Nada

Misionarka u Beninu: Ovdje sam već 33 godine, a jedna stvar posebno me žalosti

12. kolovoza 2021. u 8:52

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: nedjelja.ba

S. Doroteja Dunđer, članica Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice sa sjedištem U Osijeku, koja je u misijama u Beninu već 33 godine, posjetila je Misijsku središnjicu u Sarajevu, piše nedjelja.ba.

Predstavljena knjiga o hercegovačkim misionarima u Africi

U dvorani franjevačkog samostana u Tomislavgradu, u sklopu duhovno-kulturne manifestacije „Dani sv. Nikole Tavelića 2021.“ koju zajednički organiziraju Općina Tomislavgrad, Franjevački samostan i Kulturno-informativni centar Tomislavgrad, jučer je predstavljena monografija “Misionari u Africi”, autora fra Roberta Jolića. Uz spomenutu monografiju predstavljena je i knjiga “Duvno u hrvatskoj književnosti”, urednika Slobodana Prosperova Novaka, javlja portal tomislavcity.com. […]

Ondje se susrela s nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela BiH mons. Lukom Tunjićem i misijskom djelatnicom s. Davorkom Šarić.

S njima je razgovarala o izazovima i potrebama misije u kojoj djeluje, te razmijenila iskustva. Ova dugogodišnja misionarka u Beninu, medicinske je struke i najveći dio svoga vremena i misijskoga rada provodi liječeći i njegujući bolesnike, ali kaže da radi sve kućanske i poljoprivredne poslove što kao redovnica u našim krajevima nije ni sanjala.

Vrijeme pandemije koronavirusa usporilo je i u mnogočemu onemogućilo njihov misijski rad zbog različitih zabrana koje su slične onima u Europi. Žalosti je činjenica da i danas više ljudi umire od malarije nego od koronavirusa, ali tome rijetko tko daje važnost.

Oproštaj sa svećenikom koji je 43 godine proveo u dijaspori

U nedjelju je na misnim slavljima u hrvatskim katoličkim zajednicama u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu upriličen oproštaj s vlč. Antom Kutlešom, voditeljem spomenutih zajednica. Vlč. Ante, koji je svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije, vodi spomenute zajednice od 1. siječnja 2011. godine do danas. Na kraju misnih slavlja okupljenima su se obratili predstavnici pastoralnih vijeća: Anna Marija Rezo […]

Uz to, njezino zdravstveno stanje ozbiljno je narušeno, no to joj daje dodatnu snagu da se posveti svojim bolesnicima, često prepuštenima brizi svojih obitelji koje su uglavnom nemoćne i upiru pogled u misionare koji su im posljednje slamka spasa. Takvih je trenutaka puno i sve su češći usprkos ekonomskom razvoju Benina i Afrike. Taj razvoj se osjeti i daje nadu da će Afrikanci vremenom stati na svoje noge te uspješno razvijati svoje prirodno bogatstvo. Znatan razvoj se osjeti i na vjerskom području. Kada je došla u Benin prije 33 godine bilo je šest biskupija a sada ih je deset.

Također, prije 20 godina počele su primati u kandidaturu i novicijat domaća duhovna zvanja. S ponosom ističe kako imaju duhovnih zvanja i već 36 domaćih redovnica njihove družbe. Domaća duhovna zvanja preuzimaju sve službe u mjesnoj Crkvi, vode projekte koje su započeli misionari i oni su budućnost mlade misijske Crkve u Africi.

„Koliko god Crkva vodi i potpomaže karitativnih i socijalnih projekata ipak su duhovna zvanja najveći uspjeh misionara i sveopće Crkve“, smatra s. Doroteja.

Hrvati iz Toronta skupili 22 tisuće dolara kako bi zaštitili naše misionarke na Haitiju

Hrvatske misionarke na Haitiju, s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik, poslale su pismo vlč. Mladenu Horvatu i Župi naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu, u kojem se zahvaljuju na financijskoj pomoći za izgradnju zaštitnog zida zbog nesigurnosti u tom gradu. Pismo prenosimo u cijelosti… “Poštovani i dragi vlč. Mladene! Dragi župljani Župe naše Gospe […]

Zahvalila je i za svaku molitvu i potporu njezinoj zajednici i svim misionarima te istaknula kako i sestre redovito mole na Papine nakane i za svoje dobročinitelje.