München

Prva sveta pričest u najvećoj hrvatskoj župi izvan domovine

28. lipnja 2021. u 9:51

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: s. Nikolina Bilić

Prva sveta pričest u Hrvatskoj katoličkoj misiji München, našoj najvećoj župi izvan domovine, proslavljena je u crkvi sv. Pavla na Theresienwiese.

Pismo krizmanicima i roditeljima HKM München

Župnik fra Petar Klapež uputio je ovogodišnjim krizmanicima i njihovim roditeljima pismo pod naslovom „Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!” “Poštovani roditelji, drage krizmanice i krizmanici! U svoje osobno ime, u ime naših fratara, časnih sestara i pastoralnih djelatnika želimo vam ovim pismom posvjedočiti našu dušobrižničku blizinu, očitovati naše razumijevanje, te vam pružiti potporu […]

Prva i druga skupina prvopričesnika svoje slavlje imala je u subotu 19. lipnja, a treća i četvrta tjedan dana poslije, javlja IKA.

s. Nikolina Bilić

U sve četiri skupine stolu Gospodnjem pristupilo je 167 dječaka i djevojčica. Ovom broju prvopričesnika treba pridodati i 20-ak djece koja su sakrament primila u Hrvatskoj ili u Bosni i Hercegovini.

Misna slavlja predvodio je župnik fra Petar Klapež, a koncelebrirali su svećenici župe fra Marinko Vukman i fra Slaven Čeko. Djecu su kroz proteklu vjeronaučnu godinu po posebnim uvjetima epidemioloških ograničenja pripremali s. Viktorija Vukančić i fra Petar Klapež, a pjevanje je s mališanima uvježbala s. Nikolina Bilić, koja je ujedno izradila i prvopričesničke svijeće te ukrasila ozračje crkve sv. Pavla…

s. Nikolina Bilić

Geslo ovogodišnje Prve svete pričesti je bilo „Isus, kruh za život svijeta i izvor vode života!“

U nadahnutoj propovijedi župnik fra Petar Klapež uprisutnio je prvopričesnicima “Isusa koji nas vodi na izvor žive vode i koji nas hrani kruhom života – svojim Tijelom u svetoj hostiji”.

s. Nikolina Bilić

“Naše prvopričesnike Isus danas posebno voli i uslišava njihove molitve. Isus je jedini izvor za život našega srca. Kada se tako sjedinimo s Isusom tada to jedinstvo postaje radosno zajedništvo u svakoj svetoj misi. Tako poslije svake svete mise mi postajemo više jedno sa svojim roditeljima, braćom i sestrama, djedovima i bakama, sa svima koji su s vama posebnom ljubavlju povezani. Isto tako ulazimo u zajedništvo nas ovdje okupljenih u crkvi sv. Pavla, u kojoj se mi Hrvati već 73 godine okupljamo na slavlja svetih misa, kao što smo se svi zajedno pripremali za ovaj današnji dan prve svete pričesti u našoj župi. Tako preko ovog velikog slavlja u kojem primamo Isusa u bijeloj posvećenoj hostiji poslani smo svi zajedno gdje god idemo biti radosni djelitelji dobra koje nam Isus daruje u svetoj pričesti”, istaknuo je župnik fra Petar Klapež.

Prvopričesnici su sudjelovali u misnom slavlju čitajući, pjevajući i s recitacijama.

s. Nikolina Bilić

“Nadamo se da će se naši prvopričesnici što prije, poslije ovih mjera ograničenja i epidemioloških propisa, moći uključiti u pjevanje, sviranje i ministriranje, posebno na dječjoj misi, koja nam posebno nedostaje kroz ovo vrijeme pandemije”, dodao je župnik.

Krunica s hrvatskom dijasporom u Njemačkoj: Žalosno je što naši ljudi moraju napuštati dvije najljepše zemlje na svijetu

Tridesetu Krunicu Hrvata svega svijeta u subotu je molila hrvatska dijaspora iz Njemačke. Pozivu patera Ike Mandurića odazvali su se fra Kristijan Montina (Wiesbaden), Davor Rupčić (Mittelbaden), vlč. Vilim Koretić (Aalen), fra Edvard Sokol (München) i Ivica Erić (Hamburg). Fra Kristijan Montina župnik je Hrvatske katoličke župe Wiesbaden od 2018. godine, u zajednici koja trenutačno […]

Prvopričesničko slavlje lijepim i skladnim pjevanjem uveličalo je nekoliko članova Dječjeg zbora HKŽ München “Hrvatski slavuji”, uz pratnju Anne Bagarić na violini, Josipa Markovića na gitari te s. Nikoline na orguljama. Dirigirala je Antonija Barišić.