Hrvati u Americi

Senator John Gregovich ubijen je 1912. godine u Nevadi. Njegova obiteljska kuća danas je pod državnom zaštitom

16. srpnja 2023. u 10:40

Potrebno za čitanje: 4 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: hkv.hr

Prema staroj i poznatoj srbijanskoj matrici „Srbi svi i svuda”, na internetskim stranicama nalazimo da je John Gregovich „Serbian American”. Za njih nema sumnje! Sve i svakoga proglase srpskim pa nek drugi dokazuju da nije tako.

Ovaj američki Hrvat 1976. dobio je Oscara u kategoriji specijalni efekti za film Logans Run

Dobiti goli pozlaćeni kipić zvani Oscar, najveća je čežnja filmskih umjetnika. Koliko mi je poznato, iz Hrvatske su do sada bila dvojica dobitnika Oscara, Dušan Vukotić i Branko Lustig. Ali među pobjednicima te prestižne filmske nagrade nalaze se imena i dvojice Hrvata iz Amerike, Josip Petrovich kao animator filma The Crunch Bird (1972.) i Matt […]

Budući da je Gregović bio iz Kastel-Lastve (današnji Petrovac) nedaleko od Budve, pitam dr. Domagoja Vidovića, vrsnoga znanstvenika, posebice u pitanju Hrvata u današnjoj Crnoj Gori, što je John Gregovich mogao biti po narodnosti i vjeri. Kolega Vidović kaže, povijesne su silnice u tom kraju poprilično spetljale vjersko-nacionalne identitete pa višeput nije baš jednostavno nekoga svojatati (osim što to rade Srbi) ili otpisati.

hkv.hr

Kaže on, koliko doznajem, današnji Gregovići u Petrovcu su pravoslavci, što ne znači da nisu nekoć bili katolici, možda ne baš tako davno. K tomu, u Boki, Budvi i susjednim mjestima i neki pravoslavci sebe su smatrali Hrvatima. Nerijetko nalazimo imena Anto, Ivo, Frano, a pravoslavne su vjere, što ukazuje na to da se pod pritiscima prelazilo na pravoslavlje, a sačuvala katolička/hrvatska imena i obiteljska tradicija. U Paštrovićima su nekoć, na primjer, birali Hrvat-bašu!

Za Johna Gregovicha sa sigurnošću možemo ustvrditi da je barem po majci Hrvat. Naime, njegova majka bila je iz poznatoga katoličkoga i hrvatskoga plemena Medin. Otac joj je bio Lujo/Alojz. Kako se točno osjećala Johnova očeva strana, teško je reći, ali zasigurno dolazi iz hrvatske i katoličke kulturne i vjerske sredine i uljudbe. Usput, Srbi svojataju i poznatoga pustolova i prevoditelja Tomu Medina (Kastel-Lastva, 1725. – London, 1788.). A što sve ne svojataju!

Trajna ljubav za moliške Hrvate

Više smo puta susreli i susrećemo dobre teoretičare i dubokoumne ljude koji su slabi praktičari. Slično se događa i s idealistima. Zato od mladih ljudi očekujemo da uz mladenački idealizam nauče i praktičnu stranu života. Jedan od Hrvata u svijetu koji je kroz život uspio harmonizirati znanje, idealizam i praksu bio je Božidar Vidov. Božidar […]

Uspjesi u Novom svijetu

John Gregovich rođen je u Kastel-Lastvi 1847. Nisam uspio pronaći kad je točno stigao u Ameriku, odnosno u saveznu državu Nevadu. Znamo da je godine 1863. Marko Medin posjedovao rudnik zlata i srebra u Washoe Countyju, Nevada. Moguće je da je Medin bio brat ili bliži rod Johnove majke i da je mladi Gregovich došao k njemu, i da mu je Medin vjerojatno pomogao postati uspješnim poduzetnikom.

Neke pojedinosti o Gregoviću doznajemo tek kad je postao uspješan poslovni čovjek, zatim i političar. Znamo, na primjer, da je u kolovozu 1874. registriran rudnik srebra Slavonian Chief Silver Mining Company, a vlasnici su mu bili John Gregovich i Tom Meretovich (?). Godine 1882., Gregovich je bio vlasnik Eureka Billiard Hall and Saloon/Bilijarska dvorana i salon u mjestancu Eureki, Nevada. Spominje se da je imao više takvih ili sličnih „salona”. A u počeku 20. stoljeća živi i posluje u gradiću Tonopahu, Nevada.

