Kanada

Posjet Hrvatima u Vancouveru: Hrvatska zajednica ovdje živi svoju vjeru

1. ožujka 2024. u 8:39

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: franjevci-split.hr

Više od pola stoljeća u hrvatskoj župi Prečistog Srca Marijina obilježava se i slavi spomen na uzornog pastira kardinala bl. Alojzija Stepinca.

Najavljeno otvaranje Generalnog konzulata RH u Vancouveru

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je u petak predavanje na Sveučilištu Britanske Kolumbije o odgovorima Hrvatske na nove sigurnosne izazove u Europi. Osvrnuo se i na 30. obljetnicu uspostave diplomatske odnose Hrvatske i Kanade… „Naši odnosi nadilaze i službenu proslavu: Hrvati se više od stoljeća naseljavaju na istok i zapad Kanade, […]

Ovogodišnje Stepinčevo bilo je posebno svečano. U posjet hrvatskoj župi iz domovine stigao je provincijal fra Marko Mrše, zajedno s ekonomom provincije fra Borisom Čarićem. Od 8. veljače do 15. veljače proveli su vrijeme među našim iseljenicima i s njima se susreli na raznim mjestima i događajima.

franjevci-split.hr

Provincijal je u svojoj najudaljenijoj franjevačkoj župi predvodio misno slavlje u nedjelju 11. veljače kada se slavila vanjska proslava bl. Alojzija.

U propovijedi je istaknuo važnu ulogu bl. Alojzija u jednom povijesnom trenutku našeg naroda, a njegov primjer i danas je poticaj u življenju evanđeoskih vrednota današnjeg naraštaja hrvatskog naroda.

Ministar Grlić Radman: Napori Hrvata koji su doselili u Kanadu bili su dio izgradnje ove zemlje

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u srijedu u Torontu s ministricom vanjskih poslova Kanade Mélanie Joly. Ministri su razgovarali o obilježavanju trideset godina uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kanade te su istaknuli kako su se odnosi dviju država razvili u pouzdano i snažno bilateralno i multilateralno partnerstvo, izgrađeno na zajedničkim […]

Nakon mise druženje se nastavilo u crkvenoj dvorani uz prigodni program i zajednički objed. U svojoj završnoj riječi provincijal je ohrabrio prisutne, naglasivši da vrijeme kanonizacije bl. Alojzija dolazi sasvim sigurno, ali ne po ljudskim mjerilima nego Božjim.

franjevci-split.hr

U ponedjeljak su provincijal, fra Boris i fra Slaven pohodili hrvatsku zajednicu u Victoriji na otoku Vancouveru. Ova župa godinama nema svećenika pa ih povremeno posjećuje fra Slaven iz Vancouvera.

U hrvatskoj župi sv. Leopolda, koju su godinama služili fratri iz ove provincije, svečano se slavilo Stepinčevo. Razdragana zajednica oduševljeno je dočekala i prihvatila goste iz domovine. Slaveći svetu misu hrvatskoj zajednici, provincijal je preporučio bl. Alojzija i sv. Leopolda kao uzore vjere koji su uvijek aktualni.

franjevci-split.hr

Nakon svečanog misnog slavlja u ugodnom druženju provela se divna večer sa sunarodnjacima iz Victorije i otoka Vancouvera.

Hrvati u Vancouveru oprostili se od fra Duje Bobana: Obilježili ste veliki dio mog odrastanja i podržali u vjeri

Hrvatska katolička župa Prečisto Srce Marijino u Vancouveru oprostila se u nedjelju od fra Duje Bobana, svoga dugogodišnjeg dušobrižnika koji je čak pola stoljeća služio hrvatskom narodu u Sjevernoj Americi. Fra Dujo Boban rođen je u Prugovu nedaleko od Splita. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1969. u šibenskoj katedrali. Nakon dvije godine pastoralnog rada […]

Kroz ovih nekoliko dana fra Marko i fra Boris upoznali su i ljepote i znamenitosti Vancouvera i okolice. Uvjerili su se da ovdje na kraju svijeta, na obalama Tihog oceana, hrvatska zajednica živi svoju vjeru s ponosom na korijene i identitet.

franjevci-split.hr