Zimska škola

Rekordan interes za hrvatskim folklorom

1. veljače 2021. u 10:03

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Screenshot

Svečano je otvorena Zimska škola hrvatskog folklora 2021. – prva u 58 godina u virtualnom svijetu stvaralaštva i čuvanja hrvatske baštine.

Hrvati u Ingolstadtu proslavili zaštitnika svoje misije: Budite sretni, činite dobro i pustite ptice neka pjevaju

Hrvatska katolička misija Ingolstadt u nedjelju je proslavila svog zaštitnika – svetog Ivana don Bosca. Zbog novih mjera ograničenja okupljanja, slavlje je podijeljeno u dvije mise. Izostala je i tradicionalna fešta, tako da nije bilo zajedničkog objeda, pjesme i veselja. “Zbor mladih HKM Ingolstadt liturgijskom je glazbom i pjevanjem uveličao sv. misu u 11 sati. […]

Čak 180 seminaraca potvrdilo je važnost tradicijske kulture za očuvanje našeg identiteta, pogotovo kad je riječ o hrvatskim manjinskim zajednicama, Hrvatima u Bosni i Hercegovini te hrvatskim zajednicama diljem svijeta, javlja Hrvatska matica iseljenika.

Seminarce je pozdravio programski voditelj prof. Andrija Ivančan te im zahvalio što svojim angažmanom čuvaju našu kulturu i baštinu. Otvaranju su prisustvovali Tibor Bun, voditelj tambura, Vjekoslav Martinić, voditelj tradicijskih glazbala, Goran Knežević, Kristina Benko Markovica koji su uz Katarinu Medarić, Nenada Milina i Vedrana Vidovića predavači na ovoj Dinarskoj zoni.

Od gostiju se pridružio i Petar Hategan, član savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske za Rumunjsku, iz koje se prvi put na školu prijavio cijeli tamburaški ansambl KUD-a Klokotić.

‘Roditeljima je sve teže prenositi hrvatsku tradiciju i kulturu na svoju djecu’

Nakon izvanrednih Krunica Hrvata svega svijeta koje su bile posvećene stanovnicima s potresom pogođenih područja na Banovini, u subotu je održana redovna 26. Krunica s Hrvatima izvan domovine. Uz voditelja patera Iku Mandurića, pozivu su se odazvali otac Branko Kornfeind (Trajštof), don Matej Palić (Janjevo), Petar Hacegan (Karaševo), velečasni Mirko Štefković (Tavankut) i i velečasni […]

Rekordni broj polaznika dolazi iz 15 zemalja: Austrije, Njemačke, Švicarske, Švedske, Nizozemske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Argentine, Brazila, Bolivije, Australije, Slovenije i iz domovine – Republike Hrvatske.

Škola traje dva produžena vikenda i završava 7. veljače 2021.