fra Milan Lončar

Preminuo franjevac koji je djelovao među Hrvatima u Njemačkoj i Švicarskoj

2. veljače 2023. u 8:50

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: YouTube/Screenshot

Fra Milan Lončar preminuo je 31. siječnja u 79. godini života i 53. godini svećenstva, u Franjevačkom samostanu na Humcu.

U Njemačkoj preminuo vrhbosanski svećenik

Svećenik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Marko Petričević, koji je većinu svoga svećeničkog života i djelovanja proveo pastoralno djelujući na njemačkim župama, preminuo je 28. prosinca 2022. u njemačkom gradu Karlsruhe u 70. godini života i 45. godini svećeništva, objavljeno je na mrežnoj stranici njemačke nadbiskupije Freiburg. Vlč. Marko Petričević rođen je 7. travnja 1953. od roditelja […]

Rođen je 25. srpnja 1944. u Vinjanima kraj Posušja. Studij filozofije i teologiju pohađao je u Sarajevu na Franjevačkoj teologiji. Nakon toga, školovanje je nastavio u Königsteinu u Njemačkoj. Postdiplomski studij završio je na Institutu za katehetiku i homiletiku u Münchenu s diplomom iz homiletike i andragogike. U Münchenu je završio i studij religijske pedagogije.

U redovništvo je stupio 14. srpnja 1963. godine na Humcu. Za svećenika je zaređen 27. lipnja 1970. u Königsteinu u Njemačkoj.

Tijekom redovništva obnašao je razne službe i služio u mnogim župama. Bio je duhovni pomoćnik na Humcu, prefekt studentima u Njemačkoj i Švicarskoj, zatim i duhovni pomoćnik u župi St. Michael München – Prelach, misionar u HKM-u u Zurichu, voditelj HKM-a St. Gallen, ravnatelj ZIRAL-a u Mostaru, duhovni pomoćnik u župi Svetog Petra i Pavla u Mostaru.

Tužna vijest! Preminuo svećenik koji je djelovao među Hrvatima u Njemačkoj

U 76. godini života, 60. redovništva i 51. svećeništva, u župnoj kući na Miljevcima u ponedjeljak je preminuo fra Ivan Vidović, koji je kao dušobrižnik djelovao među Hrvatima u Kölnu, Leverkusenu, Giessenu, Wuppertalu, Darmstadtu i Rosenheimu. Fra Ivan je rođen 8. rujna 1946. u Baljcima (Gradac Drniški) od oca Petra i majke Cvite Marije r. […]

Bio je i član Vijeća Biskupske konferencije BiH za kulturu za naredno trogodište, član Vijeća za religiozni i kulturni dijalog BK BiH. Bio je deputat na Provincijskom kapitulu na Humcu, član Komisije koja je trebala ispitati sve izvanpastoralne aktivnosti braće u Provinciji, član Vijeća franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine, član Komisije za studijsku i izdavačku djelatnost pri Vijeću franjevačkih zajednica u RH i BiH.

Također je bio zastupnik za Provincijski kapitul na Humcu, provincijski definitor, član Vijeća za kulturu Biskupske konferencije BiH, pročelnik Vijeća za trajnu formaciju i liturgiju u Provinciji, član Vijeća za dijalog među religijama i kulturama BK BiH, tajnik i koordinator Tajništva za evangelizaciju u Provinciji, zamjenik povjerenika za Svetu zemlju te voditelj novosagrađene kuće duhovnosti u Masnoj Luci.

Bio je župnik u Posušju od 26. kolovoza 2006. do 19. kolovoza 2013., gdje je radio na izgradnji župne crkve. Osnovao je i Franjevački muzej „U kući Oca mojega“ te postao njegov ravnatelj.

Papa Franjo imenovao ga je 10. veljače 2016. godine misionarom milosrđa sa željom da bude svjedok nježnosti Boga Oca.

Preminuo fra Božo Bugarija, nekadašnji voditelj Hrvatske katoličke misije u Bad Säckingenu

Danas je u Zadru u 78. godini života, 56. godini redovništva i 49. godini svećeničke službe preminuo fra Božo Bugarija, redovnik i svećenik Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, priopćeno je iz Provincije. Fra Božo Bugarija rođen je 18. prosinca 1944. u brojnoj katoličkoj obitelji u Bibinjama od oca Marka i majke Ane, rođene Šimunić. Nakon osnovne […]

Pored svega navedenoga, pisao je knjige i prevodio. Posljednju knjigu posvetio je svome stricu fra Slobodanu Lončaru koji je ubijen za vrijeme komunizma.