Dijaspora pomaže

Prijedlog Hrvatima u Dublinu: Uključimo se u ovu akciju – konkretnom pomoći

9. siječnja 2021. u 20:52

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: MORH /T. Brandt

Vlč. Josip Levaković, voditelj Hrvatske katoličke misije Dublin, zamolio je članove svoje misije da se uključe u konkretnu pomoć pojedincu ili obiteljima koje su stradale od potresa.

Ako uplaćujete novac građanima čiji su računi blokirani, evo na što morate paziti

Među stradalima u potresu ima građana čiji su računi blokirani. Kako bi unatoč tome mogli primiti pomoć, mole se uplatitelji da novčana sredstva tim građanima uplaćuju na zaštićene račune te u opis plaćanja navedu da se radi o donaciji zbog potresa, ističe se u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Financijske agencije… Tekst prenosimo u cijelosti: […]

Njegov prijedlog prenosimo u cijelosti…

“Poštovani članovi naše misije, drage sestre i braćo!

Od samoga početka pratim razvoj situacije vezane uz teški potres koji je pogodio Sisak, Petrinju, Glinu i njihovu bližu i širu okolicu, a koji u svojoj razornoj moći, iako se čini da slabi, još uvijek ne posustaje! Potresom je zahvaćeno 116 tisuća ljudi, dok je zbog štete ugroženo 66 tisuća ljudi.

Mnogi naši sunarodnjaci u domovini, inozemstvu – pa i u Irskoj – odmah su reagirali i započeli hvalevrijedne akcije prikupljanja osnovnih namirnica i higijenskih potrepština za potrebe ljudi pogođenih potresom. Neki su se uputili i osobno pomoći u svakoj potrebi na terenu.

Kako vidimo, puno se toga do sada prikupilo i učinilo. Bogu hvala na svakom dobrom srcu! I sam sam vam odmah preporučio da svoje novčane priloge uplatite na račun Hrvatskog Caritasa, koji uz tolike druge humanitarne organizacije, ali i pojedince, koordinirano pruža pomoć svima ugroženima. U Caritas doista imam povjerenja! No, to je tek početak.

Svi smo svjesni kako će naši sunarodnjaci s pogođenih područja biti i dalje potrebni naše koordinirane i organizirane pomoći… Štete su ogromne. Veliki broj građevina, osobito stambenih objekata, morat će se rušiti – pa graditi novi. Velik broj njih bit će dovoljno obnoviti (nadomjestiti crjepove, uzidati nove dimnjake i sl.).

Pozivam, stoga, sve nas da se kao Zajednica uključimo u ovu akciju – konkretnom pomoći. Još uvijek se trudim uvidjeti koje je to područje u koje ćemo i sami moći konkretno uputiti svoju materijalnu pomoć.

U kontaktu sam sa vlč. Ivanom Grbešićem, voditeljem naše prošlogodišnje korizmene duhovne obnove, koji je župnik jedne Župe u Sisku. Isto tako, i s još jednim drugim svećenikom, župnikom jedne od pogođenih župa. U kontaktu sam i s jednim bivšim članom naše misije koji se vratio u domovinu i trenutačno je vrlo aktivan na područjima stradalim u potresu… Razmišljamo i o kupnji možda jedne montažne kućice (cijena cca 8000 – 9000 EUR) koja bi bila sigurno sklonište nekoj obitelji. Dakle, tražimo put i način kako pružiti KONKRETNU POMOĆ KONKRETNOJ OBITELJI ILI POJEDINCU.

Vas ovim putem želim potaknuti da sredstva koja želite izdvojiti već sad polagano uplaćujete na račun naše Misije. Ako želite, potaknite i svoje susjede, prijatelje, znance, domaće ljude – Irce – da se uključe u akciju. Obavezno naznačite da se radi o ‘pomoći za potresom pogođena područja’. Dostavite nam i potvrdu o uplati, kako bismo znali koja uplata ide u tome smjeru. Kako sredstva budu rasla, moći ćemo zajedno – u dogovoru sa spomenutim svećenicima i suradnicima – donijeti odluku o vrsti konkretne pomoći. Kao i do sada, o svemu ćemo vas redovito i transparentno izvještavati. Vjerujem da smo kroz nekoliko dosadašnjih akcija izgradili dovoljno povjerenja jedni u druge.

Donosimo sadržaj pisma koje je Hrvatski Caritas uputio organizacijama u iseljeništvu

Hrvatski Caritas uputio je u nedjelju pismo hrvatskim katoličkim župama, misijama, centrima, vjerničkim društvima i udrugama u inozemstvu s informacijama i uputama u vezi potresa u Glini, Sisku i Petrinji. Pismo prenosimo u cijelosti… “Poštovani, slijedom nedavnog razornog potresa koji je dana 29. prosinca 2020. godine pogodio Glinu, Sisak i Petrinju želimo vam pružiti osnovne […]

Uskoro ćemo vam se javiti s konkretnijim činjenicama.

Hvala na svakoj pomoći!”

vlč. Josip Levaković,
voditelj Hrvatske katoličke misije Dublin