Suradnja

Split i Tacoma postali prijateljski gradovi

16. listopada 2023. u 8:20

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Split.hr

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak primio je u petak Claru Petrich, predsjednicu Vijeća gradova prijatelja Tacome iz Sjedinjenih Američkih Država.

VELIKI SPECIJAL (1) o ribarstvu Hrvata u Britanskoj Kolumbiji. Imali su vlastito brodogradilište, lovili losose…

Ribarstvo u Britanskoj Kolumbiji dijeli se na glavnije kategorije kao što su bacanje mreže među brodovima, ribolov manjim mrežama, kružno postavljanje mrežnog konopca, zavisno od toga na koji se način riba lovi. Svrha je ovog izlaganja opisati tehnološki razvoj ribarske mreže te spomenuti neke Hrvate koji su u tom razvoju imali neku ulogu. Kako ne […]

Clare Petrich Amerikanka je hrvatskog porijekla čiji je djed Martin iz Starog Grada s otoka Hvara 1887. godine došao u Ameriku kao dijete, a u Tacomi se, kao brodograditelj, proslavio 1949. izgradivši tada najveći tunolovac na svijetu „Mary E. Petrich“. Clara Petrich godinama je obnašala i dužnost predsjednice Uprave luke Tacoma i bila je prva žena na toj dužnosti.

Gošći iz SAD-a toplu dobrodošlicu u grad pod Marjanom i rodni kraj njezina djeda zaželio je gradonačelnik Puljak. Razlog posjete gošće iz daleke Tacome je uspostava suradnje s gradom Splitom.

Kako je istaknuto u razgovoru, više je područja u kojima se mogu uspostaviti značajniji odnosi i veze dvaju gradova; od suradnje u radu budućeg Tehnološkog centra na Dračevcu, suradnje sa splitskom Sveučilištem (održivi izvori energije), zatim suradnja s Pomorskim fakultetom pri čemu se splitskim studentima otvara mogućnost plovidbe na američkim znanstvenim brodovima, do obrazovanja u gastronomiji, nastupa umjetnika iz Tacome na „Splitskom ljetu“ i moguće izložbe splitskog Arheološkog muzeja u Tacomi.

Klapa Kartolina iz Kanade završila snimanje spota u Poljicama i Splitu: Bilo je to nezaboravno iskustvo

Klapa Kartolina iz Kanade privela je kraju jedno od svojih najaktivnijih razdoblja, za vrijeme nedavnog boravka u Hrvatskoj. Prvi put su imali priliku nastupali na Večeri mješovitih klapa Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, što im bilo nezaboravno iskustvo. S ponosom su predstavljali Hrvate iz Kanade i sretni su što su mogli zapjevati na najprestižnijoj pozornici […]

Gradonačelnik Puljak izrazio je punu podršku uspostavi veza Splita i Tacome gdje živi velika zajednica Hrvata te je potpisao pismo namjere o uspostavi suradnje dvaju gradova, a koji je također potpisala i gradonačelnica Tacome, Victora R. Woodards.