Trodnevnica

Proslava sv. Franje u Beču obilježena zavjetovanjem triju novih sestara

10. listopada 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: s. D. Tomić/HKM Beč

Hrvatska katolička misija Beč i ove se godine za svetkovinu svetog Franje pripremila trodnevnicom. Dok su krunicu molili laici iz Franjevačkog svjetovnog reda, misna slavlja predvodili su franjevci iz misije.

Hrvati iz Beča pješice hodočastili u Maria Gugging

Vjernici Hrvatske katoličke misije Beč u prošlu subotu uputili su se na hodočašće u Maria Gugging. Krenuli su u ranim jutarnjim satima nakon molitve iz crkve am Hof prema posljednjoj tramvajskoj stanici Pötzleinsdorf. Putem su molili krunici, pjevali i družili se. Kao i u lipnju ove godine, bio je veliki broj hodočasnika. Zahvaljujući dobrim vremenskim […]

Prvog dana, kada se slavi sveta Terezija od djeteta Isusa, misno slavlje predvodio je fra Josip Koren, voditelj HKM-a Beč, koji je u svojoj propovijedi usporedio sveticu dana i svetog Franju.

s. D. Tomić/HKM Beč

Drugog dana misno slavlje predvodio je fra Marko Vuković koji je nadahnut nedjeljnim evanđeljem prispodobe o gorušičinom zrnu u središte stavio promišljanje o vjeri.

Trećeg dana trodnevnice, na uočnicu svetkovine svetoga Franje, obred preminuća svetoga Franje predvodio je fra Darko Grmača. U propovijedi je istaknuo da je sveti Franjo svetac savršene radosti koja ne isključuje ni smrt, nego i nju naziva sestrom.

Na samu svetkovinu jutarnje misno slavlje i molitvu jutarnjeg časa predvodio je fra Darko Grmača, uz koncelebraciju fra Josipa Korena i fra Marka Vukovića. Večernje misno slavlje uz koncelebraciju sve braće iz misije predvodio je fra Radovan Čorić, duhovni asistent mjesnog bratstva.

Hrvatska katolička župa Frankfurt proslavila blagdan sv. Franje Asiškog. Duhovnu obnovnu predvodio fra Ante Vučković

U Hrvatskoj katoličkoj župi Frankfurt na blagdan sv. Franje Asiškog svečano misno slavlje u crkvi Sv. Ante slavio je fra Petar Komljenović, duhovni asistent Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda s domaćim fratrima i s fra Kristijanom Montinom, župnikom u Wiesbadenu. Nakon propovijedi šestero braće i sestara pristupilo je primanjima, zatim je ministar Vjekoslav pozvao 11-ero […]

Slavlje je počelo procesijom u kojoj su članovi mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda, neki i u narodnim nošnjama, ušli svečano u crkvu, jer je ovogodišnja proslava obilježena i zavjetovanjem triju novih sestara koje su time postale punopravne članice mjesnog bratstva.

s. D. Tomić/HKM Beč

Nakon misnih čitanja pozvane su kandidatkinje s. Vilma Bekavac, s. Serafina Matanović i s. Mira Mišković koje su očitovale svoju želju da činom zavjeta postanu punopravne članice bratstva.

Uslijedila je homilija predvoditelja slavlja fra Radovana Čorića koji je protumačio kako je nastao Franjevački svjetovni red i kako je on namijenjen vjenčanima…

“On je dio franjevačke obitelji, njegovi članovi ostaju u svom svjetovnom staležu, u svojim obiteljima, u svom svjetovnom zvanju, ali koji svoj život nadahnjuju evanđeljem. Isto tako, oni slijede vlastito pravilo koje im kao glavni zadatak daje opsluživati evanđelje Gospodina našega Isusa Krista, što u praksi znači život nadahnut poticajima ljubavi Božje”, rekao je fra Radovan Čorić.

s. D. Tomić/HKM Beč

Nakon homilije uslijedio je sam čin svečanog zavjetovanja u kojem su zavjetovanice obnovile svoja kršćanska obećanja i obećale živjeti život po evanđelju. Zatim su svi prisutni članovi mjesnog bratstva pristupili obnovi vlastitih zavjeta.

Prva sveta pričest u Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč

Prvu svetu pričest u prošlu subotu primilo je 102 prvopričesnika i prvopričesnica iz Hrvatske katoličke misije Beč. Slavlju je prethodila trodnevna duhovna priprema… “Kroz protekle tjedne i mjesece na vjeronauku smo uspjeli naučiti neke od molitvi i kako se ispovjediti, učili smo pjevati i recitirati. Vidimo da se naša djeca pred kraj vjeronaučne godine bolje […]

Nakon blagoslova i završne pjesme slavlje se nastavilo u župnoj dvorani uz bogati stol koji su pripremili članovi mjesnog bratstva, i pjesmu te vesele razgovore i druženje. Slavlju su se pridružili franjevci i časne sestre franjevke, framaši, ali i mnogi vjernici, javili su iz Hrvatske katoličke misije Beč.

s. D. Tomić/HKM Beč