Gordan Grlić Radman

S Hrvatima u Seattleu i Los Angelesu: Trgovinska i ulagačka razmjena nastavit će rasti

19. rujna 2023. u 9:09

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Nada Pritisanac Matulich

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u petak i subotu u Seattleu, u saveznoj državi Washington, gdje se susreo s hrvatskom poslovnom zajednicom.

Ministar Grlić Radman: Napori Hrvata koji su doselili u Kanadu bili su dio izgradnje ove zemlje

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u srijedu u Torontu s ministricom vanjskih poslova Kanade Mélanie Joly. Ministri su razgovarali o obilježavanju trideset godina uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kanade te su istaknuli kako su se odnosi dviju država razvili u pouzdano i snažno bilateralno i multilateralno partnerstvo, izgrađeno na zajedničkim […]

Na susretu su razmijenjena iskustva o uspješnoj godišnjoj konferenciji Udruge hrvatsko-američkih profesionalaca u Zagrebu, kao i ratifikaciji Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, s obzirom na to da će stupanjem na snagu korist biti višestruka i za američku i za hrvatsku stranu, a posebnu korist imat će i iseljenici koji se namjeravaju vratiti u domovinu.

Ministar je naglasio kako najveći potencijal za gospodarsku suradnju sa SAD-om leži u IT industriji i visokim tehnologijama, zdravstvu, metalnoj i prehrambenoj industriji, ističući kako Hrvatska danas ima neke od vodećih svjetskih kompanija u tehnološkom sektoru koje već imaju podružnice u SAD-u.

Nada Pritisanac Matulich

Sugovornici su istaknuli vrlo važnim za unaprjeđenje poslovanja ulazak Hrvatske u Visa Waiver Program i Global Entry. Naglašeno je i zadovoljstvo pregovorima s američkom stranom o uvođenju izravne linije između New Yorka i Zagreba.

Također, istaknuto je da postoji veliki prostor za napredak u trgovinskoj razmjeni dviju zemalja, imajući u vidu sve potencijale i dobre makroekonomske pokazatelje Hrvatske.

“Trgovinska i ulagačka razmjena nastavit će rasti, čineći Hrvatsku privlačnijom američkim ulagačima, poglavito nakon članstva u eurozoni i schengenskom prostoru, kao i početku pregovora s OECD-om”, zaključio je ministar.

Ministar Grlić Radman boravio među Hrvatima u Rimu: Nadam se još boljoj suradnji

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman posjetio je jučer u Rimu Hrvatsku crkvu sv. Jeronima i Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima. U Papinskom zavodu ministar se susreo s rektorom velečasnim Markom Đurinom koji ga je upoznao s radom zavoda te prikazao povijesnu važnost i vrijednost ovih ustanova za sve hrvatske hodočasnike u Rimu. […]

Ministar Grlić Radman susreo se, također, i s hrvatskom zajednicom u Seattleu, koja predstavlja neraskidivu vezu s Republikom Hrvatskom. Zahvalio im je na neumornoj potpori Hrvatskoj te na svemu što čine za promicanje ugleda svoje domovine u svijetu i snaženje veza sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Ministar se susreo, također, s gradonačelnicom Gig Harbora Tracie Markley. Naime, sami osnivači Gig Harboura su Hrvati Peter Goldsmith i Samuel Jerisich, a ovaj grad čuva hrvatsku pomorsku baštinu i običaje te povijest američkih Hrvata sve do danas. Jedan od primjera je i Harbor History Musem koji sadrži zbirku bogate pomorske baštine Hrvata u državi Washington. Naime, dva tipa kočarica primarni su ribarski brodovi koji se još uvijek koriste u Sjedinjenim Američkim Državama, a tehnologiju su u Ameriku donijeli upravo Hrvati iz Dalmacije.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar je u subotu i nedjelju boravio u Los Angelesu gdje se susreo s Hrvatima San Pedra, okupljenim u zavičajnim klubovima Hrvatski dom i Dalmatinsko-američki klub. Zahvalio im je na jačanju veza sa Sjedinjenim Američkim Državama koje je započelo prije više stoljeća kada su njihovi preci utkali temelje u povijesti ribarstva San Pedra, ali i cijele Kalifornije, a nastavlja se predano sve do danas.

Podsjetio je i da je Vlada Republike Hrvatske u 2020. inicirala promjenu Zakona o hrvatskom državljanstvu kojim je svim potomcima hrvatskog naroda olakšano stjecanje državljanstva.

Ministar se također susreo s predstavnicima poslovne zajednice SAD-a i Hrvatske te istaknuo kako Hrvatska danas ima poslovno orijentirano okruženje, kao i učinkovitu, inovativnu, visokokvalificiranu radnu snagu, izuzetno povoljan geostrateški položaj te atraktivne poticaje.

Ministar Grlić Radman: Zalažemo se za uvrštavanje bitnih elemenata hrvatske baštine u crnogorski obrazovni sustav

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u subotu putem videoveze na otvaranju okruglog stola “Crnogorsko-hrvatski kulturni dodiri: manjine kao mostovi suradnje i povezivanja”, koji je u Podgorici održan u organizaciji Uprave za suradnju s dijasporom – iseljenicima Crne Gore, javlja Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Na početku panela ministar je istaknuo […]

Susretima su se pridružili istaknuti američki dužnosnici: kongresnik Ted Lieu, senator države Kalifornije Steven Bradford, član državne skupštine Kalifornije Al Muratsuchi, a na poziv predsjednika Dalmatinsko-američkog kluba San Pedra Rudija Svorinicha. Ministar je posjetio i župni centrar svetog Ante.