Primila misijski križ

S. Kata Karadža odlazi u Ugandu. Za nju je to bio znak i poziv

27. siječnja 2022. u 10:09

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

S. Kata Karadža, članica Družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, primila je misijski križ u crkvi Svete Obitelji u Zagrebu, javlja IKA.

Hrvatske misionarke s Haitija: Velika politička nestabilnost, prosvjedi, otmice, potres…

Na Haitiju misionarski djeluju sestre Služavke Malog Isusa s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik čiji osvrt na stanje u toj zemlji objavljen na portalu Nedjelja prenosimo u cijelosti… Još i danas živo se sjećamo potresa koji je 14. kolovoza u 8.30 (14.30 po europskom vremenu) pogodio Haiti. Bile smo kod kuće i spremale se […]

Na blagdan Svijećnice 2. veljače s. Kata će otputovati u Ugandu, u nadbiskupiju Mbarara, mjesto Rwentobo, Župu svetog Franje Asiškog Rushooka u zajednicu gdje sestre franjevke djeluju od 2018. godine.

Svečano euharistijsko slavlje te obred blagoslova misionarke i križa predvodio je fra Filip Karadža, brat s. Kate, u koncelebraciji sa župnikom vlč. Danijelom Dukićem. Uz provincijsku predstojnicu s. Željku Dramac i članice Provincijske uprave, slavlju su prisustvovali članovi obitelji s. Kate, njezina majka, braća, nećaci i druga rodbina, brojne sestre franjevke zajednica iz Zagreba i Kloštra Ivanića, s. Ivana Margarin, nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela u RH te vjernici ove župe.

Sestra Kata rođena je 10. srpnja 1970. u Bulićima kraj Jajca od oca pokojnog Stipe i majke Ane, rođene Šimunović. Ima tri brata: fra Filipa, Gordana i Josipa.

Pronašli smo zanimljiv putopis dvojice fratara koji su od Rima do New Yorka putovali 20 dana: Manje je trebalo Armstrongu do Mjeseca i nazad

Puno manje je uzelo Neala Armstronga i družine da odu na Mjesec i nazad, nego što je trajalo naše putovanje iz Rima u New York godine Gospodnje 1946. Kada se uzmu u obzir današnja prijevozna sredstva, kao što su zrakoplovi na mlazni pogon i najnovija zračna lađa “Concorde”, onda naše putovanje u Novi svijet izgleda […]

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jajcu primila je sakramente kršćanske inicijacije. Nakon završene srednje škole stupila je u kandidaturu 1988. u Bugojnu. Redovnički život započela je u Kloštru Ivaniću ulaskom u novicijat 1990. te je postala članicom Družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina.

Prve redovničke zavjete položila je 1991., a doživotne pet godina poslije. Na Papinskom sveučilištu Salesianum u Rimu završila je Pastoral mladih i katehetiku, a na sveučilištu Sv. Bonaventure u New Yorku postdiplomski studij iz Franjevačke duhovnosti. Radila je kao vjeroučiteljica u OŠ. Lovre plemenitog Matačića u Zagrebu i pastoralno djelovala u Župi Sv. Obitelji, pripremajući vjeroučenike za sakramente pričesti i krizme.

Obnašala je odgovorne službe u Provinciji. Bila je odgojiteljica kandidatica, zamjenica provincijske predstojnice i tajnica Provincije, a u srpnju prošle godine završila je šestogodišnji mandat službe provincijske predstojnice.

Misionarka u Beninu: Ovdje sam već 33 godine, a jedna stvar posebno me žalosti

S. Doroteja Dunđer, članica Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice sa sjedištem U Osijeku, koja je u misijama u Beninu već 33 godine, posjetila je Misijsku središnjicu u Sarajevu, piše nedjelja.ba. Ondje se susrela s nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela BiH mons. Lukom Tunjićem i misijskom djelatnicom s. Davorkom Šarić. S njima je razgovarala o izazovima […]

Od prvog poziva fra Ivice Perića početkom 2017. godine pa sve do završetka službe provincijske predstojnice, s. Kata se svesrdno zalagala i trudila kako bi zaživjela nova misijska zajednica na afričkom tlu. Poseban znak Božje providnosti vidjela je u tome što je poziv fra Ivice Perića za odlazak u misije stigao baš u trenutku kada je Provincija slavila 75. obljetnicu postojanja. Za nju je to bio znak i poziv. Obavljajući službu provincijske predstojnice s. Kata je u nekoliko navrata posjetila Ugandu, a prilikom odlaska prvih sestara misionarki pošla je s njima te boravila oko tri mjeseca u toj zajednici, piše IKA.