Nije izbrisano sjećanje

Povijesni datum na ponos svakog Hrvata u Crnoj Gori

13. siječnja 2021. u 8:58

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Radio DUX

Podizanjem zastava Crne Gore i Republike Hrvatske ispred Doma kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi, 10. siječnja obilježen je važan datum za hrvatsku nacionalnu manjinu u toj zemlji.

Radovi Drage Štambuka, Lane Derkač i Ružice Cindori objavljeni u čileanskom mediju

U prvom ovogodišnjem broju međunarodnog digitalnog časopisa “Altazor” koji već tri godine u Čileu izdaje Zaklada Vicente Huidobro, objavljeni su radovi troje hrvatskih autora – pjesnika Drage Štambuka te pjesnikinja Lane Derkač i Ružice Cindori. Prijevod potpisuje hispanistica i dopisna članica Hispanoameričke književne akademije Željka Lovrenčić, a pjesme je odabrao panamski književnik Javier Alvarado, jedan […]

Na samom početku prisutni su čuli crnogorsku himnu u izvedbi Dore Štampić, a nakon toga i himnu hrvatskog naroda u Crnoj Gori, u izvedbi Doris Deković, piše Radio Dux.

“Danas imam posebnu čast i zadovoljstvo što nakon 82 godine, dakle od 1939. kada je u Donjoj Lastvi posljednji put vijorila hrvatska zastava, nije izbrisano sjećanje koje je u slojevima kolektivne memorije sačuvalo sve vrijednosti koje baštini hrvatski narod u Crnoj Gori”, rekao je Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

“Hrvatsko nacionalno vijeće po istom je zakonu odredilo i Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori, a odabrali smo 13. siječanj, kao sjećanje na 809. godinu kada su otkupljene moći Sv. Tripuna, što predstavlja nultu točku povijesnog dokumentiranog trajanja našeg naroda”, dodao je Deković, prisjetivši se i postojanja Hrvatske seljačke stranke te velikih imena koja su predstavljala hrvatski narod na ovim prostorima.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović u svom je obraćanju posebno pozdravio pojedince koji su u relativno skoroj prošlosti doživljavali progone i utvrđivali svoj identitet patnjama.

“Današnji dan je veliki za sve nacionalne zajednice u Crnoj Gori, veliki je za hrvatsku nacionalnu manjinu, ali velik je i za samu državu Crnu Goru. Današnjim događajem Hrvati u Crnoj Gori potvrđuju svoj vitalitet i dokazuju da su sljedbenici velikih ideja, ali kada ste sljedbenici velikih ideja, onda nadilazite brojčanu vrijednost koju imate. Važan je i za samu Crnu Goru, jer ona tako pokazuje i dokazuje da uvažava i poštuje prava svojih manjina”, naglasio je Vuksanović.

Završena obnova zgrade Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru

Nakon višegodišnjeg čekanja završena je obnova zgrade Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru. Generalni konzulat Republike Hrvatske, na novoj adresi Trg Bokeljske mornarice 392, posjetili su predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković i potpredsjednik HGI-ja Ilija Janović, javlja Radio Dux. Zgrada je u vlasništvu Republike Hrvatske i nalazi se […]

Veselko Grubišić, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori potvrdio je značaj hrvatskog grba i zastave, povijesti koju baštinimo kao Hrvati u Crnoj Gori, dijeljenja iste i značaja ovog događaja.

Tijekom podizanja zastava oglasila su se i crkvena zvona Sv. Roka.