Benjamin Tolić

Preminuo bivši konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj

12. kolovoza 2022. u 8:26

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: hrvati.ch

Hrvatski književnik, diplomat, prevoditelj i publicist Benjamin Tolić preminuo je jučer u Zagrebu, u 79. godini života.

Preminuo svećenik koji je ostavio veliki trag među Hrvatima u Australiji

U subotu u Domu za starije i nemoćne osobe u Cugovcu, u 88. godini života, 71. redovništva i 64. svećeništva preminuo je fra o. Gracijan Biršić, član Hrvatske franjevačke provincije svetog Ćirila i Metoda. Fra Gracijan je rođen 2. siječnja 1935. u Koprivnici, od oca Petra i majke Eugenije rođ. Pezdirc. Nakon djetinjstva i osnovne […]

Rođen je u Osoju u Bosni i Hercegovini. U Donjim Andrijevcima pohađao je osnovnu školu, a u Zagrebu je studirao germanistiku i filozofiju.

Emigrirao je 1967. u Beč nakon Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, gdje je nastavio studirati filozofiju. Sa suprugom se vratio u Hrvatsku 1970. tijekom hrvatskog proljeća. Radio je po raznim školama u Zagrebu i okolici kao profesor njemačkog jezika.

Preminuo fra Vlado Zahija, dugogodišnji kapelan u Göttingenu i Rüdesheimu

Fra Vlado Vjekoslav Zahija, član Provincije sv. Jeronima iz Zadra, preminuo je u ponedjeljak u Rijeci, u 83. godini života, 64. redovništva i 56. svećeništva. Fra Vlado, krsnim imenom Vjekoslav, rođen je 21. listopada 1939. u Vrbniku na otoku Krku od oca Ivana i majke Marije r. Hodanić. Kršten je u župnoj crkvi Uznesenja Marijina […]

Bio je u hrvatskoj diplomaciji tijekom 1990-ih. Predsjednik Republike Hrvatske Frano Tuđman imenovao ga je 30. ožujka 1995. šefom Konzulata Republike Hrvatske u Švicarskoj konfederaciji sa sjedištem u Zürichu.

Promaknut je 22. studenog 1995. na višu diplomatsku funkciju, na dužnost generalnog konzula Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji, s konzularnim područjem koje obuhvaća kantone: Zürich, Schaffhausen, Thurgau, St. Gallen, Appenzell, Zug, Schwyz, Glarus, Luzern, Nidwalden, Uri, Obwalden i Graubünden.

Obnašao je dužnost glavnog i odgovornog urednika hrvatske novinske agencije HINA-e. Poslije se aktivirao i u politici.

U Heidelbergu preminuo istaknuti hrvatski matematičar

U utorak je u 90. godini života preminuo Zvonimir Janko, istaknuti hrvatski matematičar, profesor emeritus Sveučilišta u Heidelbergu i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Rođen je 26. srpnja 1932. u Bjelovaru gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 1956. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Sa Sveučilišta je isključen na dvije godine […]

Pisao je kolumne i objavio šest knjiga, među kojima su i “Tko smo mi?”, “Sanaderova dionica”, “Vesele karmine” i “Kraj neovisnosti”.