Do 25. studenog 2022.

Predložite istaknute Hrvate u Srbiji

9. studenoga 2022. u 8:11

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji (Vijeće) uputilo je Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu priznanja HNV-a za 2022. godinu.

Hrvati u Srbiji obilježili Dan rođenja bana Josipa Jelačića. Najavljen i sljedeći veliki projekt

Misnim slavljem i prigodnim kulturno-umjetničkim programom u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu obilježen je jedan od četiriju praznika hrvatske zajednice – Dan rođenja bana Josipa Jelačića. Obraćajući se uime Pokrajinske vlade, Dragana Milošević, pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, istaknula je kako je ban Jelačić bio posebno značajna povijesna osobnost […]

Poziv se upućuje za dodjelu sljedećih priznanja:

  • Priznanje „Josip ban Jelačić“ – za društveni rad u hrvatskoj zajednici
  • Priznanje „dr. Josip Andrić“ – za doprinos hrvatskoj kulturi
  • Priznanje „Pajo Kujundžić“ – za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku.

Uz obrazloženi prijedlog za dodjelu priznanja na hrvatskom jeziku u pisanom obliku, potrebno je dostaviti dokumentaciju kojom se dokazuju navodi iz prijedloga te kratak životopis predloženog kandidata. Podnositelji prijedloga mogu biti sve pravne i fizičke osobe. Prijedlozi se dostavljaju putem preporučene poštanske pošiljke ili osobno u zatvorenoj kuverti na adresu: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, Preradovićeva br. 13, 24 000 Subotica, s naznakom „Za javni poziv za dodjelu priznanja”, a rok za dostavljanje prijedloga je najkasnije 25. studenoga 2022. godine.

Podnesene prijedloge razmotrit će Povjerenstvo za dodjelu priznanja Hrvatskog nacionalnog Vijeća u Republici Srbiji i svoje prijedloge za dodjelu priznanja dostaviti Vijeću koje donosi odluku o priznanjima. Imena dobitnika priznanja bit će objavljena u listu Hrvatska riječ, na internetskim stranicama HNV-a i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata te na drugim sredstvima javnog priopćavanja.

HNV u Srbiji nezadovoljan planom za nacionalne manjine: Prijedlozi su i ovoga puta ostali na marginama

Četvrti sastanak Posebne radne skupine za pripremu Prijedloga novog akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina održan je 12. kolovoza u Beogradu, u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije. Sastanak je imao za cilj razmatranje pristiglih komentara i prijedloga na Radnu verziju Akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina […]

Priznanja će biti svečano uručena 15. prosinca 2022. godine u okviru obilježavanja praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji.