Papinski zavod sv. Jeronima

Stepinčevo proslavljeno u Rimu

10. veljače 2022. u 16:32

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Svečanim euharistijskim slavljem u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, koje je predvodio kardinal Marcello Semeraro, prefekt Kongregacije za kauze svetih, uz koncelebraciju apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgija Lingue te 20-ak svećenika, hrvatska rimska zajednica proslavila je 9. veljače blagdan kardinala mučenika bl. Alojzija Stepinca.

FOTOIZVJEŠTAJ IZ SALZBURGA: Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca proslavila blagdan svog zaštitnika

Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca – Salzburg u nedjelju je proslavila blagdan svog zaštitnika bl. Alojzija Stepinca. Svetu misu predvodio je mons. Fabijan Svalina, biskup koadjutor Srijemske biskupije, s kojim su u koncelebraciji bili generalni vikar srijemske biskupije vlč. Tomislav Lasić, kao i domaći župnici p. Zlatko i p. Aleksa. Svetoj misi prisustvovao je […]

Rektor Zavoda i crkve sv. Jeronima preč. Marko Đurin izrazio je zahvalnost kardinalu Semeraru što je prihvatio poziv da predvodi misu na blagdan mučenika koji je „u mračnim povijesnim vremenima bio vitraj kroz koji je svjetlost Gospodinova ulazila u Crkvu“. Izražavajući radost zbog prisutnosti nuncija Lingue i pozdravljajući ga, napomenuo je „da nam je svima poznata njegova pobožnost koju gaji prema blaženom Stepincu“. Među gostima na poseban način rektor je istaknuo o. Gernota Wissera DI, rektora zavoda Germanicum et Hungaricum, čiji je pitomac bio blaženi mučenik.

Kardinal Semeraro prisjetio se svojih sjemenišnih dana kada su s velikim zanimanjem kroz dostupni tisak pratili život i uzničke dane blaženog mučenika te kako im je on bio uzor i primjer kao mladim školarcima i svećeničkim kandidatima. Spomenuo se i svoga posjeta Zagrebu prije nekoliko godina dok je kao biskup Albana bio s bogoslovima u Hrvatskoj. Tada je i sam osobno ostao udivljen mnoštvom naroda koje je običnim radnim danom molilo kod Stepinčeva groba.

Na misi su bili i predstavnici diplomatskog zbora među kojima Tea Zupičić, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, Jasen Mesić, veleposlanik Republike Hrvatske pri Republici Italiji, Jakob Štunf, veleposlanik Republike Slovenije pri Svetoj Stolici i Stjepan Ribić, generalni konzul Republike Hrvatske u Milanu.

Jugoslavenski konzul o Stepincu: Ja sam pravoslavni Srbin, ali smatram da je optužba nepravedna!

Hrvatski katolički kalendar iz 1999. godine objavio je što o kardinalu Alojziju Stepincu misle državnici, diplomati, biskupi, svećenici, senatori, zastupnici, urednici, novinari, komunisti, nekršćani, kršćani i ateisti. Izdvojili smo neke od najzanimljivih izjava… The New York Times, “Suđenje Stepincu”, uvodnik, 3. listopada 1946. “Nadbiskup Stepinac je suđen i osuđen u Titovu ropskom tisku. Nitko izvan […]

Liturgijsko pjevanje animirao je zavodski zbor na čelu s vlč. Brunom Diklićem, a kod oltara asistirali su bogoslovi Salezijanske družbe pod ravnanjem ceremonijara vlč. Ivana Marića i vlč. Ivana Lukića, izvijestili su iz Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima.