vlč. Marko Petričević

U Njemačkoj preminuo vrhbosanski svećenik

9. siječnja 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay.com

Svećenik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Marko Petričević, koji je većinu svoga svećeničkog života i djelovanja proveo pastoralno djelujući na njemačkim župama, preminuo je 28. prosinca 2022. u njemačkom gradu Karlsruhe u 70. godini života i 45. godini svećeništva, objavljeno je na mrežnoj stranici njemačke nadbiskupije Freiburg.

Preminuo franjevac koji je djelovao među Hrvatima u Frankfurtu, Sindelfingenu, Giessenu i Rüsselsheimu

Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja javlja da je u 86. godini života, 69. redovništva i 60. svećeništva na Božić 2022. u Splitu preminuo fra Milan Lapić. Fra Milan je rođen 21. rujna 1937. u Čitluku (Sinj) od oca Filipa i majke Ive r. Bilobrk. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu (1944. – 1948.). Prvi razred […]

Vlč. Marko Petričević rođen je 7. travnja 1953. od roditelja Ivana i Katarine rođ. Bošković u mjestu Hrasnica u župi Bistrica kod Uskoplja. Osnovnu školu pohađao je u Pavić Polju, srednju u Subotici, a filozofsko-teološko studij završio je u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu i Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Za svećenika je zaređen na svetkovinu sv. Petra i Pavla 29. lipnja 1978.

Vrhbosanska nadbiskupija

U nadbiskupiju Freiburg došao je 1983. godine i najprije je obavljao službu župnog vikara u župi sv. Kilijana u Osterburkenu, a u isto vrijeme pastoralno je djelovao i u: sv. Kilijanu, Ahorn-Berolzheimu, sv. Mariji, Ahorn-Eubigheimu i u župi sv. Petra i Pavla u Ravenstein-Oberwittstadtu.

U Münchenu preminuo hrvatski svećenik

Svećenik Šibenske biskupije don Ćiril Knežević preminuo je 12. travnja 2022. u Münchenu u 66. godini života i 35. godini svećeništva, objavio je biskupijski Tiskovni ured. Don Ćiril Knežević rođen je 4. veljače 1957. u Osijeku, od oca Leopolda i majke Katice rođene Vidović. Nakon završene osnovne škole otišao je u Dječačko sjemenište u Zagreb […]

Od studenog 1986. bio je župni upravitelj u Hornbergu i Hornberg-Niederwasseru. U rujnu 1990. preselio se iz Schwarzwalda u Tengen u Hegau, gdje je više od 16 godina vodio župu sv. Lovre te bio župnik župa sv. Mihovila i sv. Gordijana i Epimaha u okruzima Blumenfeld i Watterdingen, a od srpnja 2005. i župe svetog Martina u Tengen-Büßlingenu i svete Verene u Tengen-Wiechsu.

Od veljače 2007. najprije je bio župni upravitelj u Donaueschingenu, a zatim je imenovan voditeljem pastoralne jedinice Junge Donau. Nakon što mu je 2015. godine povjereno vođenje pastoralne jedinice u Heitersheimu, iz zdravstvenih je razloga tu službu mogao obavljati samo kratko vrijeme pa je u travnju 2016. kao suradnik prešao u pastoralnu jedinicu Leimen-Nußloch-Sandhausen.

Preminuo svećenik koji je ostavio veliki trag među Hrvatima u Australiji

U subotu u Domu za starije i nemoćne osobe u Cugovcu, u 88. godini života, 71. redovništva i 64. svećeništva preminuo je fra o. Gracijan Biršić, član Hrvatske franjevačke provincije svetog Ćirila i Metoda. Fra Gracijan je rođen 2. siječnja 1935. u Koprivnici, od oca Petra i majke Eugenije rođ. Pezdirc. Nakon djetinjstva i osnovne […]

Zbog trajno narušenog zdravstvenog stanja vlč. Marko Petričević je 1. srpnja 2018. godine umirovljen. Sveta misa zadušnica bit će u crkvi sv. Mihovila u Karlsruheu 11. siječnja 2023. u 18 sati. Sahrana će se održati u krugu najuže rodbine, prijatelja i poznanika.