Crkva St. Michael

Stepinčevo u Aschaffenburgu: Naglo raste broj hrvatske djece u Njemačkoj

17. veljače 2023. u 7:57

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Würzburg

Povodom spomendana bl. Alojzija Stepinca, župnik Hrvatske katoličke misije Würzburg fra Ivan Penava predslavio je svečanu misu u nedjelju u crkvi St. Michael u Aschaffenburgu.

Stepinčevo u HKM-u Köln proslavili hrvatski branitelji koji su nosili barjake

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Köln svečano je u nedjelju proslavljen blagdan nebeskog zaštitnika bl. Alojzija Stepinca. Misno slavlje u Minoritenkirche predvodio je mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca. Suslavili su voditelj misije fra Vuk Buljan i župni vikar fra Ivan Režić. Pjevanjem i sviranjem ravnala je s. Renata Rapi, uz […]

Okupili su se brojni vjernici iz mjesta u kojima djeluju hrvatske katoličke zajednice i misije poput Würzburga, Schweinfurta, Bad Mergentheima, Tauberbischofsheima, Wertheima, Kitzingena i drugih.

Hrvatska katolička misija Würzburg

Zajednica hrvatski katoličkih vjernika u njemačkom gradu Aschaffenburgu štuje bl. Alojzija Stepinca kao svojega zaštitnika od 2006. godine i pohoda kardinala Josipa Bozanića koji je tom prigodom podijelio sakrament potvrde. Ovo štovanje nastavlja se i nakon što je HKM Aschaffenburg od 1. siječnja 2022. pripojena HKM-u Würzburg.

Govoreći nogometnim jezikom, župnik fra Ivan Penava objasnio je koliko je važno u igri postaviti čvrstu obranu koja će stajati na mjestu kao stablo svojim korijenjem ukopano u zemlju te će tako lopta moći proći, ali protivnički igrač nikada…

Stepinčevo u New Yorku. Krčki biskup pozvao mlade da češće dolaze u domovinu

U Hrvatskoj župi Sv. Ćirila i Metoda na Cardinal Stepinac Placeu u New Yorku u nedjelju je svečano proslavljen spomendan blaženog Alojzija Stepinca. U koncelebraciji sa župnikom vikarom fra Lovrom Šimićem misno slavlje predvodio je fra Iko Skoko, piše IKA. Fra Iko je u propovijedi rekao kako obilježavamo 125. obljetnicu rođenja kardinala Stepinca, 70. obljetnicu […]

„Jednako je tako u životu svetaca, a ništa manje niti u životu bl. Alojzija Stepinca, kojemu se put ka mučeničkoj svetosti počeo otvarati kada je svojim odlukama ostao čvrsto na mjestu kao stablo s korijenjem ukopanim u zemlju”, istaknuo je župnik pred okupljenim mnoštvom.

Hrvatska katolička misija Würzburg

Nakon mise okupljenim hrvatskim vjernicima obratila se i Mandica Jurišić, koordinatorica u Bavarskoj za Hrvatsku nastavu u inozemstvu učiteljica. Govorila je o tome kako su roditelji skupili potpise za osnivanje Hrvatske nastave u gradovima Aschaffenburg, Schweinfurt i Kitzingen, što pokazuje kako naglo raste broj hrvatske djece u Njemačkoj.

Biskup Palić s Hrvatima u Mississaugi proslavio Stepinčevo

Mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić predslavio je u nedjelju svečano euharistijsko slavlje u hrvatskoj katoličkoj Župi hrvatskih mučenika u Mississaugi, povodom blagdana bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika župe, javlja IKA. Na misi su uz župnika vlč. Božidara Tenšeka koncelebrirali i svećenici susjednih hrvatskih župa: don Ilija Petković, župnik Župe Presvetog Trojstva u Oakvilleu, […]

Objasnila je proceduru osnivanja novog nastavnog mjesta i govorila o sadržaju Hrvatske nastave u kojoj djeca uče o hrvatskom jeziku, povijesti i kulturi hrvatskog naroda kroz program Ministarstva znanosti i obrazovanja. Roditelji su joj zahvalili na dosadašnjem radu s djecom u Würzburgu i na ovom velikom angažmanu oko osnivanja novih nastavnih mjesta.