U 82. godini

Preminuo fra Tomo Rumenjak, nekadašnji dušobrižnik u u Freudenstadtu, Wildbergu i Nagoldu

18. ožujka 2022. u 0:23

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: YouTube/Screenshot

Fra Tomo Rumenjak, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, preminuo je u srijedu u 82. godini života, 64. redovništva i 55. svećeništva.

U Lemontu preminula s. Ana Raguž. Nije imala jednostavan život

S. Ana Raguž rođena je 23. prosinca 1936. godine u Baćniku, Kruševo-Stolac (Hercegovina), od Vidoja i Božice (Bender) Raguž. Bila je najmlađa od troje djece. Imala je sestru Mariju i brata Luku. Krštena je 1. siječnja 1937. u župi Svetog Ilije proroka u Stocu. Budući da je Drugi svjetski rat izbio u Europi i obuhvatio […]

Fra Tomo je rođen 8. prosinca 1940. u Vukovaru, od oca Rudolfa i majke Katarine rođ. Tencinger. Nakon djetinjstva i osnovne škole u rodnom mjestu, stupio je u Franjevačko sjemenište u Zagrebu.

U novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda ušao je 1. rujna 1957. u Cerniku. Nakon godine novicijata, 2. rujna 1958. položio je prve redovničke zavjete. Studij teologije započeo je u Samoboru i završio u Zagrebu. Svečane redovničke zavjete položio je 17. rujna 1965. u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 29. lipnja 1967.

Nakon ređenja u Zagrebu, svoju svećeničku službu kao mladomisnik neko vrijeme obavljao je u Samostanu sv. Franje na Kaptolu, a zatim je sljedećih deset godina proveo u Samostanu sv. Nikole u Čakovcu gdje je obavljao službu župnog vikara, a zatim gvardijana samostana.

Preminuo dugogodišnji župnik i voditelj HKM-a Regensburg: Ostala je praznina…

U petak 4. veljače 2022. u 73. godini života preminuo je vlč. Josip Antonac, dugogodišnji župnik i voditelj Hrvatske katoličke misije Regensburg. Bio je osnivač i voditelj godišnjih okupljanja u Svetištu Altöting svih hrvatskih katoličkih misija iz Bavarske… “Kolikogod smrt bila dio naših života, kolikogod o njoj slušali svakoga dana; kolikogod nam djelovala očekivano, ona […]

Nakon toga ponovno se vratio u Zagreb u samostan na Kaptolu gdje je obnašao službu ekonoma i vjeroučitelja. Poslije toga, od 1981. do 1982., obavljao je službu gvardijana u svetištu Majke milosti od časne nazaretske kućice na Trsatu u Rijeci.

Zatim je otišao kao dušobrižnik u Hrvatsku katoličku misiju u Freudenstadt, Wildberg i Nagold gdje je proveo punih 20 godina svoga redovničkog i svećeničkog služenja. Po povratku u domovinu 2002., došao je u samostan u Karlovac gdje je djelovao do 2018., nakon čega je otišao na oporavak u Varaždin gdje je obavljao službu ispovjednika sve do svoje smrti.

Tužna vijest iz Sydneya! Preminuo fra Vladimir Novak

U 79. godini života, 62. redovništva i 54. svećeništva, u Sydneyu je 20. veljače 2022. preminuo fra Vladimir Klement Novak. Rođen je 14. veljače 1943. godine u Mačkovcu pokraj Čakovca. U franjevačko sjemenište otišao je 15. kolovoza 1959. kada je obukao habit i dobio redovničko ime Klement. Završivši teološki fakultet 29. lipnja 1968. zaređen je […]

Sprovod pokojnog fra Tome Rumenjaka bit će danas u 13 sati na Katoličkom groblju Dubovac u Karlovcu. Misa zadušnica služit će se nakon sprovoda u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu.