don Niko Šošić

Posljednje riječi dragom kolegi: Još uvijek su prisutni tragovi tvoga lika, tvoje opuštenosti i originalnosti

15. siječnja 2024. u 9:12

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska salezijanska provincija

Salezijanac don Niko Šošić pokopan je u petak na zagrebačkom groblju Miroševac. Sprovodne obrede vodio je provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo, u prisutnosti pokojnikove rodbine, braće salezijanaca i drugih redovnika, redovnica, svećenika i brojnih vjernika. Tijelo pokojnika položeno je u salezijansku grobnicu nedaleko ulaza u groblje Miroševac.

Veliki humanitarni koncert za izgradnju nove misije u Ugandi. Evo kako se možete uključiti

Veliki humanitarni koncert „Srce za Ugandu“ okupit će 2. veljače 2024. godine u Splitu, u Velikoj dvorani Gripe, brojne poznate izvođače duhovne glazbe, a sve sa svrhom prikupljanja novčanih sredstava za izgradnju nove misije u Ugandi. Na koncertu će nastupiti neka od najpoznatijih imena duhovne glazbe u Hrvatskoj poput Vanesse Mioč, fra Marina Karačića, sestara […]

Tom je prigodom provincijal spomenuo da kršćanima vjera ne briše bol rastanka s pokojnikom, ali ih istovremeno podsjeća kako je kršćanski Bog, otac koji je Bog živih i koji je već pripremio vjernicima mjesto u svome nebeskom kraljevstvu. Don Tihomir je rekao da moli Gospodina da podari utjehu don Nikinoj obitelji, salezijanskoj obitelji i prisutnima.

Misa zadušnica koju je predvodio salezijanski provincijal don Tihomir Šutalo slavljena je istoga dana u crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu. Na početku je don Tihomir okupljenu zajednicu upoznao s pokojnikovim životom, posebice od trenutka kad je 1963. ušao prvo u salezijansku zajednicu u Križevcima. Kao svećenik je djelovao u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj i Crnoj Gori.

U propovijedi don Damir Stojić je podsjetio da su se prisutni okupili na tom misnom slavlju želeći reći „Bogu hvala“ za život don Nike. To je i primjereno za reći na euharistijskom slavlju, jer riječ euharistija ujedno znači i zahvala Bogu za njegova dobročinstva.

Ovo su lica dobrote u Hrvatskoj katoličkoj misiji Mittelbaden

I ove godine Hrvatska katolička misija Mittelbaden nastavila je pomagati školovanje siromašne djece u Africi, u projektu pod nazivom „Kumstva za Ganu“. Svi kumovi izdvajaju po 100 eura godišnje kako bi djeca i mladi mogli ići u školu… “Akcija je to kojom se posebno ističemo kao misija! Naime, uvijek bude humanitarnih akcija i prikupljanja novaca […]

Na kraju misnog slavlja don Tihomir je pročitao i poruke sućuti koje su pristigle nakon vijesti o don Nikinoj smrti.

Mons. dr. Pavo Jurišić iz Sarajeva, prisjetio se da je don Niko, rodom iz Šenkovića kod Novog Travnika, drugi svećenik zaređen nakon Drugog svjetskog rata iz župe u Pećinama, iz koje je do danas poteklo 11 svećenika, među ostalim i mons. Jurišić. Prisjećajući se pokojnika, mons. Jurišić je istaknuo da je don Niko bio propovjednik čije su propovijedi vjernici rado slušali.

Sadašnji voditelj Hrvatske katoličke misije Mittelbaden (Karlsruhe, Njemačka) don Ivo Nedić, nije mogao prisustvovati sprovodu. U svoje ime i u ime ostale braće salezijanaca koji djeluju u HKM-u Mittelbaden, kao i u ime tamošnjih vjernika, istaknuo je da su u misiji još uvijek prisutni i prepoznatljivi tragovi pokojnikova lika, njegove opuštenosti i originalnosti.

Preminuo svećenik koji je služio Hrvatima u Ingolstadtu, Nürnbergu i Pforzheim-Bruchsalu

Salezijanac svećenik don Niko Šošić preminuo je jučer u Cugovcu u 78. godini života, 58. godini redovništva i 47. godini svećeništva, izvijestila je Hrvatska salezijanska provincija. Don Niko je rođen 19. rujna 1946. u Šenkovićima (Novi Travnik, BiH) od oca Marijana i majke Kate rođ. Mican. Sakrament kršenja i potvrde primio je u crkvi Presvetog […]

Nacionalni ravnatelj Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, vlč. dr. Tomislav Markić, dok je zahvalio za pokojnikov dar života i njegovo svećeničko i salezijansko služenje, posebno se spomenuo don Nikina služenja hrvatskim vjernicima u Hrvatskim katoličkim misijama u Nürnbergu, Pforzheim-Bruchsalu (danas Mittelbadenu) i Eichstättu. Ujedno je zaželio da don Nikin susret s Gospodinom bude obilježen vječnom radošću i spasenjem.

Don Niko Šošić preminuo je u subotu 6. siječnja 2024. u Stepinčevom domu u Cugovcu, objavila je IKA.