Posljednji pozdrav

Preminuo don Franjo Petrinjak, nekadašnji dušobrižnik u Njemačkoj

29. listopada 2023. u 13:27

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Privatni album

Salezijanac svećenik don Franjo Petrinjak preminuo je u petak u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael u Strmcu, u 78. godini života, 54. godini redovništva i 44. godini svećeništva.

Preminuo franjevac koji je krajem 80-ih djelovao među Hrvatima u Berlinu

Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja javlja da je u nedjelju u Splitu u 65. godini života, 47. redovništva i 41. svećeništva preminuo fra Milan Jašić, nekadašnji dušobrižnik za Hrvate u Berlinu. Fra Milan Jašić rođen je 23. srpnja 1959. u Novom Selu (otok Brač) od oca Vjekoslava i majke Miljane r. Bezmalinović. Prva tri razreda osnovne […]

Don Franjo Petrinjak rođen je 18. srpnja 1946. godine u Vrhu (Novi Marof) od oca Mateja i majke Mare rođene Huzjak. Kršten je 20. srpnja 1946. u župi Presvetog Trojstva u Visokom u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a krizman u Župnoj crkvi Gornja Rijeka 30. srpnja 1959. godine.

Nakon završene osnovne škole došao je u Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu na Šalati i tamo završio prvi razred gimnazije. Zatim je odlučio postati salezijanac i došao je u Rijeku gdje je završio drugi razred.

Novicijat i završna dva razreda gimnazije s maturom dovršio je u Križevcima. Doživotne zavjete u Salezijanskoj družbi položio je 25. lipnja 1976. u Prvić Luci. Za đakona ga je 8. prosinca 1978. zaredio pomoćni zagrebački biskup mons. Josip Lach, a godinu dana kasnije zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić zaredio ga je za svećenika u crkvi Marije Pomoćnice u Zagrebu.

Preminuo franjevac koji je gotovo cijeli svoj svećenički život proveo s Hrvatima u Njemačkoj

Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja iz Splita javila je danas rodbini, prijateljima i znancima da je u 76. godini života, 58. redovništva i 49. svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima, u nedjelju u Samostanu o. fra Ante Antića u Splitu preminuo fra Nedjeljko Norac Kevo. Fra Nedjeljko rođen je 18. siječnja 1948. u Otoku od oca Ante i […]

Svoju svećeničku službu obnašao je u raznim župama i salezijanskim zajednicama u Hrvatskoj, kao i u hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj. Bio je duhovni pomoćnik u župi sv. Jurja u Lovranu, upravitelj župe Sirač (u dva razdoblja), ekonom u salezijanskoj zajednici na Knežiji, voditelj Hrvatske katoličke misije Erlangen u Njemačkoj (1988. – 1997.), kapelan i kateheta u župi sv. Ane u Zagrebu-Rudeš, župni vikar i ekonom u salezijanskoj zajednici u Podsusedu (Zagreb) te zatim ponovno dušobrižnik u hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj (Pforzheim i Karlsruhe).

Njegov je aktivni svećenički rad prekinula teška bolest te je jedno vrijeme bio u Caritasovu domu u Cugovcu da bi zatim boravio u salezijanskim zajednicama u Podsusedu, na Knežiji i u Jarunu. Tako je, polako fizički nestajući, strpljivo podnosio križ bolesti i dočekao susret s Uskrsnulim.

U Münchenu preminuo hrvatski svećenik

Vlč. Petar Ljubičić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, preminuo je 5. travnja u bolnici u Münchenu u 72. godini života. Rođen je 4. svibnja 1951. u Busovači. Osnovnu školu pohađao je u mjestu Kaćuni kod Busovače, srednju u Subotici, a teologiju u Sarajevu. Za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije zaređen je na Petrovo 1977. Nakon što je bio kapelan […]

Pokop pokojnog don Franje bit će u petak 3. studenoga 2023. u 13.20 sati na groblju Miroševac u Zagrebu, a sveta misa zadušnica služit će se nakon sprovoda, u 14.30 sati u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu.

don Rudi Paloš