U 83. godini života

Preminuo fra Vlado Zahija, dugogodišnji kapelan u Göttingenu i Rüdesheimu

5. travnja 2022. u 9:52

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: ofm-sv-jeronim.hr

Fra Vlado Vjekoslav Zahija, član Provincije sv. Jeronima iz Zadra, preminuo je u ponedjeljak u Rijeci, u 83. godini života, 64. redovništva i 56. svećeništva.

Tužna vijest iz Varaždina. Preminuo dugogodišnji dušobrižnik Hrvata u Herxheimu i Landau

U 90. godini života, 66. redovništva i 59. svećeništva, u utorak je u Varaždinu preminuo fra Amat (Ivan) Lotspeich, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Fra Amat rođen je 28. listopada 1932. u Apatinu (Srbija), od oca Franje i majke Julijane rođ. Gass. Nakon djetinjstva i osnovne škole u rodnom mjestu, 1954. došao […]

Fra Vlado, krsnim imenom Vjekoslav, rođen je 21. listopada 1939. u Vrbniku na otoku Krku od oca Ivana i majke Marije r. Hodanić. Kršten je u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Vrbniku 23. listopada 1939., a na istom mjestu primio je sakrament svete potvrde 24. kolovoza 1947.

U novicijat je ušao 1957. godine u Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu, gdje je godinu kasnije položio prve zavjete u franjevačkom redu. Filozofsko-teološki studij započeo je u Samoboru, koji je nastavio kasnije na Visoko-bogoslovnoj školi u Zadru gdje je 8. ožujka 1964. položio svečane zavjete. Za đakona je zaređen 4. travnja 1965. u Kalima u Zadarskoj nadbiskupiji, a za svećenika 29. lipnja 1965. u katedrali sv. Stošije u Zadru po rukama mons. Marijana Oblaka, tada zadarskoga pomoćnog biskupa.

Preminuo fra Tomo Rumenjak, nekadašnji dušobrižnik u u Freudenstadtu, Wildbergu i Nagoldu

Fra Tomo Rumenjak, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, preminuo je u srijedu u 82. godini života, 64. redovništva i 55. svećeništva. Fra Tomo je rođen 8. prosinca 1940. u Vukovaru, od oca Rudolfa i majke Katarine rođ. Tencinger. Nakon djetinjstva i osnovne škole u rodnom mjestu, stupio je u Franjevačko sjemenište u […]

Fra Vlado službovao je na više mjesta u provinciji sv. Jeronima. Obnašao je različite službe u Samostanu sv. Antuna u Crikvenici, Samostanu sv. Bernardina u Kamporu, Samostanu Gospe Delorite na Kuni, Samostanu sv. Franje u Rovinju, Samostanu sv. Franje u Nerezinama, Župi Uzvišenja Svetoga Križa na Krapnju–Brodarici i drugdje. Od 1975. do 1982. godine djelovao je u Njemačkoj, kao kapelan u St. Vinzenzu u Göttingenu i Rüdesheimu.

Godine 2015. premješten je iz Samostana sv. Franje u Rovinju u Samostan sv. Antuna u Puli gdje je živio svoje umirovljeničke dane. Prihvaćajući strpljivo teret bolesti i nemoći, te zahtijevajući stalnu medicinsku skrb i njegu, posljednje dane svojega života proživio je u Domu za starije i nemoćne osobe „Vita nova“ na Marinićima.

Preminuo voditelj Hrvatske katoličke misije Innsbruck

Mons. Luka Kesedžić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije i voditelj Hrvatske katoličke misije Innsbruck, preminuo je u utorak u Innsbrucku u 60. godini života, priopćila je Vrhbosanska nadbiskupija. Mons. Kesedžić rođen je 24. srpnja 1962. od roditelja Marka i Ivke rođ. Čalić u Novom Selu, u župi Odžak. Osnovnu školu pohađao je u rodnom gradu, srednju u […]

Sprovodni obredi i misa zadušnica slavit će se u četvrtak 7. travnja s početkom u 11 sati u Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu.