Paderborn

Njemačka: Dario je prvi useljenik koji je izabran među prvih petero pastoralnih referenata

23. kolovoza 2022. u 9:11

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Privatni album

Nadbiskupija Paderborn ovog ljeta dobila je prvih petero pastoralnih referenata među kojima je i Žepčak Dario Martić.

Hrvati u Norvalu opraštaju se s fra Markom Puljićem: Rado bismo vas zadržali, ali bilo bi to sebično od nas

Nakon što je na svibanjskom kapitulu Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji u Chicagu izabran za kustosa, fra Marko Puljić ovih dana oprostio se od svojih župljana u Norvalu s kojima je proveo 12 godina. Na Župi Kraljica mira naslijedio ga je fra Robert Kavelj, dosadašnji župni vikar, kojeg je pak zamijenio fra Stipe Rotim. Svi […]

Spomenuta biskupija utemeljena je 799. godine, a 1930. uzdignuta je na status nadbiskupije. Prema posljednjim podacima ima oko 1,4 milijuna katolika. Zvanje pastoralnog referenta u Njemačkoj postoji već duži niz godina.

U nadbiskupiji Paderborn prije dvije godine odlučili su realizirati mogućnost da pastoralni referenti djeluju u pastoralu. Tako je od prijavljenih magistara teologije izabrano pet osoba koje su pripuštene u tzv. Ausbildung (usavršavanje) za pastoralnog referenta. Ovog ljeta apsolvirali su dvogodišnji rad u pastoralu te su položili sve predviđene ispite. Sukladno tome, prvi su pastoralni referenti u povijesti nadbiskupije Paderborn.

Dario Martić je ujedno prvi useljenik kome je to pošlo za rukom u Paderbornskoj nadbiskupiji. Martić je tek prije tri godine doselio u Njemačku, a prije djelovanja u Nadbiskupiji Paderborn pohađao je tzv. dušobrižničku praksu u Biskupiji Essen.

Ivana Nosić više neće voditi hrvatsku nastavu u Stuttgartu: Pokazala si nam kako je ovaj posao prije svega poziv

Učiteljice i učitelji Hrvatske nastave u Stuttgartu oprostili su se lijepim pismom od Ivane Nosić, koordinatorice i voditeljice Centra hrvatske nastave, koja odlazi s te dužnosti. Njihovu poruku prenosimo u cijelosti… “Kao i u svemu u životu, netko uvijek mora podnijeti najteži teret. Draga naša Ivana, svi znamo da si to bila ti. Još nismo […]

Za svoj akademski rad nagrađen je Zlatnom značkom Univerziteta u Sarajevu. Dva puta je dobio nagradu za najboljeg studenta Federacije BiH. Na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Sarajevu studirao je filozofsko-teološki smjer gdje je također nagrađen dekanovim priznanjima za svoje akademske uspjehe.

U tinejdžerskoj dobi sudjelovao je kao animator u oratoriju Don Bosca u Žepču. Nakon toga je sa 17 godina organizirao katehetsko-molitvene zajednice za djecu i mlade, čije su se aktivnosti kroz pet godina odvijale u dva grada. Paralelno s tim pohađao je biskupijsko dječačko sjemenište Petar Barbarić u Travniku, gdje je proglašen učenikom generacije u općoj gimnaziji.

Lijepa vijest za Hrvate u Mississaugi! Josip Pavić svećenički je kandidat

Član Župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi Josip Pavić od lipnja je svećenički kandidat u St. Augustine’s Seminary u Torontu. Pavić je rođen 22. svibnja 1996. u Mississaugi gdje je i živio cijeli život. Osnovnu i srednju školu završio je u istom gradu, a na Sveučilištu Toronto diplomirao je političke znanosti i povijest religije i sociologije. […]

Njegovi prijatelji i poznanici znaju ga kao simpatičnu osobu, radosna duha, koja uvijek hrabro i gorljivo naviješta Radosnu vijest spasenja, piše IKA.