Zagreb

Predsjednik Milanović odlikovao hrvatske diplomate: Jednom kada odeš, otpadnik si, gotovo

2. prosinca 2021. u 5:42

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Filip Glas

Povelju Republike Hrvatske predsjednik Zoran Milanović danas je uručio Hrvatskom diplomatskom klubu. Udruzi hrvatskih diplomata priznanje je dodijeljeno za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske diplomacije, proučavanju međunarodnih odnosa i vanjske politike Republike Hrvatske, javlja Ured predsjednika.

Predsjednik Milanović odlikovao Antona Kikaša: Ne zna se zašto vam se Hrvatska dosad nije odužila

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je danas Antona Kikaša Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu, javlja Ured predsjednika. „Ono što ste učinili za Hrvatsku zna svatko, ono što ne zna je zašto vam se Hrvatska minimalnom gestom nije odužila posljednjih trideset godina. Ne vjerujem da je bilo […]

“I drago mi je da se toliko ljudi, nakon toliko godina drži zajedno. To čak nisam ni znao“, otkrio je predsjednik Milanović, osvrnuvši se i na svoj rad u diplomaciji: „Mene su kurenti odnijeli, što kurenti, što moja volja i izbor, drugim putem. Ja sam diplomaciju napustio 2003. na 2004., ne mogu reći bez namjere da se vratim. Ali jednom kada odeš, otpadnik si, gotovo. Uvijek sam to gledao kao službu, što je više moguće izoliranu od dnevne i stranačke politike. Naravno, nije moguće potpuno, toga sam svjestan, ali što više to bolje“.

Predsjednik Hrvatskog diplomatskog kluba Smiljan Šimac preuzeo je Povelju Republike Hrvatske te u zahvali naglasio kako to nije priznanje samo današnjim članovima Kluba nego i 32 onih kojih više nema.

Ured predsjednika Republike Hrvatske/Filip Glas

Istaknuo je kako je prije 20 godina Hrvatski diplomatski klub osnovan da bi se sačuvalo znanje i iskustvo hrvatskih veleposlanika i generalnih konzula stečeno u diplomatskoj službi u prvom desetljeću neovisnosti Republike Hrvatske. Dodao je da je Klub osnovala skupina od 20-ak hrvatskih diplomata kao nevladinu i nestranačku udrugu utemeljenu na etičkim načelima promicanja diplomatske struke i zaštite nacionalnih interesa.

Predsjednik Milanović s Hrvatima u New Yorku: Ja vam neću reći da su vam vrata uvijek otvorena jer to je vaša kuća kao što je i moja

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovat će na 76. Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. Po dolasku u New York komentirao je teme koje će dominirati na zasjedanju Opće skupštine. Boravak u New Yorku Milanović je započeo posjetom Centru sv. Nikole Tavelića u sklopu Župe sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela i susretom s predstavnicima hrvatske […]

„U ovih trideset godina služba je napredovala, postala je rutinska, pomalo dosadna, ali to je u njezinoj naravni, da bude takva. Ono vrijeme se više nikada neće ponoviti. Ništa ne bi bilo ovako kao što je bilo da nije bilo te službe, da nije bilo, ne samo prilike da služim svojoj državi, mojoj zemlji, nego i da učim u tim dramatičnim, kako neki kažu u herojskim vremenima diplomacije, od najboljih i to kroz pogrešku i pokušaj. Dakle, potkusurivanje, podcjenjivanje, ponekad priznavanje. Sve je to škola koju se ne može negdje platiti i ne postoji tečaj za to“, zaključio je Milanović, javlja Ured predsjednika.