Upućen poziv

Porezna uprava: Uočeno je da određeni broj građana nije prijavio inozemne primitke

20. siječnja 2022. u 5:38

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Porezna uprava uputila je poziv hrvatskim građanima na dobrovoljnu prijavu inozemnih primitaka, budući da je, kako se navodi u priopćenju, uočeno da određeni broj njih nije ispunio tu obvezu.

Marin Sopta: Prijavio se velik broj predavača, znanstvenika i gospodarstvenika iz desetak zemalja

„Iseljavanje i povratak Hrvata u domovine porijekla“ naziv je 5. Hrvatskog iseljeničkog kongresa koji će se od 30. lipnja do 3. srpnja ove godine održati u Mostaru. Kongres je otvoren znanstvenicima i stručnjacima iz cijelog svijeta koji se bave iseljeničkim i migracijskim temama i očuvanjem hrvatskog nacionalnog identiteta, kao i gospodarstvenicima, umjetnicima, stručnjacima svih naraštaja […]

“Pozivaju se građani rezidenti Republike Hrvatske koji su ostvarili inozemne primitke (primjerice plaće, mirovine, drugi dohodak, kamate na štednju, dividende i dr.) u ovoj ili ranijim godinama, a do sada ih nisu prijavili Poreznoj upravi Republike Hrvatske da to učine prije zaprimanja službenog poziva”, piše u objavi Porezne uprave RH.

Kako je navedeno u pismu, temeljem razmjene podataka između Porezne uprave Republike Hrvatske i poreznih tijela drugih zemalja o ostvarenim primicima hrvatskih rezidenata, uočeno je da određeni broj građana nije prijavio inozemne primitke.

Inozemni primitak obvezno je prijaviti u Hrvatskoj neovisno o činjenici je li u inozemstvu porez već plaćen te neovisno o činjenici hoće li u Hrvatskoj postojati obveza plaćanja poreza.

Tado Jurić: Iseljavanje ukazuje na dublji društveni problem

Doc. dr. sc. Tado Jurić u četvrtak je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu predstavio svoju knjigu „Gastarbeiter Millennials. Exploring the past, present and future of migration from Southeast Europe to Germany and Austria with approaches to classical, historical and digital demography“, u izdanju Verlag dr. Kovač Hamburg 2021, javlja IKA. Predstavljanju knjige, koje je […]

Za dobrovoljno prijavljeni inozemni primitak u slučaju utvrđivanja porezne obveze postupak će se provoditi prema propisima važećim na dan dobrovoljnog prijavljivanja, bez obračuna kamata i bez izricanja novčane kazne za prekršaj nepravodobne prijave inozemnih primitaka.

“Inozemne primitke ostvarene u ranijim razdobljima građani, građani mogu prijaviti na obrascu Dobrovoljna prijava inozemnih primitaka putem sustava ePorezna, putem pošte ili osobnim dolaskom u nadležnu ispostavu Porezne uprave prema prebivalištu ili uobičajenom boravištu. Također, za dodatne upute građanima je dostupan pozivni centar Porezne uprave”, piše u pismu Porezne uprave.

‘Nekad su ljudi iseljavali zbog siromaštva, a danas odlaze zbog gubitka nade’

Nova knjiga “Iseljenici i povratnici – Pravni i institucijski aspekti iseljeništva/povratništva u razdoblju Austro-Ugarske Monarhije i Kraljevine SHS – Kraljevine Jugoslavije” autorice Darije Hofgräff Marić, predstavljena je u petak u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu. Dosadašnja znanstvena istraživanja o hrvatskom iseljeništvu uglavnom su se temeljila na analizama političkih dimenzija migracija, i to gotovo […]

Obveza prijave inozemnih primitaka ne odnosi se na mirovine koje primaju građani rezidenti Republike Hrvatske iz Kanade, Kine, Luksemburga, Sjeverne Makedonije, Maroka, Mauricijusa, Njemačke, Omana, Poljske i San Marina.