fra Petar Klapež

Pismo krizmanicima i roditeljima HKM München

23. svibnja 2021. u 12:15

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Župnik fra Petar Klapež uputio je ovogodišnjim krizmanicima i njihovim roditeljima pismo pod naslovom „Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!”

Kardinal Puljić s Hrvatima u Njemačkoj: Jedna krizmanica dala mi je zanimljiv odgovor na pitanje o najvažnijoj lekciji u životu

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić boravio je protekli vikend u Hrvatskoj katoličkoj misiji Mannheim-Mosbach u Njemačkoj. Povod je bila proslava 50. obljetnice postojanja ove zajednice, ali i podjela sakramenta svete potvrde, javlja ktabkbih.net. Osim kardinala Puljića, prisutni su bili: pomoćni biskup nadbiskupije Freiburg dr. Peter Birkhofer, dekan dekanata u Mannheimu preč. Karl Jung i […]

“Poštovani roditelji, drage krizmanice i krizmanici!

U svoje osobno ime, u ime naših fratara, časnih sestara i pastoralnih djelatnika želimo vam ovim pismom posvjedočiti našu dušobrižničku blizinu, očitovati naše razumijevanje, te vam pružiti potporu u pripravi za tako važan životni događaj vašeg slavlja Svete krizme. Naime, u sakramentu Svete krizme Isus Krist snagom svoga Duha ulazi u vaša mladenačka bića te vas po svom uskrsnuću kojim je pobijedio smrt ispunjava puninom svoje ljubavi. Tim otajstvom snaži vas u vašem životu i potpuno vas ugrađuje u zajedništvo Crkve, svoj živi organizam.

Okolnosti koje je stvorila ova duga pandemija koronavirusa i mjere životnih ograničenja, uspostavljene za očuvanje zdravlja, uvjetovale su nam život, među ostalim i odvijanje redovite školske nastave i vašu pripravu za slavlje sakramenta Svete krizme. Vjerujemo da je to stanje unijelo u vaša mladenačka srca određene sumnje i obeshrabrenje s obzirom na vašu budućnost.

No, i vama, u ovim životnim iskušenjima, Isus upućuje riječi što ih je izrekao svojim učenicima pritisnutima teškim događajem njegove osude i smrti na križu: Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? (Lk 24,38). On je svojim uskrsnućem pobijedio i samu smrt te i vas poziva: Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se! – I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta! (Mt 14,27; 28,20). Uvjereni da vas uskrsli Isus prati na zemaljskom putu, prihvatite sve situacije koje ćete u životu susresti, pa i one najteže, te uz Isusovu pomoć nastojte i u ovim iskušenjima učiniti sve najbolje što možete.

Tako postupite i u pripravi i u samom slavlju sakramenta Svete potvrde. Zauzetošću vaših roditelja i vjeroučitelja, dolazeći u ovim okolnostima na vjeronaučne kateheze vjerujemo da tako i činite. Tako najbolje usvajate znanja o našoj vjeri i pronalazite načine vježbanja u ponašanju na koje vas upućuje sam Isus Krist.

Priprema za krizmu je vaše osobito vrijeme u kojem nastojite posvjedočiti svoju privrženost Isusu Kristu, te svjesni svoga krštenja i kršćanskog poslanja, otvarate mu prostore svojih bića. Upoznavajući svoju vjeru preko vjeronaučnih kateheza slijedite nauk Isusov, koji vam se tako sve više otkriva.

Mi vaši dušobrižnici, zahvaljujemo vam na ustrajnošću, koju odvažno svjedočite u nastojanju oko svoje cjelovite izgradnje, gdje duhovna nastojanja imaju središnje mjesto, te vam unaprijed čestitamo na vašem slavlju sakramenta svete krizme.

