Red kneza Domagoja s ogrlicom

Predsjednik Milanović odlikovao Antona Kikaša: Ne zna se zašto vam se Hrvatska dosad nije odužila

25. studenoga 2021. u 18:18

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je danas Antona Kikaša Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu, javlja Ured predsjednika.

Predsjednik Milanović radostan zbog posjeta Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima

U sklopu službenog posjeta Svetoj Stolici i papi Franji, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je jučer i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu. U pozdravnom govoru rektor Zavoda Marko Đurin zaželio je srdačnu dobrodošlicu predsjedniku i njegovoj pratnji te izrazio radost da ga može pozdraviti u najstarijoj hrvatskoj instituciji izvan granica Republike Hrvatske, […]

„Ono što ste učinili za Hrvatsku zna svatko, ono što ne zna je zašto vam se Hrvatska minimalnom gestom nije odužila posljednjih trideset godina. Ne vjerujem da je bilo zle namjere, bilo kakvih niskih motiva, naprosto tako je bilo. Dobivate odlikovanje koje ste trebali dobiti davno. Meni je iznimna čast da se ovakve stvari zabilježe i ne zaborave. Vi ste u najtežim trenucima za Hrvatsku skupili novac, krenuli na jedan odvažan avanturistički put koji u prvi mah nije završio dobro za vas, skoro i fatalno, ali na kraju Hrvatska je pokazala već tada, da se brine za svoje ljude. A ovo je, trideset godina kasnije, jedna mala zakašnjela gesta“, rekao je predsjednik Milanović uoči uručenja odlikovanja.

Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

Anton Kikaš zahvalio je predsjedniku Milanoviću na odlikovanju, rekavši: “Ovaj dan za mene je iznimno značajan i radostan iz više razloga – ne samo zbog dodijeljenog odlikovanja – neopisivo i ostaje trajno uz mene. Danas je trideseta obljetnica izlaska iz zatočeništva, dan kada sam ugledao svjetlo na kraju tunela, mračnog tunela koji se zvao beogradski vojni zatvor. Posljednjih trideset godina na današnji dan slavim svoj drugi rođendan“.

Kikaš je zahvalio i Matici hrvatskoj koja je predložila da mu se dodijeli odlikovanje.

Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

Anton Kikaš je u kolovozu 1991. pokušao Republici Hrvatskoj zrakoplovom dopremiti oružje potrebno za obranu od agresije. Zrakoplov s oružjem prisilno je morao sletjeti u Zagreb gdje je Kikaš zarobljen i odveden u vojni zatvor u Beograd u kojemu je proveo tri mjeseca. Nakon toga je razmijenjen za jednog generala tadašnje JNA i pušten na slobodu, podsjetili su iz Ureda predsjednika.

Milanović pozvao na zajedništvo oko statusa Hrvata u BiH

Hrvatska matica iseljenika obilježila je sinoć u HNK 70. obljetnicu rada. Tom prigodom predsjednik Zoran Milanović pozvao je na zajedništvo oko statusa Hrvata u BiH, na čemu mu se zahvalio Dragan Čović. Uzvanike je ispred HNK dočekao nastup Baleta HNK-a te svečano posloženi pozdrav Bokeljske bratovštine Rijeka. Događaju je, uz predsjednika Milanovića, prisustvovala saborska zastupnica […]

Uz odlikovanog Antona Kikaša na svečanosti dodjele odlikovanja bila je njegova obitelj i prijatelji; sin Robert Kikaš, sestra Olga Prusac, nećakinje Antoanela Miloš i Nevena Letica, nećak Ninoslav Kikaš, msgr Juraj Jezerinac, biskup u miru i prijateljica Jagoda Schon.