Kanada

Biskup Palić s Hrvatima u Mississaugi proslavio Stepinčevo

15. veljače 2023. u 8:27

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: B. Tenšek/IKA

Mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić predslavio je u nedjelju svečano euharistijsko slavlje u hrvatskoj katoličkoj Župi hrvatskih mučenika u Mississaugi, povodom blagdana bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika župe, javlja IKA.

Stepinčevo u New Yorku. Krčki biskup pozvao mlade da češće dolaze u domovinu

U Hrvatskoj župi Sv. Ćirila i Metoda na Cardinal Stepinac Placeu u New Yorku u nedjelju je svečano proslavljen spomendan blaženog Alojzija Stepinca. U koncelebraciji sa župnikom vikarom fra Lovrom Šimićem misno slavlje predvodio je fra Iko Skoko, piše IKA. Fra Iko je u propovijedi rekao kako obilježavamo 125. obljetnicu rođenja kardinala Stepinca, 70. obljetnicu […]

Na misi su uz župnika vlč. Božidara Tenšeka koncelebrirali i svećenici susjednih hrvatskih župa: don Ilija Petković, župnik Župe Presvetog Trojstva u Oakvilleu, dr. Mladen Horvat, župnik Župe Kraljice Hrvata u Torontu, vlč. Marko Štefanec, župnik Župe sv. Križa u Hamiltonu, vlč. Ante Market, hrvatski svećenik biskupije Peterbourgh, vlč. Mario Migles, župnik Župe Svih svetih u Sesvetama i don Vinko Nenadić, župni vikar u Župi Presvetog Trojstva Trojstva u Oakvilleu. Bile su prisutne i sestre redovnice koje djeluju u župi u Oakvilleu.

B. Tenšek/IKA

Na početku mise sve prisutne je pozdravio i biskupu zaželio dobrodošlicu župnik Tenšek, naglasivši kako se ta župna zajednica pripravljala za blagdan bl. Alojzija Stepinca kako bi kao vjernici proživjeli i doživjeli Stepinčev zagovor i primjer.

Biskup Palić u homiliji je naglasio kako „blaženi Alojzije Stepinac zauzima posebno mjesto među svecima i blaženicima hrvatskoga naroda. On je prvi koji je pribrojen mnoštvu svetih i blaženih iz vremena komunističkog sustava u našoj domovini Hrvatskoj, koji je uz fašizam i nacizam ostavio mnoge pustoši za sobom“.

Podsjetivši na poziv pape Franje kako su kršćani danas pozvani živjeti svoju svetost u svakidašnjici, mons. Palić istaknuo je da život bl. Alojzija svjedoči kako je moguće da vjernost u malom urodi herojskim žrtvovanjem sebe u prihvaćanju mučeništva.

Stepinčevo proslavljeno u Rimu

Hrvatska zajednica u Rimu proslavila je blagdan bl. Alojzija Stepinca u petak u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je kard. Lazzaro You Heung sik, prefekt Dikasterija za kler. Koncelebriralo je tridesetak svećenika, a na misi su sudjelovali i diplomatski predstavnici, javio je Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima. Na početku misnog slavlja rektor […]

„Blaženi Alojzije Stepinac bio je svjestan da postoje neprijatelji Crkve. Ali je, također, bio svjestan da vjernici, čija je vjera slaba i mlaka, sami snose odgovornost. I zato je neumorno pozivao i poticao na promicanje vjere u Hrvatskom narodu“, ustvrdio je biskup Palić.

Zaključio je kako je danas u društvu, ali sve više i u Crkvi i u župnim zajednicama i u srcima, prisutan osobni i zajednički egoizam, kratkovidnost, želja za moći, mržnja koja čovjeka uvlači u zamku iz koje se ne može osloboditi svojim snagama.

B. Tenšek/IKA

Na euharistijskom slavlju sudjelovala su djeca i mladi u narodnim nošnjama, kao i tamburaški orkestar koji je sa župnim zborom animirao liturgijsko pjevanje.

Hrvatska dijaspora u Clevelandu proslavila Stepinčevo

Spomendan bl. Alojzija Stepinca svečano je proslavljen u petak u hrvatskoj crkvi sv. Pavla u Clevelandu. Hrvatska katolička zajednica u tom američkom gradu pripremala se za Stepinčevo trodnevicom od 7. do 9. veljače koju je predvodio don Ivan Bodrožić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, u zajedništvu sa župnikom vlč. Zvonkom Blaškom. Propovjednik je […]

Na sam blagdan bl. Alojzija Stepinca biskup Palić je na poziv dr. Mladena Horvata, župnika Župe Kraljice Hrvata u Torontu, slavio euharistijsko slavlje s tom zajednicom vjernika. Istoga dana biskup je posjetio generalni konzulat Republike Hrvatske u Mississaugi gdje se susreo s generalnim konzulom Antom Jovićem, piše IKA.