Neda Miranda Blažević Krietzman

Preminula ugledna Hrvatica iz San Diega

22. listopada 2021. u 7:32

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

U utorak 19. listopada u 71. godini preminula je Neda Miranda Blažević Krietzman, članica Društva hrvatskih književnika.

Preminuo bivši ministar hrvatskog iseljeništva

U Caracasu je 21. rujna 2021. preminuo dr. Zdravko Sančević. Rođen je 20. siječnja 1931. godine u Crkveni u BiH, a s roditeljima je 1948. stigao u Venezuelu. Kao doktor znanosti, profesor i osnivač Naftne škole Centralnog sveučilišta Venezuele (UCV) bio je na visokim tehničkim pozicijama u venecuelanskoj naftnoj industriji (PDVSA). Sudjelovao je u osnivanju […]

Neda Miranda Blažević Krietzman rođena je 1. siječnja 1951. u Gračacu u Hrvatskoj. Odrasla je u Zagrebu. Studij komparativne književnosti i sociologije završila je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Radila je kao urednica u Obrazovnom programu na Radio Zagrebu od 1981. do 1989. Od 1993. do 2007. bila je profesorica komparativne književnosti i interdisciplinarnih studija na Sveučilištu sv. Katarine u američkome gradu St. Paulu. Od 2007. živjela je i radila u San Diegu u Kaliforniji i u Zagrebu.

Prvu zbirku pjesama Zebra preko St. Ruka objavila je 1976. u izdanju Matice Hrvatske. Do 2015. objavila je 12 knjiga pjesama na hrvatskom, njemačkom, engleskom i francuskom, četiri romana (na hrvatskom i engleskom), tri knjige pripovijedaka, dvije knjige eseja na engleskom, dvije radio drame, dva filmska scenarija i tri kazališne drame (na hrvatskom i engleskom). Za knjigu pjesama Vezuvska vrata (Fraktura, Zaprešić, 2011.) primila je 2012. DHK-ovu nagradu “Tin Ujević”.

Preminuo je čovjek koji u 25 godina emigracije nikada nije došao u domovinu

U subotu je preminuo Slavko Čamba, zavičajni pjesnik i sakupljač etnografskog blaga. Kako navodi mrežna stranica Đurđevečka antologija, Čamba je rođen 31. kolovoza 1930. godine u Đurđevcu, gdje je završio građansku školu. Radio je kao poljoprivrednik na vlastitom imanju do 1950., kada je kao vojnik na služenju vojnoga roka u tadašnjoj JNA osuđen zbog „neprijateljske […]

Za dvojezični ep Dioklecijanova Palača-Diocletian’s Palace (DHK/The Bridge, Zagreb, 2008; s engleskog preveo Mate Maras) primila je nagradu Udruženja pisaca San Diega za najbolju knjigu poezije, 2009.

Za knjigu eseja na engleskom, On Both Sides of the Language (Na obje strane jezika), primila je 2005. priznanje za izvrsnost u pisanju.

Pisala je na engleskom i hrvatskom. Pjesme, priče i eseje objavila je u mnogim hrvatskim, talijanskim, francuskim, njemačkim i američkim antologijama i časopisima. Primila je nekoliko međunarodnih stipendija za književnost i umjetnost.

Slikarstvom se počela aktivno baviti 1976. Likovno se usavršila u Zapadnom Berlinu. Održala je 15 samostalnih izložaba slika na platnu crteža, skulptura, instalacija, fotografija i foto-kolaža u muzejima, kulturnim centrima i galerijama u Zagrebu, Hvaru, Osijeku, Splitu, Rovinju, Berlinu, Minneapolisu, St. Paulu, Winoni, Elk Riveru, New Yorku, La Jolli i San Diegu.

U Montrealu je preminuo Krešimir Krnjević, jedan od najcitiranijih svjetskih znanstvenika

U petak je u Montrealu, u 94. godini života, preminuo liječnik Krešimir Krnjević. Rođen je 7. rujna 1927. u Zagrebu. Kao sin političara Jurja Krnjevića djetinjstvo je proveo u emigraciji te je osnovnu školu završio u Ženevi. U domovinu se vratio s ocem nakon uspostave Banovine Hrvatske 1939. Ponovno ju je napustio u travnju 1941. […]

Sprovod će biti u ponedjeljak 25. listopada u 12 sati u Velikoj dvorani na Krematoriju u Zagrebu, javlja Društvo hrvatskih književnika.