Rim

Predsjednik Milanović radostan zbog posjeta Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima

16. studenoga 2021. u 6:08

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Marko Martić/IKA

U sklopu službenog posjeta Svetoj Stolici i papi Franji, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je jučer i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu.

Rim: proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića, održan jesenski susret studenata i predstavljen novi adresar

U organizaciji Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, u nedjelju je svečano proslavljen blagdan svetog Nikole Tavelića mučenika, te upriličen jesenski susret hrvatskih rimskih studenata, javlja IKA. Svečano koncelebrirano misno slavlje u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima predslavio je Ivan Kunčević, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, doktorand moralne teologije na Alfonzijanskoj akademiji u Rimu, uz koncelebraciju rektora […]

U pozdravnom govoru rektor Zavoda Marko Đurin zaželio je srdačnu dobrodošlicu predsjedniku i njegovoj pratnji te izrazio radost da ga može pozdraviti u najstarijoj hrvatskoj instituciji izvan granica Republike Hrvatske, koja u kontinuitetu djeluje više od 500 godina, javlja IKA.

Istaknuo je nekoliko povijesnih osoba čija su imena duboko utisnuta u hrvatsko nacionalno biće, a koja su imala posebne veze sa Zavodom kroz povijest. Pored pape Siksta V., porijeklom Hrvata, rektor je spomenuo bosansku kraljicu Katarinu Kotromanić, Fausta Vrančića, Julija Klovića, Ivana Lučića Trogiranina, oca moderne hrvatske historiografije, Ruđera Boškovića, Ivana Meštrovića i Jozu Kljakovića.

Napomenuo je kako je svrha Zavoda odgoj i obrazovanje hrvatskih svećenika te da u njemu trenutačno boravi 25 svećenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te jedan iz Rumunjske.

‘Kada razmišljam o razlozima zašto studiram hrvatski jezik u Rimu, odmah mi padne na pamet da sam Hrvatica’

Početkom studenoga 2018. godine upoznala sam gospođu Maju Cvjetičanin, lektoricu hrvatskoga jezika na rimskom Sveučilištu „La Sapienza“, koja je upravo bila stigla na novu dužnost. Tijekom boravka gospođe Cvjetičanin u Rimu ostale smo u stalnom kontaktu te je jedan od postignutih rezultata suradnje i intervju o lektoratu hrvatskoga jezika, vrijednoj inicijativi dugogodišnje tradicije. Možete li […]

“Povijesna uloga današnjeg Zavoda kroz povijest se mijenjala, ali ono temeljno što je zadržano je pomoć hrvatskom čovjeku u vječnom gradu”, istaknuo je rektor Đurin, koji je predsjedniku Milanoviću darovao nekoliko knjiga.

U kratkom obraćanju predsjednik Milanović izrazio je svoju zahvalnost na srdačnom prijemu i izrazio radost što je mogao posjetio Zavod i crkvu sv. Jeronima. Naglasio je važnost postojanja Zavoda koji na poseban način predstavlja mali komad hrvatske zemlje izvan hrvatskih granica. Kratko se osvrnuo i na svoj susret sa Svetim Ocem te državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom.

Nakon službenog dijela programa razgovor i druženje nastavljeni su u opuštenom ozračju. U drugom dijelu susreta rektor Đurin pokazao je predsjedniku Milanoviću restauriranu hrvatsku crkvu sv. Jeronima koja je zasjala punom svojom ljepotom nakon obnove i koja predstavlja nacionalni duhovni i kulturni biser u srcu Rima.

Ako postoji slučajnost, to je onda samo još jedan Božji anonimni potpis

Koliko je pamćenje važno uočimo tek onda kada nam zakaže. Pripovijedamo neku priču i nikako se sjetiti detalja. Nađemo se pred nekom osobom, izgubimo riječ, ne možemo se sjetiti. Vidimo poznato lice, ali se ne sjećamo imena. Ta je spoznaja još neugodnija kada nam netko priđe radosno, oduševljeno jer vidimo da smo prepoznati, ali mi […]

U pratnji predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik za vanjsku politiku Neven Pelicarić, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Tea Zupičić i veleposlanik Republike Hrvatske pri Republici Italiji Jasen Mesić, javlja IKA.