Sydney

Projekt kravata predstavljen i u Australiji

13. veljače 2024. u 11:17

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Nada Pritisanac Matulich

Projekt kravata koji je pokrenula Nada Pritisanac Matulich iz San Pedra u Kaliforniji zamišljen je kao globalna ideja kojom bi se povećala vidljivost Hrvatske u svijetu te povezala svjetska i hrvatska sveučilišta, ali i iseljeni Hrvati.

Vjerojatno više ništa osim križa nisu ponijeli sa sobom u Australiju

U Hrvatskoj crkvi bl. kardinala Stepinca u Salisburyju, pod večernjom svetom misom, svoje bračne zavjete obnovili su Ankica i Drago Božić iz Brisbanea. Svoj crkveni brak sklopili su 27. siječnja 1974. u crkvi sv. Ante na Tepčićima (BiH). Okruženi djecom, unucima, kumovima i prijateljima, tijekom subotnjeg misnog slavlja zahvalili su Bogu za dar 50 godina […]

Ideja je skupljanje kravata i marama/šalova hrvatskih iseljenika i njihovih životopisa, a projekt je to koji ide dalje sve dok bude interesa i donatora kravata, odnosno marama/šalova kada je riječ o damama.

Zanimanje za projekt je veliko, što se vidi iz činjenice da je do sada predstavljen 13 puta i na tri kontinenta u tek osam mjeseci.

To da Hrvati znaju da je Hrvatska domovina kravate ne bi trebalo biti iznenađenje, ali svakako je iznenađenje interes koji su za projekt pokazale hrvatske kulturne i obrazovne institucije.

Svima na ponos projekt je izvan Hrvatske predstavljen u Pomorskom muzeju u Kotoru, na švedskom Sveučilištu Uppsala, inače jednom od najstarijih sveučilišta Europe, na Universidad del Oeste u Buenos Airesu – sveučilištu s pet kampusa i 35 tisuća studenata i u Foyeru kazalištu Solis u Urugvaju u Montevideu, najstarijem u Južnoj Americi.

Zadnje, ali ne i posljednje predstavljanje, upriličeno je u Sydneyu 9. veljače 2024. na Sveučilištu Macquarie, gdje je svečano obilježena 40. obljetnica Hrvatskih studija i Zaklade Hrvatskih studija koje je utemeljio prof. dr. Luka Budak.

Fra Ivo Tadić iz Australije proslavio 25 godina misništva

Fra Ivo Tadić, svećenik koji djeluje u Australiji, u nedjelju je u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Šćitu proslavio 25 godina misništva. Proslava je započela misnim slavljem u župnoj crkvi, koju je uz koncelebraciju velikog broja svećenika predvodio slavljenik. Prigodnu propovijed izrekao je fra Stjepan Radić, gvardijan na Bistriku. Tijekom prigodne propovijedi fra Stjepan […]

Svečanosti je prisustvovala i o projektu kravata govorila autorica Nada Pritisanac Matulich koja je ujedno hrvatska civilna predstavnica pri Ujedinjenim Narodima u New Yorku, predsjednica Američko hrvatskog kongresa (ACC) i članica Upravnog odbora Udruge američkih poduzetnika hrvatskog podrijetla (ACAP). Ispred Američko hrvatskog kongresa uručila je priznanja Hrvatskim studijama, Zakladi Hrvatskih studija i svim zasluznim pojedincima.

Nada Pritisanac Matulich

Na predstavljanju je otvorena izložba i predstavljena knjiga “Hrvati ujedinjeni kravatom” autorice Branke Bezić Filipović, suradnice za međunarodne odnose Visokog učilišta Aspira. Knjiga je objavljena u izdanju Naklade Bošković, a izložbu je svečano otvorio Ivica Glasnović, generalni konzul Republike Hrvatske u Sydneyu.

Nada Pritisanac Matulich tom prilikom predstavila je i monografiju “Hrvatske iseljeničke lirike New York”, autorice Nade Pupačić i inicijatorice ove manifestacije te udruge koja djeluje već 24 godine i okuplja pjesnike iseljenike s pet kontinenata.

Pritisanac Matulich upoznala je s projektima Američko hrvatskog kongresa, ACAP-a i ACAP Fundacije te CroDiaspore i to ne samo prisutne na Sveučilištu Macquarie, već i hrvatska društva u Queenslandu, Južnoj Australiji i Novom Južnom Walesu.

Ponuđen mu je nastup i u Formuli 1, ali on je ostao vjeran Australiji! Zanimljiva priča o hrvatskom Webberu iz Sydneya

U hrvatskom iseljeništvu ponikao je velik broj sportaša u raznim kategorijama. Oveći broj njih postigao je svjetsku slavu, ali ipak nisu poznati (ili vrlo šturo) u domovini svojih predaka. Jedan od njih je i Frank Matich/Matić, nekoć poznati vozač trkaćih automobila. Korijeni Frank je rođen u predgrađu Sydneyja 25. siječnja 1935. godine. Otac mu Branko […]

Najvažniji ciljevi ovih organizacija su povezivanje hrvatskog iseljeništva, povezivanje iseljeništva i domovine, pomaganje mladima izvan Hrvatske i u domovini, podržavanje projekata vezanih za baštinu, obrazovanje, sport i održavanje hrvatskog identiteta, što su svi sa zadovoljstvom prihvatili u želji da se i oni što prije uključe u predstavljene projekte.

Nada Pritisanac Matulich