Hrvati u Njemačkoj

Sedmero krizmanika i jedan prvopričesnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji Siegen

11. svibnja 2023. u 11:57

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Siegen

Na petu vazmenu nedjelju u crkvi Gospina uznesenja u Hrvatskoj katoličkoj misiji Siegen bilo je vrlo svečano. Vrhbosanski pomoćni biskup u miru msgr. dr. Pero Sudar podijelio je sakrament svete potvrde petorici mladića i dvjema djevojkama. Prvopričesnik Petar taj dan primio je prvu svetu pričest.

Sisački biskup krizmao Hrvate u Salzburgu i Innsbrucku

Podjela sakramenta svete potvrde u Hrvatskoj katoličkoj župi bl. Alojzija Stepinca – Salzburg održana je u subotu u crkvi svetog Andrije, dok je u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Innsbrucku na rasporedu bila dan poslije. Sakrament potvrde krizmanici su primili po rukama sisačkog biskupa mons. Vlade Košića. Na misi u Salzburgu, na kojoj je sudjelovalo oko […]

Točno u podne zazvonila su zvona, a zbor „Marija“ pod ravnanjem zborovođe i orguljaša Josipa skladno je zapjevao ulaznu pjesmu „Pobjedni dan slavimo uskrsnuća Gospodnjeg“. Dvoje kandidata za svetu potvrdu Lioba i Nikola pozdravili su biskupa i predali mu cvijeće te sliku raspetoga Isusa Spasitelja. Za misna čitanja bili su zaduženi roditelji krizmanika.

Biskup msgr. dr. Pero Sudar u propovijedi je istaknuo kako sa sakramentom svete potvrde ovi mladići i djevojke zapravo potvrđuju sve ono što su u njihovo ime na krštenju ispovjedili i obećali njihovi roditelji i kumovi.

Nakon propovijedi krizmanici, praćeni svojim kumovima, pojedinačno su pristupali biskupu i bili pomazani svetim uljem, neizbrisivim pečatom križa na čelu. Tijekom krizmanja zbor „Marija“ je pjevao „Dođi Duše Presveti.“

Hrvatska katolička misija Siegen

Uslijedila je molitva vjernika koju su predmolili Adriano i Antonio. Zatim je prvopričesnik Petar prvi bio pričešćen.

Na kraju svete misne župnik je zahvalio svima koji su doprinijeli ljepoti i svečanosti ovog liturgijskog slavlja. Čestitao je krizmanicima, roditeljima, kumovima, zboru „Marija“, ministrantima i Beatrice Rat Zoller na prekrasno ukrašenom oltaru. Posebne riječi zahvale župnik je uputio biskupu, istaknuvši kako su njih dvojica prijatelji od gimnazijskih dana: maturirali su zajedno, bogosloviju započeli zajedno, a iste godine su zaređeni i za svećenike. Na postdiplomskom studiju u Rimu također su bili zajedno. Povezuje ih čak i rodna gruda Neretva.

Biskup Košić krizmao 140-ero mladih u Linzu

Sisački biskup Vlado Košić posjetio je u subotu Hrvatsku katoličku misiju u Linzu u Gornjoj Austriji. Tom prilikom podijelio je i svetu potvrdu za 140-ero mladih na misi u katedrali Rođenja Blažene Djevice Marije. S biskupom su koncelebrirali fra Vjeko Lazić, voditelj HKM-a Linz i dušobrižnik fra Siniša Pucić te preč. Ernest Szabo, vikar za […]

“Nakon svečanog biskupova blagoslova otpjevali smo baš onako srčano, skladno i glasno Krist na žalu. Cijela crkva je pjevala, a u zraku se osjećao navjestiteljski zanos i žar”, javili su iz Hrvatske katoličke misije Siegen.

Hrvatska katolička misija Siegen