će društvo ponuditi vjernicima maslinove grančice, zatim krunice s hrvatskim simbolima te bogatu lutriju, a sav prihod ići će u fond za časne sestre.

Restauriran, zaštićen i uokviren crtež Ivana Meštrovića u Chicagu

U Hrvatskom etničkom institutu u Chicagu desetljećima se čuva “Stigmata”, originalni uradak Ivana Meštrovića koji je nastao 1942. godine. Crtež je dužine 3,5 metra i širine 1,5 metar. Posljednjih mjeseci je restauriran, zaštićen i uokviren te je nedavno vraćen u zgradu Hrvatskog etničkog instituta. Ovaj rad pripada duhovnoj, kulturnoj i nacionalnoj baštini naše zajednice. Zadaća […]

Također, ovih dana je pokrenuta i GoFundMe stranica pa se u ovaj vrijedni projekt tako mogu uključiti i Hrvati sa svih strana svijeta.

Ivan Ril

Hrvatska žena grana br. 1 od srca zahvaljuje svima koji će pomoći svojim donacijama, a časne sestre obećavaju svoje molitve dobročiniteljima.