Palača Sponza

Replika originalne ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu donirana Dubrovniku

12. srpnja 2021. u 11:13

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: dubrovnik.hr

Replika originalne mramorne ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu iz 1720. godine donirana je Gradu Dubrovniku uoči otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, a svečana ceremonija uručenja ploče upriličena je u Palači Sponza, javlja Grad Dubrovnik.

U mladosti je upoznao Pariz pješačeći, a kada je fizički već bio slab, sjeo bi u taksi i obilazio grad

Izložba ”Julije Knifer – francuske epigrafike” (Banalni dnevnik – fotografije Žarka Vijatovića – murali) održava se od 6. srpnja do 29. kolovoza 2021. u Francuskom institutu u Zagrebu. Izložba istražuje i duboke veze koje je ovaj umjetnik održavao s Francuskom. Knifer dolazi 1957. godine u Pariz, grad kojemu će se uvijek iznova vraćati. Šezdesetih godina […]

Originalna ploča iz 1720. godine pronađena je prije nekoliko mjeseci u Beyoglu, gdje se i nalazio konzulat Dubrovačke Republike.

dubrovnik.hr

Općina Beyoglu odlučila je pokloniti repliku originalne ploče gradu Dubrovniku koji su od 2015. „zbratimljeni gradovi“. Ta inicijativa pokrenuta je od strane Generalnog Konzulata Republike Hrvatske u Istanbulu uz suglasnost Ministarstva kulture Republike Turske.

Ploču su gradonačelniku Dubrovnika Matu Frankoviću uručili predstavnici grada prijatelja Beyoğlua (Općina Beyoğlu po tamošnjem ustroju) – zamjenica i zamjenik gradonačelnika Kübra Gülal i Yusuf Ulutaş, a događaju je prisustvovao ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman te Ivana Zerec, generalna konzulica Republike Hrvatske u Istanbulu kao i veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan.

“Još jednom se potvrđuje kontinuitet prijateljskih odnosa Dubrovnika i Beyoğlua, dva sestrinska grada čija isprepletena povijest seže još u doba Dubrovačke Republike. Republika je, kao što je prednjačila u mnogočemu, znala cijeniti snagu diplomacije“, rekao je uvodno gradonačelnik Mato Franković, a prigodnim govorima obratili su se i zamjenik gradonačelnika turskog sestrinskog grada Yusuf Ulutaş te zaključno ministar Gordan Grlić Radman.

Originalna mramorna ploča Konzulata Dubrovačke Republike iz 1720. godine brižno se čuva u Arheološkom muzeju u Istanbulu, a repliku je u Dubrovnik u srijedu dopremila generalna hrvatska konzulica u Istanbulu Ivana Zerec u suradnji s avio prijevoznikom Turkish Airlinesom, Carinskom upravom Ministarstva financija te gradovima prijateljima Beyoğluom i Dubrovnikom.

Pripadnik plemićke obitelji Luka Chirico (rođen 1679. u Dubrovniku, umro u Istanbulu 1749.) bio je konzul Dubrovačke Republike u Istanbulu i 1. dragoman (službeni prevoditelj Osmanskog carstva) Engleske. Chirico je 1720. uspostavio konzulat u četvrti Pera, u impozantnoj palači u kojoj je s obitelji i živio.

Kardinal Puljić s Hrvatima u Njemačkoj: Ono što se voli, za to se umire; a ono za što se umire, to ne odumire

Vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić boravio je od 9. do 11. srpnja u pohodu hrvatskim katoličkim zajednicama u Biskupiji Rottenburg-Stuttgart u Njemačkoj te je podijelio sakrament potvrde ondašnjim krizmanicima, prenosi KTA. Kardinala Puljića u Stuttgartu je dočekao mons. Niko Ikić, voditelj HKZ-a u Ulmu i Ehingenu. Zajedno su pošli do Laupheima gdje ih je […]

Konzulat Dubrovačke Republike u Istanbulu utemeljen je još 1688. godine, a prvo dubrovačko poslanstvo Osmanlijama dogodilo se 1430. na poziv sultana Murata II. koji je Republici dao pismeno jamstvo za sigurnost kretanja i trgovanja na osmanskom tlu.