Gastarbajteri Milenijci

Tado Jurić: Iseljavanje ukazuje na dublji društveni problem

6. studenoga 2021. u 10:34

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko katoličko sveučilište

Doc. dr. sc. Tado Jurić u četvrtak je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu predstavio svoju knjigu „Gastarbeiter Millennials. Exploring the past, present and future of migration from Southeast Europe to Germany and Austria with approaches to classical, historical and digital demography“, u izdanju Verlag dr. Kovač Hamburg 2021, javlja IKA.

Hrvatski filmski institut utemeljen je prije 6 godina u Teksasu: Ispravljamo laži kojima je naš hrvatski narod konstantno izložen

Hrvatski filmski institut utemeljen je kako bi filmsku umjetnost predstavio kao bitnu osobinu hrvatske kulture i identiteta te ujedno postavio hrvatski film na zasluženo mjesto u nacionalnom i svjetskom umjetničkom fundusu. Institut su u Teksasu pokrenuli 2015. američko-hrvatski producent i redatelj Nikola Knez te američko-hrvatski rodoljub Damir Radoš, uz potporu brojnih filmskih entuzijasta iz SAD-a […]

Predstavljanju knjige, koje je organizirano u suradnji Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Zaklade Konrad-Adenauer Stiftung, prisustvovali su istaknuti hrvatski demografi akademik Anđelko Akrap, doc. dr. sc. Stjepan Šterc, profesor emeritus Ivan Rogić, saborske zastupnice Zdravka Bušić i Karolina Vidović-Krišto te brojni uzvanici, predstavnici sveučilišta, fakulteta, ministarstava, državnih ureda i medija.

Gastarbajteri i iseljavanje iz Hrvatske

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić istaknuo je da je riječ o knjizi koja predstavlja prvu sveobuhvatnu analizu iseljavanja iz hrvatske i zemalja Jugoistočne Europe, čije je prvo izdanje objavljeno na engleskome jeziku.

Pozdravnu riječ uzvanicima je uputio i predstavnik Zaklade Konrad-Adenauer Stiftung Juro Avgustinović koji je naglasio da su iseljavanje hrvatskog stanovništva i loša demografska slika jedna od ključnih tema u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj jer o njima ovisi i daljnji razvoj Republike Hrvatske i zemalja u okruženju.

U nastavku događanja o djelu su govorili: doc. dr. sc. Stjepan Šterc, recenzent knjige, predstojnik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu, dr. sc. Ivan Rogić, sociolog te autor knjige doc. dr. sc. Tado Jurić.

Hrvati iznenađeni novim čuvarom Veleposlanstva RH u Berlinu

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u SR Njemačkoj ima novog djelatnika! Zgradu veleposlanstva od sada čuva Buddy Bear, dva metra visok medo u bojama hrvatske šahovnice. Stanovnici i gosti Berlina mogli su se upoznati s oslikanim medvjedima prvi put 2001. godine, a projekt je u međuvremenu prešao granice Njemačke i Europe. “Ne zaboravite se fotografirati uz našeg […]

Doc. dr. sc. Stjepan Šterc istaknuo je da se ovim djelom europskoj i svjetskoj javnosti predstavlja sadržaj koji je bio gotovo tabu-tema: gubitak najvrjednijeg hrvatskog potencijala – (mladog) stanovništva.

“Ovakve knjige posebno su važne da se, između ostalog, pokaže sa znanstvenog, ne političkog, aspekta što su značili gastarbajteri, što znači iseljavanje iz Hrvatske za zemlje iseljavanja, ali i za zemlje useljavanja“, istaknuo je profesor Šterc.

Profesor emeritus Rogić naglasak je stavio na nekoliko tema koje smatra ključnima u knjizi: terensko istraživanje i izravnu komunikaciju s iseljenicima, tipologiju iseljenika, multidisciplinarnost knjige, razliku u statističkim podacima domaćih i inozemnih institucija koje bilježe statistiku iseljeničkog odnosno useljeničkog kontingenta i cirkularnost selidbe, istaknuvši kako je knjiga docenta Jurića vrijedno multidisciplinarno djelo.

Autor istaknuo i argumente za ostanak u Hrvatskoj

Akademik Anđelko Akrap upozorio je na ispražnjene prostore Republike Hrvatske te važnost uspostavljanja demografske politike i državne intervencije u demografskom i gospodarskom razvoju.

Doc. dr. sc. Tado Jurić u svojem izlaganju dao je pregled uzroka i posljedica iseljavanja te je ponudio neka od rješenja koja se nalaze u knjizi „Gastarbajteri Milenijci“. Također je naglasio da iseljavanje ukazuje na dublji društveni problem, objasnio trenutačne i buduće negativne posljedice iseljavanja mladih ljudi, ali je istaknuo i argumente za ostanak u Hrvatskoj.

CroBaroque večer Hrvata u Münchenu

Ansambl “Projekt Lazarus” izveo je u subotu u Münchenu najznačajnije hrvatske ranobarokne skladbe. Koncertni nastup održan je u velebnoj crkvi svetoga Pavla. Pod palicom dirigenta Darijana Ivezića, nastupili su vrsni hrvatski glazbeni velikani: Daniela Perosa i Tanja Rupnik – soprani; Martina Menegoni i Nikolina Virgej Pintar – mezosoprani; Josip Čajko i Siniša Galović – tenori; […]

Ova vrijedna knjiga docenta Jurića opsežna je studija koja predstavlja iznimnu literaturu za demografe i zasigurno će biti poticaj novim znanstvenim istraživanjima, piše IKA.