Bunjevački Hrvati

Rekonstrukcija obiteljske genealogije Skenderovića

23. siječnja 2021. u 9:57

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Naslovnica knjige

“Tragom starih matičnih knjiga u Subotici: Povijest jedne male grane velike obitelji Skenderović”, naslov je knjige Ivana Skenderovića koja izlazi kao četvrta u Biblioteci Prinosi za povijesna istraživanja “Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata”. U prosincu prošle godine završeno je uređivanje knjige pod stručnim praćenjem recenzenta dr. sc. Roberta Skenderovića, a u tisak je predana polovicom siječnja 2021. godine.

Stanford: Veliko priznanje za Hrvata, najcitiranijeg znanstvenika u Srbiji

Skupina istraživača sa Sveučilišta Stanford objavila je rang-listu najboljih svjetskih znanstvenika za 2019. godinu, među kojima je emeritus Ivan Gutman s Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu najbolje rangiran od svojih 48 kolega iz Srbije. Metodologija rangiranja bila je zasnovana na većem broju kriterija: najznačajniji broj samostalnih znanstvenih radova, broj radova u kojima je znanstvenik prvi […]

Recenzent je pratio nastajanje ove knjige i dao joj visoku ocjenu rekavši kako je ona “više od povijesti jedne male grane velike obitelji Skenderovića”. Tako u svojoj recenziji piše: “Ivan Skenderović u ovoj knjizi opisuje povijest svoje obitelji Skenderovića Općinara od najranijeg spomena u povijesnim izvorima početkom 18. stoljeća sve do danas. Autor se u istraživanju koristio brojnim povijesnim izvorima (matičnim knjigama, kanonskim vizitacijama, novinama, privatnom arhivskom građom i dr.) što dokazuje ozbiljnost njegova pristupa. Rezultat tako predanog istraživanja, očigledno visoko motiviranog istraživanjem povijesti vlastitih predaka, doista je zadivljujuć. Knjiga predstavlja iznimno uspješan pokušaj rekonstrukcije vlastite obiteljske genealogije. Vrijedna je za sve članove obitelji Skenderovića Općinara, ali i za sve bunjevačke Hrvate, pa i za širu čitalačku publiku koju zanima povijest bunjevačkih Hrvata i Bačke”, javlja Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

FOTO: Naslovnica knjige

Recenzent je u ovom rukopisu Ivana Skenderovića prepoznao i njegov pripovjedački talent: “Knjiga je pisana u opuštenom narativnom stilu koji namjerno nije strogo znanstven. Autor se zapravo stavlja u ulogu pripovjedača koji tijekom pripovijedanja o vlastitoj obitelji često iznosi svoje misli, osjećaje i poglede na pojedine osobe i događaje što je u slučaju ove knjige potpuno uspješno pogođena forma”.

Vrijednost ove knjige nije u priči o Skenderovićima, nadalje piše recenzent, već u autorovoj želji da kroz sudbine Skenderovića prikaže “i opće društvene prilike kroz tri stoljeća koje uključuju brojne epidemije i ratove, promjene društvenih uređenja, te razne društvene sukobe i prijelomnice kao što je primjerice nestanak latinskog i hrvatskog jezika iz uporabe u radu gradskih institucija u prvoj polovini 19. stoljeća, sekularizacija društva i uvođenje građanskog braka krajem istog stoljeća, zatim raspad Austro-Ugarske Monarhije, život u Kraljevini SHS, stradanja u Drugom svjetskom ratu te život u komunističkoj Jugoslaviji. Zbog toga je ovo i knjiga o povijesti grada Subotice iz perspektive jedne bunjevačke hrvatske obitelji koja u njoj stoljećima živi”.

Knjiga na 256 stranica donosi ne samo priču o Skenderovićima, već je praćena sa 140 ilustracija, te osobito vrijednim obiteljskim stablom, što je plod dugogodišnjeg traganja za fotografijama i arhivskim izvorima. Recenzent dr. sc. Skenderović stoga potvrđuje kako ovakav rukopis ne bi mogao nastati bez dobrog poznavanja društvene i crkvene povijesti Bačke i poznavanja jezika koji su se u tome višestoljetnom razdoblju koristili – naročito latinskog i mađarskog jezika.

Ivan Skenderović rođen je 1953. u Subotici. Nakon završene osnovne škole u rodnom gradu nastavio je školovanje u Samoboru, Rijeci, Sankt Pöltenu (Austrija), Zagrebu i Dubrovniku – gdje je diplomirao na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu. Još od srednjoškolskih i studentskih dana zanima ga povijest, posebno ona kulturna. Poviješću svoje obitelji počeo se intenzivnije baviti 2015., a knjiga Tragom starih matičnih knjiga u Subotici prvi je rezultat njegova rada. Živi s obitelji u Baškoj Vodi.

Tri milijuna kuna hrvatskim udrugama u Srbiji

Hrvatsko nacionalno vijeće, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Osječko-baranjske županije, realiziralo je natječaj za sufinanciranje različitih programa i aktivnosti hrvatskih udruga na području Srbije koji je bio otvoren do 21. studenoga 2020. godine. Fond je iznosio tri milijuna kuna, a najviše po projektu dodijeljeno je 200 tisuća kuna. Spomenuti iznos dobilo je […]

Nakladnik vjeruje kako se autor svojom zauzetošću oko istraživanja povijesti vlastite obitelji na najbolji način odužio i svome zavičaju koji nije zaboravio, a knjiga je ujedno vrstan prinos danas osporavanom, a nekada neupitnom, hrvatstvu Bunjevaca i našoj bogatoj povijesti. Knjigu je uredila Katarina Čeliković, lektura je djelo Jelene Dulić Bako, korektura Mirka Kopunovića, dok je Darko Vuković autor naslovnice i likovnog uređenja, a za tisak u petrovaradinskoj tiskari Simbol knjigu je pripremio mr. sc. Ervin Čeliković.