Karlsruhe

Poziv na proslavu zlatnog jubileja zajednica Pforzheim i Bruchsal: Ljubomorno smo čuvali svoju vjeru

16. listopada 2023. u 8:37

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

Don Ivo Nedić, voditelj Hrvatske katoličke misije Mittelbaden, poziva sve vjernike zajednica Pforzheim, Bruchsal, Bretten, Eppingen, Kirrlach i ostalih mjesta na proslavu pola stoljeća osnutka misije.

HKM Mittelbaden uoči 50. rođendana: U sve tri zajednice ulagalo se puno ljudskog truda i Božjeg blagoslova

Hrvatska katolička misija Mittelbaden nastavlja s proslavom 50. godišnjice pastoralnog rada u zajednicama Gaggenau, Rastatt i Baden-Baden. Ovaj jubilej zajednica je započela duhovnom obnovom u listopadu koju je predvodio svećenik don Damir Stojić, a za 18. i 19. studenog najavljen je novi programi… U petak će se u Gaggenauu održati svečana akademija u Jahnhalle s […]

Njegovu poruku prenosimo u nastavku…

“Slavimo 50 godina navještaja Radosne vijesti na hrvatskom jeziku na prostorima Bruchsala i Pforzheima i to želimo proslaviti u duhu vjere. Nećemo praviti nikakvu vanjsku paradu jer smatramo da je ovo vrijeme odgovornosti, nego ćemo naglasak staviti na duhovnu pripravu kroz trodnevnicu u crkvama St. Paul u Bruchsalu i St. Antonius u Pforzheimu koja će se održati od 20. do 22. listopada 2023. Pozvali smo iz Hrvatske vrsne svećenike koji će nas voditi kroz ove dane.

Prilika je ovo da zahvalimo Bogu, svojoj hrvatskoj katoličkoj misiji, našim svećenicima i pastoralnim djelatnicima za 50 godina rada i služenja u izgradnji Kraljevstva Božjega i naše hrvatske katoličke zajednice.

Povijest našeg naroda je satkana od putovanja, seljenja. Ako bolje upoznamo našu povijest, vidimo da je stablo života započelo u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te raširilo svoje grane na sve četiri strane svijeta. Koliko nas ima u matičnoj domovini, toliko nas ima izvan nje. Od prvih odlazaka s rodne grude pa do danas čuvali smo ljubomorno svoju vjeru, izgrađivali obitelji, govorili svojim materinskim jezikom, njegovali svoju kulturu. Veliki je to znak Božje ljubavi i milosti sa kojom smo uvijek računali. Često puta sam sebi i drugima postavljao pitanje: Što bi bilo od našeg hrvatskog naroda da nije našao kutak svoje domovine tamo gdje je došao? A to su upravo naše katoličke misije koje su rasle i donosile plodove života. Duboko vjerujem da je to djelo Duha Svetoga, koji je progovorio preko naših biskupa i redovničkih poglavara te su oni poslali svoje svećenike, pastire da krenu ispred našeg naroda.

Članica Hrvatske katoličke misije Mittelbaden odlazi volontirati u Kolumbiju

Laura Apostolico članica je Hrvatske katoličke misije Mittelbaden iz zajednice Baden-Baden. Od malih nogu vezana je uz crkvu, najprije kao ministrantica, a posljednjih godina i kao čitačica na svetim misama. Ova 22-godišnjakinja nedavno je završila studij ekonomije. I dok drugi mladi sanjanju da završe fakultet i što prije pronađu neki posao, Lauru je srce vuklo […]

Tako je i naša misija Pforzheim – Bruchsal, zajedno s drugim okolnim mjestima, nastala prije 50 godina. I za čas prođe pedeset godina! U misiji su djelovali mnogi svećenici, pastoralni djelatnici, članovi misijskih pastoralnih vijeća koji su doprinosili životu i radu naše zajednice, a mnogi od njih su već prešli u Očev dom. Ovo obilježavanje prilika je da svima njima – živima i preminulima – zahvalimo.

Stoga vas sve pozivam da dođete i zahvalimo Bogu za ovaj veliki dar. Svaki koji je kršten neka Bogu kaže: Bože, hvala! Svaki koji je primio sakrament svete pričest i krizme neka Bogu kaže: Bože, hvala! Svi koji su primili sakrament ženidbe neka kažu Bogu: Bože, hvala! Svaki onaj koji je primio sakrament pomirenja neka Bogu kaže: Bože, hvala!

Svoju zahvalnost Bogu i svim ljudima koji su utkali dio sebe u život i rad naših zajednica izreći ćemo, dakle, u jednom molitvenom ozračju, kroz trodnevnicu od 20. do 22. listopada 2023.

Pozvani ste svi vjernici naše misije Mittelbaden. Za sve ima mjesta. Mise će predvoditi dvojica mladih svećenika iz Hrvatske na čelu s našim salezijanskim provincijalom don Tihomirom Šutalom. S njima će doći i skupina mladih koji će animirati naše mlade i našu djecu.

Zanimljiva akcija Hrvata iz Mittelbadena! Traže se kumovi!

I ove godine Hrvatska katolička misija Mittelbaden nastavlja pomagati školovanje siromašne djece u Africi, u projektu pod nazivom „Kumstva za Ganu“. Iz misije potiču sve svoje vjernike da započeto kumstvo nastave. Ipak, ako netko iz financijskih ili bilo kojih drugih razloga to više ne može, neka se javi. “Akcija je to kojom se posebno ističemo […]

Onaj koji ne zna biti zahvalan Bogu i ljudima koji ga okružuju ne može se nadati sretnoj budućnosti. Budimo stoga zajedno u molitvi, pjesmi i druženju. Izričem zahvalnost svima, a napose onima koji će dati svoj osobni doprinos u ovom događaju”, napisao je don Ivo Nedić, zahvalivši se uime svećenika don Vjekoslava Kanića, don Sebastijana Markovića, don Stjepana Matijevića, pastoralnih suradnika Sanje Gluhak i Darka Rubčića te misijskih pastoralnih vijeća.