Rim

‘Ratzinger je ovdje nazvao Stepinca čovjekom savjesti i odvjetnikom Božjim na zemlji’

8. siječnja 2023. u 19:54

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Papinski hrvatski Zavod svetog Jeronima

Svečano euharistijsko slavlje u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, u kojem se na poseban način molilo za blagopokojnog papu emeritusa Benedikta XVI., u petak je na hrvatskom jeziku predvodio kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup u miru u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, zadarskim nadbiskupom mons. Želimirom Puljićem i požeškim biskupom mons. Antunom Škvorčevićem te nekoliko drugih svećenika.

Božićni koncert hrvatske zajednice u Rimu

U organizaciji udruga “Hrvatsko talijanski Mozaik Rim” i “Jedna musika” iz Kruča, u Mađarskom kulturnom centru u Rimu u četvrtak je održan božićni koncert. Riječ dobrodošlice svima prisutnima uputili su: Ivana Milina, predsjednica Udruge Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim i Gábor Kudar, direktor Mađarskog kulturnog centra u Rimu. Jasen Mesić, Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Italiji, […]

Riječi pozdrava izrekao je Marko Đurin, rektor Zavoda i crkve sv. Jeronima, koji je najprije uputio čestitku kardinalu Puljiću, budući da je upravo na Bogojavljenje 6. siječnja 1991., dakle prije 32 godine, u bazilici sv. Petra u Rimu po rukama pape sv. Ivana Pavla II. zaređen za biskupa.

Papinski hrvatski Zavod svetog Jeronima

U svojoj propovijedi kardinal Puljić podsjetio je kako se na Bogojavljenje slave tri događaja u kojima je Isus sebe očitovao kao Bog: poklonstvo mudraca, Isusovo krštenje na Jordanu i prvo čudo u Kani Galilejskoj.

Kardinal je istaknuo primjer čovjeka koji svjedoči kako je bio ateist, izrugivao se s Bogom i papom Benediktom XVI., a onda se čitajući jednu njegovu knjigu počeo mijenjati. I upravo je ta knjiga pape Benedikta bila zvijezda koja ga je dovela do Isusa. Zatim je dodao kako je papa Benedikt kao učitelj vjere sav sadržaj vjere sveo na to: “Isus iz Nazareta, on se utjelovio, otkupio nas i daje nam smisao života te je pozvao na zahvalnost Bogu da smo imali takvog papu, zahvalnost koja će nas voditi do toga da otkrijemo ono što je on naučavao: da je Isus Krist središte kršćanskog života”.

Papinski hrvatski Zavod svetog Jeronima

Kardinal je svima poželio da ih “zahvati Božja riječ kao što je zahvatila velikog papu Benedikta pa ju je on tako duboko doživljavao i proživljavao i nama prenosio, da i mi možemo doživjeti Božju riječ, živjeti je i svjedočiti, i prenijeti je budućim pokoljenjima”.

Hrvatska zajednica u Rimu okupila se na predavanju o Vranskom jezeru i obitelji Borelli

U prelijepom muzejskom kompleksu San Salvatore in Lauro u samom povijesnom središtu Rima, u petak je održan znanstveni skup “Dva glasa, jedna priča” (Due voci, una storia). Skup na temu Vranskog jezera i uloge plemićke obitelji Borelli o napretku toga područja bio je još jedan u nizu zanimljivih projekata Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, koja je […]

Riječi zahvale izrekao je rektor Đurin koji je podsjetio sve prisutne kako je blagopokojni papa emeritus Benedikt XVI., tada još kao kardinal i prefekt Kongregacije za nauk vjere, prije punih 25 godina, 15. veljače 1998. upravo u ovoj crkvi sv. Jeronima predvodio misno slavlje prigodom proslave Stepinčeva, u godini u kojoj će u listopadu biti proglašen blaženim. Tada je kardinal Ratzinger u svojoj propovijedi nazvao kardinala Stepinca čovjekom savjesti i odvjetnikom Božjim na zemlji.