Fra Petar Klapež traži od mjesnog biskupa pomoć: Čovjek je progovorio u ljudima

Župnik Hrvatske katoličke župe München fra Petar Klapež uputio je mjesnom nadbiskupu kardinalu Reinhardu Marxu molbu za pomoć žrtvama potresa na Banovini. Fra Petar u pismu ističe: “Dirljive slike potresa razorenih gradova i sela na širem području hrvatskih gradova Siska, Gline i Petrinje, koje ovih dana gleda cijeli svijet, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Razrušene kuće […]

Isus vas već preko vjeronauka prijateljski upozorava: pazite da vas tko ne zavede! (Mt 244). Stoga vas pozivamo da dobro promislite koliko je važno da kao mladi ljudi ne ostanete prazni i besciljni, nego da u Isusu Kristu pronađete nadahnuće i poticaj za život duboke povezanosti s njime u njegovoj i vašoj crkvi.

Isus je za sebe rekao: Ja sam svjetlost svijeta! (Iv 8,12). Pobijedivši smrt svojim Uskrsnućem posvjedočio je da vas može ispuniti svjetlom u srcu, mirom u svakodnevnim izazovima. Upamtite: Isus Krist vas se neće nikada odreći, jer on je i za vas umro na križu, te svojom ljubavlju moćnijom od smrti – po svom Uskrsnuću želi biti i vaša duhovna snaga.

Ne zaboravite, da to njegovo prijateljstvo, prema vama, traži i vaš osobni odgovor. Posvjedočite mu to i svojom blizinom svakodnevnom molitvom, nedjeljnim sudjelovanjem na svetoj misi, marljivim učenjem u školi i na vjeronauku, iskrenim njegovanjem prijateljstva s drugim mladim ljudima, čestitim ponašanjem u društvu, unoseći u svoj život vrijednosti koje ste naučili u obitelji, na vjeronauku i školi. Tako ćete najbolje učiniti da ovo naše društvo, u kojem živimo, bude bolje.

Što bi vrijedilo osuđivati druge ljude i društvena stanja, ako ni u čemu ne biste davali svoj doprinos da se ono poboljša? Vi to možete, ako želite i ako tražite Božju pomoć na tom putu. Od srca vam želimo da u sakramentu Svete krizme budete ojačani Isusovim duhom, te nikada ne posumnjate da se isplati ustrajati na putu vjernosti Bogu i poštenja prema čovjeku, učeći za svoje i za opće dobro.

Na vjeronauku se povežite međusobno i založite svoje mladenačke snage u plemenitost i dobrotu. Ispunit će vas to zadovoljstvom i to će vas najtješnije združiti s Bogom, njegovom ljubavlju, koja vas je pozvala u život. Po sakramentu Svete krizme Bog će vam darovati iskustvo istinskog smisla i postojanja.

Stoga i u izboru svoga krizmanog kuma ili kume, osluškujte svoje srce, da biste prepoznali po svom kumu ili svojoj kumi svjedočanstvo na putu vjere, tj. da na tom putu niste sami da je Bog u tom vašem zajedništvu na poseban način prisutan.

Neka vas u pripremi i na slavlju Svete krizme prati Božji blagoslov, uz trajni zagovor našeg nebeskog zaštitnika blaženog Alojzija Stepinca.

Hrvati iz Stuttgarta na Banovinu poslali konvoj medicinske pomoći, građevinskog materijala…

U Sisačko-moslavačku županiju u petak je stigao konvoj humanitarne pomoći u organizaciji Crvenog križa Esslingen, hrvatskih udruga Hrvatska kulturna zajednica Stuttgart i Vila Croatia te Facebook grupe i portala Hrvati Stuttgart. “Prikupilo se mnogo stvari koje idu u bolnice, primjerice u Sisku i Petrinji te u staračke domove. Velik dio donacija namijenjen je Udruzi Kas”, […]

Radujući se svakom vašem vjeronaučnom susretu, kao i na samom susretu s vama na slavlju Svete krizme iskreno vas pozdravljaju vaši fratri s časnim sestrama i pastoralnim djelatnicima!”