Civilizirano i argumentirano

Prijedlog Marka Franovića iz Australije: Želimo na HRT-u okrugli stol o NDH

13. srpnja 2021. u 10:42

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Domovina

Nažalost, hrvatski se politički život uvijek vrti u krug. Propitivanje o prvom bijelom polju na grbu reprezentacije, prije dva tjedna, opet pokazuje ono što znamo: Hrvati su uvijek krivi.

Mjesec dana proveo je na respiratoru, na Novu godinu potpisao je ček od 250 tisuća dolara, a jučer je molio krunicu

Otac Ivan Ike Mandurić u subotu 2. siječnja organizirao je 22. krunicu “Hrvata svega svijeta”. Molilo se putem zoom platforme i YouTubea za sve žrtve potresa na Banovini. U molitvu je uveo sisački biskup mons. Vlado Košić. Uz njega i o. Iku Mandurića, molitelji su bili australski dobrotvori Ante Mihaljević, Marko Franović, Mihael Mile Bošnjak, […]

Iz pisanja projugoslavenskih medija, ispada da su naši nogometaši – ustaše, zato što imaju prvo bijelo polje na svojim dresovima. A zašto bi to bilo loše – kao i uvijek, onda se nameće lažna priča o Jasenovcu.

Kad god se neki Hrvat istakne, postavi se pitanje ustaštva. Naša srebrna i brončana nogometna reprezentacija se proglašava ustaškom zbog bijelog polja na grbu. Nije važno što su osvojeni Pariz s brončanom medaljom, a Moskva sa srebrnom medaljom – protiv cijelog svijeta – nego je važno bijelo polje i što je bilo u Jasenovcu.

Naša lijepa Hrvatska pati i umire jer povijest nije razjašnjena. Jedini način da Hrvatska i Hrvati izađu iz začaranog kruga gdje se svatko proglašava ustašom ako napreduje, je taj da se – povijest razjasni.

Najveći spor naše povijesti je – Jasenovac. Kad kod se neki Hrvat uzdigne, istakne, ispada da mu je netko bio nešto u NDH i onda naši Jugoslaveni ponavljaju kao idioti: Jasenovac, Jasenovac, tu su bili milijuni žrtava…

Hrvati iz Sydneya šalju u domovinu gotovo 500 tisuća dolara

Hrvatska zajednica Sydneya prikupila je u petak 1. siječnja 2021., u Hrvatskom klubu Kralj Tomislav, čak 500 tisuća dolara za žrtve potresa u Petrinji i okolici. Marko Franović donirao je 250 tisuća dolara (100 tisuća dolara dao je i za prvi potres u ožujku), njegov brat – Božo Franović donirao je 100 tisuća dolara, Ivan […]

To se mora prekinuti. Ali ne u malim medijima i na lokalnim televizijama. Hrvatska ima javni servis za informiranje. To je Hrvatska televizija, koja se financira od naroda i služi narodu. Neka se naša povijest raspravi na pravom i najvećem mjestu, a to je program Hrvatske televizije!

Saborski zastupnici naših desnih stranaka, koje god one bile – Domovinski pokret, MOST, neovisni – trebaju kako narodni poslanici tražiti da se javni servis za informiranje, Hrvatska televizija, upotrijebi kako bi se na nizu okruglih stolova razjasnila Hrvatska povijest i tako prekinulo stalno optuživanje.

Prvi od tih okruglih stolova neka budu o Jasenovcu. Pozovimo u 2-3 okrugla stola sve povjesničare. Neka dođu i Goldstein i Igor Vukić, i svi ostali koji se time bave. Neka rasprava bude civilizirana i argumentirana, ali poštena, i neka se sve kaže što se ima za reći.

Nakon toga, neka budu i okrugli stolovi o Bleiburgu, Bosni, granicama NDH, o svemu što je ostalo nerazjašnjeno. Kad se završi takav niza okruglih stolova, građani Hrvatske bi mogli sami razmisliti za sebe što je istina.

Hrvat iz Australije: Ne ulažem u dionice, nego u studente Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Svečanom akademskom činu u dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac” prisustvovali su rektor HKS-a vlč. prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektor za nastavu izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić, sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singo, moderatorica i asistentica s Odjela za sociologiju Matea Škomrlj, tajnica Povjerenstva za dodjelu stipendija dipl. iur. Ingrid Floigl Lončar te suradnici iz […]

Mislim da je to potrebno i spreman sam podržati ovakvu inicijativu na svaki način. Pozivam sve domoljubne političare da se uključe u ovu moju inicijativu, da se Hrvatska oslobodi okova lažne prošlosti – ne samo zbog nas starih, nego najviše zbog mladih koje se zbunjuje i ponižava ovim lažima.

Marko Franović