Upute za zajedničko organiziranje

Donosimo sadržaj pisma koje je Hrvatski Caritas uputio organizacijama u iseljeništvu

5. siječnja 2021. u 9:29

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: MORH/T. Brandt

Hrvatski Caritas uputio je u nedjelju pismo hrvatskim katoličkim župama, misijama, centrima, vjerničkim društvima i udrugama u inozemstvu s informacijama i uputama u vezi potresa u Glini, Sisku i Petrinji. Pismo prenosimo u cijelosti…

Ovo su nove upute za dostavu pomoći Hrvatskoj iz inozemstva

Iz Ravnateljstva civilne zaštite u nedjelju su objavili upute za dostavu humanitarne pomoći Hrvatskoj iz inozemstva zbog bolje organizacije i koordinacije. Pozvali su organizatore dostave humanitarne pomoći da prije kretanja na put dostave svoje podatke na e-mail: occz@civilna-zastita.hr. Zbog bolje organizacije i koordinacije dostave humanitarne pomoći Republici Hrvatskoj (Sisačko-moslavačkoj županiji) od strane pravnih i fizičkih […]

“Poštovani, slijedom nedavnog razornog potresa koji je dana 29. prosinca 2020. godine pogodio Glinu, Sisak i Petrinju želimo vam pružiti osnovne informacije o poduzetim aktivnostima Hrvatskog Caritasa, kao i pružiti vam upute za daljnje zajedničko organiziranje u osiguravanju pomoći.

Hrvatski Caritas odmah je žurno djelovao kako bi se pomoglo pogođenom stanovništvu podjelom više tisuća vreća za spavanje, deka za pokrivanje, većih šatora, kao i drugih sredstava koja su potrebna u situaciji katastrofe uzrokovane prirodnom nepogodom.

Istovremeno s dostavljanjem konkretnih sredstava, Hrvatski Caritas uputio je i apel za prikupljanja daljnje pomoći, kako u materijalu, tako i u novcu.

Djelatnici Hrvatskog Caritasa od prvog su dana na područjima zahvaćenim potresom, gdje pomažu kolegama iz Caritasa Sisačke biskupije u organizaciji primanja i distribucije velike količine pomoći koja stiže. Pri tome je osobito za pohvaliti, a na što smo ponosni, i rad preko 200 volontera, najviše mladih. Njihova nesebičnost, vedrina i optimizam jednako su, a nekad i više, vrijedni žrtvama potresa negoli sama materijalna dobra.

Kako bi se što bolje, učinkovitije i svrsishodnije organiziralo djelovanje Hrvatskog Caritasa u ovoj situaciji, smijemo vas zamoliti sljedeće:

  1. Na terenu postoji objektivan problem skladištenja robe koja dolazi u vrlo velikim količinama te stoga pozivamo sve donatore da robu dostavljaju što je više moguće ciljano – u dogovoru s Hrvatskim Caritasom s obzirom na trenutačne potrebe, kao i da istome najave dostavu pomoći, a kako bi se navedena mogla na ispravan način i u pravo vrijeme zaprimiti, skladištiti i dostaviti korisnicima, ne samo onima u gradskim središtima, već i onima u izoliranim naseljima.
  2. Mnogi su već svećenici uime zajednica koje su im povjerene organizirali prikupljanje pomoći, a neki su je već i usmjerili na crkvene ustanove, nad/biskupije, župe ili izravno osobama koje poznaju. Hvale je vrijedan takav angažman, no smijemo i zamoliti da se o svim humanitarnim akcijama uime Crkve obavijesti Hrvatski Caritas, kako bi se mogla voditi evidencija o količini, mjestima i institucijama ili osobama kojima je dostavljena pomoć. Za svaki dar koji uime Crkve primimo u potpunosti smo odgovorni – da bude pravedno iskorišten, da ga primi onaj kojemu je doista potreban, kao i da onima koji su nam svoj dar povjerili pružimo transparentnu, pravovremenu i jasnu informaciju o tome gdje je njihov dar završio. Itekako smo svjesni da je samo jednom izgubljeno povjerenje u instituciju koju predstavljamo, teško moguće nadoknaditi. Stoga je Hrvatski Caritas središnja ustanova kojoj je povjerena ovlast, i za to snosi odgovornost, da uime Hrvatske biskupske konferencije upućuje nacionalni apel pomoći potrebitima, pruža sada nužnu žurnu pomoć, ali i koordinira sve sadašnje i buduće aktivnosti obnove i uspostave normalnog života na područjima razorenima potresom. O tome su vas dana 30. prosinca 2020. godine uime Hrvatske inozemne pastve već izvijestili biskup mons. dr. Tomo Vukšić i dr. Tomislav Markić.
  3. Trenutačno se na terenu već iskristalizirala situacija da mnogi ne žele napustiti svoj porušeni dom, te usrdno mole da im se na njihovu zemljištu osigura privremeni smještaj. Zbog toga postoji velika potreba za stambenim kontejnerima ili mobilnim kućicama. Cilj je i Hrvatskog Caritasa u tu svrhu pribaviti dostatan broj stambenih kontejnera, mobilnih kućica, kao i drvenih kuća za trajniji smještaj, a s obzirom na to da će sama obnova vjerojatno potrajati godinama. Stoga vas molimo i potičemo da sva dosad prikupljena financijska sredstva uplatite na račun Hrvatskog Caritasa, kao i pozovete vjernike koji žele da to i sami učine.

Uplate se mogu izvršiti izravno na račun:

Hrvatski Caritas, Ksaverska cesta 12a, Zagreb, kod PBZ (Privredna banka Zagreb), IBAN: HR0523400091100080340, poziv na broj: 12-20. Za uplate iz inozemstva SWIFT/BIC: PBZGHR2X.

kao i putem bankovnih kartica na Internet adresi: www.caritas.hr.

Sve informacije na raspolaganju su vam i putem Facebook stranice Hrvatskog Caritasa, kao i elektroničke pošte: caritas.croatia@caritas.hr.

Hrvatski Caritas će transparentno i na vrijeme učiniti dostupnim i podnijeti izvještaj o svoj prikupljenoj i raspodijeljenoj materijalnoj i financijskoj pomoći, kako odgovornim tijelima Hrvatske biskupske konferencije, tako i svoj zainteresiranoj javnosti.

Nemojmo zaboraviti da nakon što prođe ovaj prvi val hitnog zbrinjavanja i žurne pomoći na brizi će nam ostati svi potrebiti kojima ćemo i dalje konkretnom kršćanskom ljubavlju trebati poručivati da nisu sami i zaboravljeni.

Zahvalni svakome i svima za iskazanu velikodušnost i solidarnost, s poštovanjem vas pozdravljamo u Gospodinu!”

Servis koji sprječava internetske prijevare među donacijama

Pokrenuta je internetska stranica provjera.com gdje svatko može provjeriti brojeve bankovnih računa organizacija i donatorske kampanje za stradale u potresu te tako se zaštititi od financijskih prijevara i lažnih kampanja, izvijestili su iz Hrvatske udruge menadžera sigurnosti. Internetsku stranicu održava skupina, kako javljaju iz udruge, nezavisnih ljudi među kojima su i stručnjaci za upravljanje informacijskom […]

Pismo su potpisali predsjednik Hrvatskoga Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš i ravnatelj mons. Fabijan Svalina.