Da je bio uspješan i ugledan poslovni čovjek dokazuje i činjenica što je dvaput bio državni senator. Naime, polovicom 19. stoljeća u Nevadi su otkrivena nalazišta rude srebra, nešto poslije i zlata. Otvarani su rudnici, nicala naselja, gradići i u njima trgovine, banke i saloni, uz sve popratne društvene i moralne negativnosti. Zavladao je divlji kapitalizam. Narastao je sloj bogatijih vlasnika rudnika, bankara i trgovaca u Nevadi i susjednim državama koji su smatrali da Washington i savezne države na istoku čine nepravdu onima na zapadu Amerike pa su potkraj 19. stoljeća utemeljili Silver Party/Srebrnu stranku. Ta stranka, premda mala, u Nevadi je bila toliko ojačala da su „srebrni guverneri” bili na čelu države od 1895. do 1903. U tom pobjedničkom valu „srebrnih” našao se i John Gregovich. Kao ugledan član Srebrne stranke izabran je za državnoga senatora (gornja predstavnička kuća) dva puta, 1895. i 1897.

Gregović se 1880. (1881.?) oženio Emmom r. Guelloz, rođena 1863. (1864.?) u Idahu. U braku se rodilo troje djece: Jennie Adele (1882.), Lena (1884.) i Louis James (1888.).

Životna priča čovjeka koji je zbog domoljublja i istinoljublja desetljećima bio zabranjen

Mali je broj Hrvata u svijetu koji su iz čiste ljubavi za svoju domovinu cijeli život posvetili pronalaženju bogate hrvatske književne i jezične baštine zakopane duboko u europskim knjižnicama. Jedan od tih rijetkih bio je dr. Franolić. Put u svijet Branko Franolić rođen je 2. srpnja 1925. u Rijeci. Otac mu je bio iz Punta, […]

Nasilna smrt

Hrvatski useljenici u Novi svijet iz polovice 19. stoljeća bili su većinom došljaci iz jadranskoga priobalja koji su kao mornari ili trgovci imali kontakt sa svijetom i prije dolaska u Ameriku. Zato se lijep broj njih relativno uspješno uklopio u tadašnji američki društveni i gospodarski život. Neki su postali imućni i utjecajni. John Gregovich dobar je primjer takvih uspjeha.

Na kraju 19. i u početku 20. stoljeća pristigao je velik broj useljenika koji su većinom bili sa sela, a mnogi od njih i nepismeni. Oni su završili u rudnicima, kamenolomima, tunelima… Nastojao je ekonomski i društveni jaz između „starih” i „novih” emigranata čak i unutar iste etničke skupine.

Premda je Gregovich zasigurno mnogima pomogao kad su došli u Nevadu, ipak je on pripadao gospodskomu sloju, a novodošli su bili slabo plaćeni radnici, većinom u rudniku, gdje se gubilo zdravlje i (pre)često životi. Tako je stanoviti Kristofor Mirković poginuo u rudniku Tonopah-Belmont (23. veljače 1911.). Budući da nastradali nije imao oporuku, sud je imenovao Gregovicha upraviteljem pokojnikove skromne novčane ostavštine. Novac je bio dodijeljen pokojnikovu bratu i sestri, a manja svota Kristoforovu rođaku Andriji Mirkoviću. Ali ovaj nije bio zadovoljan, htio je više. Budući da mu želja nije bila ispunjena, dočekao je Johna Gregovicha na željezničkom kolodvoru u gradiću Tonopahu 14. svibnja 1912. i usmrtio ga ubodima nožem.

Pokojnik je pokopan iza mjesne novosagrađene episkopalne crkve sv. Marka, a ubojica je osuđen na smrt i strijeljan 14. svibnja 1913.

Životna priča prvog Hrvata koji je u Americi završio pravo i bio izabran na javne dužnosti

Da ne bi bilo zabune, u Americi su bila poznata dvojica Hrvata imenom Anthony Lucas. Prvi je bio Anthony F. Lucas (Lučić) (1855. – 1921.), inženjer i izumitelj, posebice u naftnoj industriji, a drugi Anthony J. Lucas (Lesac), pravnik i političar. O prvom je već objavljen prilog na ovom portalu, a ovdje ću vas upoznati […]

Obiteljska kuća Johna Gregovicha, 101 Summit, Tonopah, Nevada, danas je pod državnom zaštitom. Napravljena je 1906. u neokolonijalnom slogu. Uvedena je u Nacionalni registar povijesnih mjesta. Važna je zbog arhitekture i povezanosti s uglednim pionirom, trgovcem i senatorom države Nevade.

dr. Ante Čuvalo