Napa Valley

Proslavljen 101. rođendan Miljenka Grgicha: S ponosom smo mogli reći da je naša Hrvatska mala zemlja velikih ljudi

11. travnja 2024. u 8:39

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Nada Pritisanac Matulich

U Sjevernoj Kaliforniji svečano je obilježen 101. rođendan nedavno preminulog Miljenka Grgicha. Svečanost obilježavanja njegova posebnog života i ostavštine otvorila je u dolini Napa Valley kći Violet Grgich, predsjednica Grgich Hills Estates.

U stotoj godini preminuo Hrvat koji je promijenio Napa Valley: Oduvijek sam sanjao vratiti se kada Hrvatska stekne neovisnost!

Tužna vijest danas je stigla iz Kalifornije. U stotoj godini preminuo je Miljenko Grgić, najpoznatiji hrvatski vinar. Hrvatski etnički institut zapisao je 2001. godine veliku životnu priču ovog Hrvata koji je rođen 1. travnja 1923. godine u selu Desne u Lijepoj Našoj. A prije nego što se podsjetimo Grgićevog filmskog životnog puta, spomenimo kako se […]

Svečanosti su uz obitelj i prijatelje prisustvovali i najugledniji stručnjaci vinske industrije iz Napa Valleyja. Posebno treba istaknuti dr. Carole Meredith koja je DNK analizom dokazala da Zinfandel, sorta vinove loze koja se uzgaja u Napa Valleyju, potječe iz Hrvatske i nosi isti DNK kao Kaštelanski crljenac.

Prisutna je bila i Joanne Depuy koja je sudjelovala na povijesnoj “Pariškoj presudi” i slijepom kušanju vina u Francuskoj 1976. godine, a koje je stavilo kalifornijska vina na svjetsku mapu najkvalitetnijih. Svojim dolaskom i obraćanjem obitelji svečanost su uveličali senator Bill Dod, kao i kongresmen Mike Thompson.

Među brojnim govornicima prisutnima se obratila i Nada Pritisanac Matulich, hrvatska civilna predstavnica pri UN NY i predsjednica globalne organizacije “Američko hrvatskog kongresa”, prenijevši podršku i zahvalu Hrvata i hrvatskih organizacija s pet kontinenata.

Nada Pritisanac Matulich

Teško je naći prave riječi kojima bih se moglo dočarati široj javnosti koliko su poštovanja, zahvalnosti i ponosa govornici izrazili prema posebnom paru Miljenku i Tatjani Grgich.

Kao priznanje za Miljenkov doprinos američkoj vinskoj industriji, ovaj hrvatski iseljenik je 7. ožujka 2008. godine uvršten u “Kuću slavnih američkih vinara” Kulinarskog instituta.

Nacionalni muzej američke povijesti Smithsonian u Washingtonu predstavio je Grgicha na svojoj prvoj velikoj izložbi o povijesti hrane. Glavni dio događaja bio je usredotočen na revoluciju u američkom vinarstvu u drugoj polovici 20. stoljeća. Na izložbi je bio prikazan Chardonnay iz 1973. koji je pobijedio u Parizu 1976., kao i mali kartonski kovčeg kojim je Miljenko doputovao iz Hrvatske i u kojemu je donio knjige o vinarstvu i njegovu poznatu beretku.

Magazin “Smithsonian” objavio je 2013. godine popis “Sto i jednog predmeta koji je stvorio Ameriku” i knjigu “Povijest Amerike u sto i jednom predmetu”. Popisano je 137 milijuna prikupljenih artefakata koji se nalaze u 19 muzeja i istraživačkih centara Smithsonian Instituta. Među tim povijesnim predmetima, kao što su šešir Abrahama Lincolna, telefon Alexandra Grahama Bella i svemirsko odijelo Neila Armstronga, nalaze se i dvije boce Chardonnaya koje je proizveo Mike Grgich u vinariji Chateau Montelena.

Bio je tražen i poželjan enolog u Kaliforniji. Vinarija nedaleko od Santa Cruza i danas nosi njegovo prezime

U hrvatskom iseljeništvu bilo je i ima brojnih domoljuba i mnogo domoljublja. To ne znači da je broj takvih djelatnika i idealista bio, ili da je danas, velik. Ali svako mjesto, država i kontinent gdje žive hrvatski iseljenici imalo je i ima onih koji su se svesrdno žrtvovali i žrtvuju za opće dobro. Među najistaknutijima […]

Povodom proslave 93. rođendana Grgich je objavio svoje memoare pod naslovom “Čaša puna čuda”. U knjizi je opisao put mladog hrvatskog čovjeka koji je u potrazi za slobodom i tražeći priliku da ispuni svoj američki san postao jedna od najcjenjenijih i najomiljenijih legendi vinarstva u povijesti, unatoč nebrojenim poteškoćama koje su ga pratile tijekom dugog života.

Na Miljenkov 101. rođendan u Yountvilleu, malenom gradiću nedaleko vinarije “Grgich Hills Estates”, u Parku prijateljstva Miljenku u čast upriličena je ceremonija sadnje drveta u organizaciji “Roots of Peace”, udruge čiji je veliki donator upravo obitelj Grgich. Uz Violet Grgich svečanost su svojim prisustvom uveličale osnivačica organizacije Heidi Kuhn i Marjorie Mohler, gradonačelnica Yountvillea.

Široj javnosti manje je poznata Miljenkova supruga Tatjana koja je 30 godina obnašala funkciju predsjednice “Zaklade Tatjana Grgich”. Organizacija podržava brojne i različite lokalne i nacionalne dobrotvorne udruge koje pomažu mladima u sukobima razorenim područjima svijeta. Od 1986. godine Tatjana je bila članica Regentskog odbora Katoličkog sveučilišta Amerike u Washingtonu. Također je radila kao dobrotvor i članica odbora Pacem in Terris, Instituta za mir na zemlji, na sveučilištu LaRoche u Pitttsburgu.

Nada Pritisanac Matulich

Osim po filantropiji bila je poznata po svojim hrvatskim specijalitetima i ljubavi prema fotografiji. Također je bila i jedna od osnivačica WIRED International, organizacije koja je započela s radom 1997. godine pružajući internetsku vezu u ratom razorenim gradovima. Sada su usredotočeni na medicinsku i zdravstvenu edukaciju u nedovoljno razvijenim regijama diljem svijeta, s pomoću računalne tehnologije.

Velika životna priča Miljenka Grgića: Nikada nikoga nisam otpustio

Miljenko Grgić prvu veliku pobjedu bilježi 24. svibnja 1976. u Parizu na povijesnom slijepom kušanju najboljih francuskih i kalifornijskih vina. Devetero najviše kvalificiranih vinskih stručnjaka i sudaca okupio je Steven Spurrier, ugledni britanski trgovac vinom koji živi i radi u Francuskoj, u slijepom kušanju šest najboljih kalifornijskih chardonnaya i četiri najpoznatija francuska bijela Burgundija. Slijepa […]

Svečanost je svojim nastupom uveličala klapa “Zora” iz San Josea u Kaliforniji, izvodeći najomiljenije pjesme obitelji Miljenka i Tatjane Grgich. Bio je to dan za pamćenje kada smo s ponosom mogli reći da je naša Hrvatska mala zemlja velikih ljudi, jer se jednom od njih poklonila velika Amerika.