Cilika Dulić Kasiba

Slika hrvatske umjetnice iz Subotice na FUEN-ovom kalendaru za 2022.

21. siječnja 2022. u 5:17

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata

Federalna unija europskih nacionalnosti – manjina tiskala je kalendar za 2022. godinu sa slikama autora koji su pripadnici manjina u zemljama u kojima žive. Tako je u ovaj kalendar ušla i slika hrvatske naivne umjetnice Cilike Dulić Kasibe koja živi u Subotici, a nosi naziv „Svečanost na selu“ i ilustrira travanj. Slika je ušla na kalendar na prijedlog i uz posredovanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Prozvana je ‘brendom’ hrvatske naive u Vojvodini, a sada je dobila i svoju likovnu monografiju

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata dovršio je likovnu monografiju “Cilika Dulić Kasiba”, koju autorski potpisuje povjesničarka umjetnosti Olga Šram. U predgovoru naslovljenom “Portret jedne umjetnice i vremena”, urednica knjige Katarina Čeliković piše: “Stvaralaštvo i umjetnički put samouke naivne slikarice Cilike Dulić Kasibe dobilo je svoju trajnu potvrdu u monografiji koja nosi njezino ime. Njome prikazujemo […]

Svaki mjesec nosi naziv po jednoj manjinskoj zajednici u određenoj zemlji, te su zastupljeni sljedeći umjetnici: siječanj – Rens Hoekstra (Frizijci u Nizozemskoj), veljača – Selma Selman (Romi u Bosni i Hercegovini), ožujak – Anya & Varya Kendel (Nijemci u Rusiji), travanj – Cilika Dulić Kasiba (Hrvati u Srbiji), svibanj – Zoran Cardula (Arumuni, poznati i kao Vlasi, u Sjevernoj Makedoniji), lipanj – Olga Balai (Bjelorusi u Estoniji), srpanj – Davide Brandlechner (Ladini u Italiji), kolovoz – Marina Lutz (Romanci u Švicarskoj), rujan – Zehra Bastiyali (Turci otoka Rodos, Kos i Dodekanez), listopad – Valentin Schumann (Nijemci u Kirgistanu), studeni – Ulkar Gurbanova (Ahiški Turci u Azerbejđanu), prosinac – Ákos Matzon (Nijemci u Mađarskoj).

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata

Federalna unija europskih nacionalnosti krovna je organizacija europskih autohtonih manjina, nacionalnosti i govornika autohtonih jezika. Danas ujedinjuje više od 100 organizacija članica iz 35 europskih zemalja. Zastupa interese europskih manjina na regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Održava mrežu europskih kulturnih i obrazovnih institucija, znanstvenih instituta, medijskih organizacija i organizacija mladih te europskih zakonodavnih institucija. Zalaže se za održanje i promicanje identiteta, jezika, kulture, prava i običaja europskih manjina te djeluje kao njihov glas u Europskoj uniji, Vijeću Europe, Ujedinjenim narodima i OSCE-u (Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju).