fra Bernard Dukić

Sjećanje na franjevca koji je ostavio duboki trag među Hrvatima u Njemačkoj

1. rujna 2022. u 9:26

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Obilježena je 10. obljetnica smrti fra Bernarda Dukića koji je preminuo 30. kolovoza 2012. godine u Samostanu Gospe Sinjske.

Njemačka: Dario je prvi useljenik koji je izabran među prvih petero pastoralnih referenata

Nadbiskupija Paderborn ovog ljeta dobila je prvih petero pastoralnih referenata među kojima je i Žepčak Dario Martić. Spomenuta biskupija utemeljena je 799. godine, a 1930. uzdignuta je na status nadbiskupije. Prema posljednjim podacima ima oko 1,4 milijuna katolika. Zvanje pastoralnog referenta u Njemačkoj postoji već duži niz godina. U nadbiskupiji Paderborn prije dvije godine odlučili […]

Program sjećanja počeo je molitvom na Franjevačkoj grobnici na groblju Sv. Frane u Sinju. Molitvu odrješenja predvodio je fra Marinko Vukman, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske.

Misnim slavljem u crkvi Gospe Sinjske predsjedao je don Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu uz koncelebraciju fra Marka Mrše, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, fra Marinka Vukmana, gvardijana i upravitelja Svetišta Gospe Sinjske, don Stipe Ljubasa, dekana Cetinskog dekanata i triljskog župnika te fra Tomislava Dukića, inicijatora dana sjećanja i voditelja HKM-a Düsseldorf. U slavlju su sudjelovala još 22 svećenika, rodbina i vjernici sinjske župe.

„Spominjemo se smrti jednoga čovjeka, vjernika, kršćanina i franjevca fra Bernarda Dukića koji je ostavio duboki trag u iseljeništvu među Hrvatima u Njemačkoj i domovini. Ovo zborovanje zasigurno će pridonijeti da se još ozbiljnije istraži fra Bernardova duhovna i pastoralna ostavština”, na početku misnog slavlja rekao je fra Tomislav Dukić.

U propovijedi je predvoditelj slavlja istaknuo fra Bernardov rad među Hrvatima u Njemačkoj, ističući dekret blagopokojnog kardinala Franje Kuharića kojim ga je razriješio službe delegata Hrvatske inozemne pastve za Njemačku…

Na Saboru njemačkih katolika sudjelovale i hrvatske zajednice

U Stuttgartu se od 25. do 29. svibnja 2022. održao 102. Sabor njemačkih katolika – Deutscher Katholikentag, na kojem su aktivno sudjelovali i članovi Hrvatskih katoličkih zajednica „Blaženi Alojzije Stepinac“, Stuttgart-Mitte i „Sveti Martin“, Stuttgart-Möhringen, javlja Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. Nakon svečanog otvorenja Katholikentaga u srijedu, na pozornici na Karlsplatzu nastupio je Zbor […]

„U dekretu posebno privlače pažnju tople Kardinalove zahvale i priznanje za sve što je fra Bernard činio tijekom 26 godina delegatske službe. Kardinal mu je odao priznanje za najvažniju i nezamjenjivu ulogu u stvaranju koordiniranja velikog i najuspješnijeg segmenta dušobrižništva za Hrvate izvan domovine, kao što su projekti: hrvatska vjeronaučna olimpijada, susreti hrvatske katoličke mladeži, festival hrvatskoga folklora, mjesečnik Živa zajednica, širenje Biblija, katekizma i druge vjerske literature, pjesmarica Slavimo Boga u nakladi (do tada) od gotovo 180 tisuća primjeraka”, dodao je dr. Markić.

Govoreći o fra Bernardovom humanitarnom i pastoralnom radu tijekom Domovinskog rata, predvoditelj je istaknuo: “U dekretu Kardinal je istaknuo veliki fra Bernardov doprinos u prikupljanju pomoći za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu u teško vrijeme Domovinskog rata u kojemu je kao delegat koordinirao ogromnom humanitarnom pomoći. Gradio je posebne odnose s njemačkim i domovinskim Caritasom. Poseban doprinos i potporu dao je u uspostavi hrvatskih dopunskih škola kao i u informiranju hrvatskih i njemačkih medija o situaciji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”.

Na završetku misnog slavlja prisutnima se obratio fra Marinko Vukman, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske, koji je istaknuo da je fra Bernardov rad i danas vidljiv u inozemnoj pastvi u Njemačkoj te kako iza njega ostaje svjedočanstvo čovjeka vjernika, jednostavnog redovnika koji je svojim gostoprimstvom i susretljivošću pokazivao otvorenost prema svima.

Njemačka: Kršteno šesto dijete u obitelji Petran

Jučer je u crkvi svetog Ante u Pforzheimu tijekom svete mise kršten mali Gabrijel – šesto dijete u obitelji Petran. Misu i obred krštenja predvodio je don Ivo Nedić, voditelj Hrvatske katoličke misije Mittelbaden, oko oltara služilo je desetero ministranata s kojima je bio bogoslov Mario Majstorović, a tijekom mise pjevali su mladi iz zajednice […]

Na misi je pjevao Mješoviti zbor Svetišta i Župe Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić, javlja IKA.